(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-Boler Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Barış Kılıç ile kuş gribi ve Covid-19 pandemi süreçlerinde tavuk sektörünü konuştuk. İşte Erdem Barış Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz röportajdan öne çıkan kısımlar… 

Tavuk ile ilgili iddialar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? 

(Erdem Barış Kılıç)- Tavuk kanser yapıyor, genetiği bozuk gibi dedikodular zaman zaman çıkar, bu iddialar bilimsel değil. Dünyada milyonlarca insan yaşamakta ve bu insanların doğal yoldan beslenme şansları yok. Eskiden köylerimizde, bahçemizde tavuklar beslerdik, keserdik ama artık bu iş endüstriyel bir iş. Bugün Brezilya’dan burnumuzun dibine mal gelebiliyor, Ortadoğu'dan, Amerika'dan, Pakistan'dan gelebiliyor. Türkiye’de tavuk biraz etkili pozisyona geldi. Bizler bugün Libya'ya, Irak'a, hatta şu anda İran'a, Suriye’ye ve birçok Ortadoğu ve Afrika ülkesine ihracat yapabilmekteyiz. 

Türkiye’de piliç sektörü 2005’te yaşanan kuş gribinden nasıl etkilendi? 

(Erdem Barış Kılıç)- Türkiye Tavukçuluğu, 2005 kuş gribinden sonra entegrasyon anlamında çağ atladı. Fabrikalar yenilendi ve üretim projeksiyonları gözden geçirildi. O dönem çok zor bir dönemdi. Ancak bir süre sonra yapılan olumlu pozitif reklamlarla aşıldı. Türkiye, tavuk üretiminde dünyada sayılı ülkelerden biri olma yönünde ilerliyor. 

Tavukçuluk firmaları, 6 aylık projeksiyonlarını hazırlayarak çalışır. 6 ay içinde keseceği malı, damızlığı, civcivi, tüm projeksiyonu, her şeyi hazırlanmış durumda olur. Bugün olumsuz bir haber olsa sektör bir anda duramaz, en az 45 gün sahada bekleyen hayvanları kesmek zorundasınız. Bu anlamda süreci çok sıkıntılı bir sektör. 

Covid-19 salgını piliç sektörünü nasıl etkiledi? 

(Erdem Barış Kılıç)-Pandemi şartlarından bizim sektörümüz de etkilendi. Bizim işlerimiz genelde Mart, Nisan, Mayıs aylarında artış gösteriyor. “Neden?” derseniz, piknik dönemi. Geçen sene biliyorsunuz Covid’in, Türkiye’de fark edilişi Mart aylarında oldu. Bir anda sokağa çıkma kısıtlamaları geldi. Başlarda bizi 10 gün biraz olumlu etkilese de sokağa çıkma yasakları olduğunda, insanlar sokağa çıkmayınca bizim ürün satışımız düştü. Hayat dinamik bir iş, insanlar çalışıyor ve doğal olarak da yemek yemek istiyorlar. Tavuk da en ucuz protein kaynaklarından biri. Bunun yanı sıra market satışımız var. Market satışımız bizim genel satışımızın yüzde 15’i gibi bir oran. Bu yasaklar başlayınca restoranlar da kapatıldı. Kasaplar, tavukçular kapatıldı. Ondan sonra büyük işletmeler, fabrikalar üretimlerini düşürdüler, uzaktan çalışma ve eğitime geçildi. Tüketim bir şekilde eve hapis oldu ve yurtdışına ihracat engellendi. Tırların geçişi engelledi. Yani sektör anlamında zor bir dönemden geçtik. İnşallah sağlıklı ve daha düzgün bir döneme geçeriz. 

Satış ve pazarlama ayağında da kaybımız oluştu. Piyasada oluşan carilerimiz, sağda solda alacaklarımız var. Mekanlar kapalı, işletmeler kapalı ama onlarda paralarımız duruyor. Kapalı olunca alamıyoruz ama bir tarafta biz de firma ödemeleri yapıyoruz. 

Piliç sektörünü kuş gribi mi yoksa Covid-19  salgınımı daha çok etkiledi?

(Erdem Barış Kılıç)-Kuş gribi. Çünkü o zaman sektöre karşı tam antipati oluştu. Kimse tavuk tüketmiyordu, entegreler tüm ürettikleri malları şoka atıyordu, moralsizlik vardı. Finans yükü çok ciddi şekilde birikiyordu. Kuş gribi daha ağır bir durumdu ama kısa sürede atlatıldı fakat şu andaki durum çok daha farklı.

BOLER TAVUKÇULUK HAKKINDA  

(Erdem Barış Kılıç)-Piliç sektöründe uzun süre yöneticilik yaptı ve 2011 yılında ayrılarak, 2012 yılında Erpiliç’in İzmir bayiliğine başladım. Erpiliç, Bolu'da üretim yapmakta. Erpiliç, günlük 510 bin broiler pilici kesimi ile Türkiye’nin en büyük 3’üncü firması konumunda şu anda. Haftanın 6 günü üretim yapılıyor ve bu ürünler kesildikten sonra soğuk sevkiyat ile tarafımıza ulaşıyor. Biz İzmir bayisi olarak bu bölgede dağıtım yapıyoruz. İstanbul, Ankara ve Anadolu’nun her şehrinde bayilerimiz var. Erpiliç, hem ürünlerini bayiler üzerinden sattırmakta, hem de marketlere pazarlamasını direk kendi yapmakta ve bize lojistik yaptırmakta. Migros, BİM, A101, ŞOK, Carrefour SA gibi marketlerde bizler üzerinden lojistik yaptırmakta, kendi bölgemizde olan GÜRMAR, Barış Gross gibi yerel marketlere de biz pazarlamaktayız. 

Piliç sektörü, dinamik bir sektör, zor bir sektör. Hem üretim aşamasında zorluk ve sıkıntıları mevcut, hem de satış ve pazarlama anlamında zorluklar var. Çünkü ürün milatlı, taze bir ürün. Her gün tırlar gecenin saat 4-4.5’unda depomuza gelir. Gece depocusu malı alır, soğuk havaya koyduktan sonra sabah saat 6 gibi de satış ve pazarlama ekibi, 12’de araçlarla sevkiyata yanaşarak gelen malların bölgelere satış ve pazarlaması yapar.