EGE MECLİSİ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD), ayda bir düzenlediği geleneksel Çarşamba toplantılarının Aralık konuğu, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım oldu. Banka çalışmaları ve ihracatçıya destek uygulamaları hakkında bilgiler veren Yıldırım, kredi büyüklüğünde Türkiye’nin 9’uncu bankası olduklarını vurguladı. İhracat kredilerinin yüzde 46’sını Türk Eximbank’ın verdiğini belirten Yıldırım, “Türk Eximbank olarak 635 personelimiz ile İstanbul’da genel müdürlüğümüz, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 11 şubemiz ve 5 irtibat büromuzla hizmet veriyoruz. Ülke ihracatının yüzde 25’inin finansmanını sağladık.Türkiye’nin en büyük alacak sigortası şirketiyiz. Kredi, sigorta ve garanti ile tüm hizmetleri tek çatı altında veren bankayız” dedi. 

Yurtiçinde kısa ve orta-uzun vadeli krediler, döviz kazandırıcı hizmetler; alacak sigortasında kısa ve orta-uzun vadeli krediler; uluslararası alanda da proje ve ticaret finansmanı başlıkları altında 28 farklı programla ihracatçıya finansman sağladıklarını söyleyen Yıldırım, “Son üç yılda kredi ve sigorta desteklerini ortalama yüzde 16 artırdık. 2018 hedefimiz, ülke ihracatının en az yüzde 27’sine destek olmak” diye konuştu. 

 

Krediler uygun maliyetli

Rekabetçi faiz oranlarıyla hizmet verdiklerinin altını çizen Yıldırım, “Kredilerimiz, diğer bankalara göre daha uygun maliyetli. Döviz kredilerinde ortalama yüzde 2.59, TL kredilerinde ise 7 puanlık avantaj sunuyoruz. Verdiğimiz kredilerin yüzde 88’ini doğrudan kullandırdık. Yüzde 12’si ise diğer bankalar, faktöring ve leasing firmaları aracılığıyla kullanıldı. Toplam 8 bin 867 müşterimiz var. Bunların yüzde 59’u KOBİ işletmesi. Hedefimiz, 100 bin mal ve hizmet ihracatçısı ile çalışmak” dedi. 

İhracatı daha iyi destekleyebilmek için yeniden yapılandıklarını da belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Hedefimiz, süreçleri hızlandırmak. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile yaptığımız protokoller ile KOBİ’ler için KGF kaynağı 3 milyon TL, Hazine kaynağı ise 12 milyon TL olarak belirlendi. KOBİ dışındaki ihracatçı ve döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalarımız da 50 milyon TL’na kadar Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabilmektedir. Bu koşullar bankamızın uygun maliyetli finansal imkanlarıyla birleştiğinde ihracatçılarımız için bulunmaz bir fırsattır.” 

Teminat mektupsuz kredi

Yıldırım, bankanın geçirdiği yapısal değişiklikler arasında ihracatçının en çok işine yaracak olanın, “teminat mektupsuz kredi” uygulaması olduğunu kaydetti, şu bilgileri verdi: “Eximbank bir yandan organizasyon yapısını dönüştürürken bir yandan da bankayla belirli bir ilişki geçmişi olan, güvenilir, önceden tahsilat sorunu yaşanmayan firmaların derecelendirilmesinin önünü açacak altyapı çalışmalarını tamamladı. Haziran ayından bu yana firmaların teminat mektubu dışındaki teminatlarla da kredi kullanabilmesinin önünü açtık.”

İhracatçıyı kur riskine karşı korumak için uygulamaları olduğunu, bunlara yönelik yeni proje de geliştirdiklerini kaydeden Yıldırım, “Opsiyon işlemine kıyasla daha basit bir yapıya sahip olan ve bankacılık sektöründe daha yoğun bir şekilde kullanılan forward-vadeli kur alım/satım işlemlerimiz başladı. Opsiyon işlemlerinde olduğu gibi forwardişleminde de kar gözetmeksizin fiyatlama yapıldığından bankamız bunu bankacılık sektörüne kıyasla daha uygun maliyetle sunmaktadır” dedi.  

Son olarak, bankanın bundan sonraki yol haritası hakkında da bilgiler veren Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Önceliklerimiz; daha fazla orta-uzun vadeli kredi kullandırmak, daha fazla fon temini, teminat mektupsuz kredi kullandırma, KOBİ’lere daha fazla kredi kaynağı sağlama, ihracat kredi sigortalarında tazmin desteği ve Ticari Referans Faiz Oranı (CIRR) desteği sağlamak. Yapısal dönüşümle birlikte yeni atılımlar yapmaya hazır hale geldik. İhracat taahhütlerinin kapatılmasının elektronik ortamda yapılması, globaldata temini, bilişim teknolojileri destekli olarak kurulacak çağrı merkezi, garanti/sigorta olanakları, emtia bazlı finansman desteği ve yatırım/politik risk sigortası poliçesi uygulamalarımız yakında hayata geçecek. Bunlar da ülke ihracatının artması ve ihracatçıya destek anlamında büyük fayda sağlayacak.”