İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD), A Artı OSGB işbirliğiyle ve Türkerler Holding ana sponsorluğunda düzenlediği 5’inci İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Zirvesi ve Fuarı’nın özel konuşmacısı, Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Tevfik Nane oldu. Semineri, İSG profesyonellerinin yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ile İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt da takip etti. 

Havayolları sektöründe en fazla görülen meslek hastalıklarının kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları olduğunu anlatan ve kaza risklerinden bahseden Nane, aldıkları önlemler hakkında bilgiler verdi. Kaza yaşanması halinde ayrıntılı inceleme başlattıklarını ve İSG planlarında gerekli revizasyonları yaptıklarını belirten Nane, “İç hizmet eğitimlerimiz kesintisiz sürüyor. Teorik bilgilerin, işbaşı eğitimleriyle pekiştirilmesini sağlıyoruz. Baş pilotumuz dahil tüm pilotlar her ay düzenli olarak uçuş simülasyonlarında test ediliyor. Başarısız olanlara uçuş vermiyoruz. Ta ki hatasını düzeltene kadar” dedi. 

Trabzon’da faciayı önledik

Geçen yıl Trabzon’da pistten çıktıktan sonra 60 derece eğimli ve balçık çamurlu araziye sürüklenen Pegasus uçağını hatırlatan Nane, “Uçuş ekibimiz, o uçaktaki 162 yolcuyu 20 dakikada tahliye etmeyi başardı ve tam olarak bir faciayı önledi. İnanın ertesi gün oraya gittim ve pistten yokuş aşağı uçağa yarım saatte zor ulaştım” dedi. Bu başarının ardındaki en büyük faktörün hazırlıklı olmaları olduğunu kaydeden Nane, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü düzenli olarak gerçekçi acil durum tatbikatları yapıyoruz. Bu, pek çoklarına ‘angarya’ gibi gelebilir ama benim tavsiyem, iş yapmaktan değil, tedbir almamaktan korkun.”