Evcil hayvan ebeveyni olarak, yeme/içme deneyimlerimizi hayvanlarımızla paylaşmayı seviyoruz.

Bu deneyim alkol olduğunda; onların sarhoşluğunu komik bulup sosyal medyada yayınlamak emin olun hiç de masum bir davranış değil.

İşte bu yüzden amacım; belkide farkında olmadan, onların saglığını nasıl tehlikeye attığımızı anlatmak.

Evcil dostlarımızın böbrekleri ve karaciğerleri alkol içeriğini filtrelemek veya işlemek için tasarlanmamıştır. Alkol onlar için zehirdir ve vücutları onu ASLA tolere edemez. 

Kendi bünyenizle kıyaslayıp hayvanın kilosuna ve büyüklüğüne göre verdiğiniz alkolün az olduğunu düşünüyorsanız, büyük yanılgıdasınız. Örnek vermem gerekirse; ortalama büyüklükte bir köpeği zehirleyecek etanol miktarı; 5.5 ila 7.9 gram aralığındadır.

Azıcık alkol içtiklerinde bile; vücutlarındaki  toplam asitliğinde aşırı bir artış olur. (metabolik asidoz) Bu durum kanın oksijenlenmesini engeller ve solunumu yavaşlatır. (akciğer yetmezliği) Kalp atış hızı yavaşlar, vücut ısısı düşer (hipotermi), kusma / ishal görülür. İşte bu sebeple komaya girebilirler, kalp krizi geçirebilirler ve hatta ölebilirler.

Ağzını, burnunu, poposunu sildiğimiz bazı ev ve kozmetik ürünleri de derileri tarafından emilir ve yukarıda bahsettiğim korkunç olaylara sebep olabilir. 

Sıklıkla kullandığımız alkollü yüzey dezenfektanı, ıslak mendiller, sirke, vücut yıkama jelleri, el dezenfektanı, aseton, saç spreyi-köpüğü, cilt kremi, losyonları, yüz toniği, gargara, parfüm ve kolonyalar onlar için büyük tehlike arz ederler.

Bakımını üstlendiğimiz tüm evcil dostlarımız bizim ilgi ve sevgimize muhtaçtır.

Onlar sahiplerine o kadar bağlılar ki, asla kendilerine kötülük yapabilme ihtimalini düsünemezler. 

Verdiğimiz her şeyi koşulsuz yemeye yeltenirler.

Bir evcil hayvan ebeveyni olarak hayvanınızı güvende tutmak sizin sorumluluğunuzdur ve buna onu alkolden uzak tutmak da dahildir.

Taze su onların en klas içeceğidir.

Son olarak hatırlatmak isterim; 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu der ki: “Hayvanlara her türlü alkol ve türevi içirmek eziyete girer ve kanuna aykırıdır” 

Sonra vay ben duymadım, vay benim haberim yoktu demeyin !

Bidon ile çekilmiş videomuz youtube Şarap Bilgisi’nde :)