EGE MECLİSİ - Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında 12-14 Mart 2018 tarihleri arasında İtalya'nın tekstil ve moda başkenti Milano'ya giden İzmirli tekstilciler, işbirliklerini pekiştirdi ve geleceğe yönelik bağlantıların ilk adımlarını attı. EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz'ın girişimi ile organize edilen iş ve inceleme gezisine, ihracatlarının toplamı 100 milyon Euro'yu aşan 14 firmadan 17 tekstilci katıldı. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan'ın başkanlık ettiği İzmirli tekstilcilerin sektörel heyet organizasyonuna Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolosluğu ve Milano Ticaret Ataşeliği başta olmak üzere, Milano Ticaret Odası, İtalya Dış Ticaret Derneği ve Avrupa İşletmeler Ağı üyesi olan birçok İtalyan kurum da destek verdi. İş gezisinin ilk günü olan 12 Mart'ta öncelikle Milano Ticaret Odası'nı ziyaret eden EBSO heyeti, yapılan görüşmede öncelikle EBSO'yu ve İzmir'i İtalyan meslektaşlarına tanıttı, ardından Milano Ticaret Odası hakkında bilgi aldı.

 

İTALYA'YA 68.6 MİLYON DOLAR İHRACAT

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, İzmir'in, 4.3 milyonluk nüfusuyla Türkiye'deki üçüncü büyük şehir olduğunu, ticaret, sanayi, tarım ve turizm şehri olduğu kadar aynı zamanda bir fuarlar ve kongreler kenti konumunda olduğunu belirtti. İzmir'de 4 büyük liman ve 12 özel yat limanı bulunduğunu anlatan Demirkalkan, "Ulusal ve uluslararası ticarete kazandırmayı başaran büyük bir liman kenti olan İzmir, 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge, 4 teknoloji geliştirme bölgesi, 8 üniversitesiyle nitelikli istihdam ve yatırım açısından en avantajlı konumdadır. İzmir; 2017 yılı itibariyle 2 bin 600'e yakın yabancı sermayeli firma, 5 bin 500'e yakın ithalatçı ve 4 bin 900 civarında ihracatçısıyla Türkiye ekonomisinde önemli rol oynamaktadır. İzmir ile İtalya arasında 2017 yılı itibariyle yaklaşık 1.1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşıldı. 68.6 milyon dolarlık ihracata karşılık 3.4 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Ancak yine de rakamlar olması gerekenden daha düşük seviyede. Türkiye ve İtalya arasında özelde de İzmir ile ticaret rakamlarının gerçek potansiyeline ulaşması için planlı çalışmaların yapılması şart" diye konuştu.

 

YENİ İŞBİRLİKLERİ

Ziyaretin ardından EBSO heyeti, Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu tarafından ağırlanarak Milano Konsolosu Gamze Akgün ve Milano Ticaret Ataşesi Emre Orhan Öztelli ile görüşmeler gerçekleştirdi. İzmir ile İtalya arasındaki ticaret ilişkileri ve özellikle tekstil sektörünün ikili ilişkilerde oynadığı rolün ele alındığı görüşmelerde, İtalya'ya ihracatın artırılmasına ilişkin stratejiler hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Davetli İtalyan firmalar ile EBSO heyeti arasında ikili görüşmeler organize edilerek yeni bağlantılar kurulması sağlandı. (Nevra UÇKAÇ/DHA)