Günümüz dünyasında futbolun yeri ve önemi tartışma götürmez. Ülkemizde de endüstri haline gelen futbol oyunu, kitleleri arkasından her zaman sürükledi. Dolayısıyla futbolun her kolunda bir Pazar oluştu. Öyle ki, transfer ücretleri, alınan paralar ve ortaya çıkardığı pasta bazen bizlere şaşkınlık verdi. Ama gerçek olan ve bu pastayı oluşturan öncelikle bu sektöre para yatıranlar ile taraftar toplulukları oldu. İzmir ve futbol deyince ilk akla gelen kulüpler Göztepe ve Altay olur. Bunun yanında Karşıyaka, Altınordu, İzmirspor, Bucaspor en üst liglerde oynamış tarihi kulüplerimiz. İzmir’de futbolun tarihi, ilk maçın Bornova’da oynanmasıyla daha da bir önem kazanıyor. Ama bu yazıda anlatmak istediğim İzmir’in futbol tarihinden ziyade mevcut güncel durum. Göztepe ve Altay zorda. Süper Lig’in bitimine çok az kala iki güzide futbol takımımız düşme potasında. Kısacası İzmir iki takımıyla birlikte Süper Lig’den düşecek görünüyor. Neden bu duruma düştüler? Kötü mü yönetildiler? Transfer ve teknik direktör seçimleri yanlış mıydı? Bunları spor yazarları yorumluyor, değerlendiriyor. Ben konunun kentsel ve sosyal yanını daha kıymetli buluyorum. Ekonomide uluslararası alanda G20 neyse, bana göre Süper Lig’deki 20 takım buna karşılık geliyor. Üzülen sadece iki kulüben taraftarları olmayacak. Kentin tamamı ve tüm kuruluşlarını bunun eksikliğini yaşayacak. 

GERİ DÖNMEK ÇOK ZOR!
Ligden düşmeye gör. Geri dönmek o kadar zor ki. Bunu Göztepe’de yıllar önce yaşadık. 2000’li yıllarda 1.ligden düşen Göztepe en alt liglere kadar gitmişti. Geri Süper Lig’e dönmesi tam 14 yıl sürdü. Dile kolay. Aynı şekilde Altay’da yıllarca beklemek zorunda kaldı Süper Lig için. Uluslararası alanda kentleri en iyi tanıtan işlerden biridir futbol takımları. Galatasaray’ın Avrupa Şampiyonluğu takımı ve Türkiye’yi dünya gündemine taşımıştı. Afrika ülkelerinde dahi futbolcuların isimleri ezbere okunuyordu. Futbolun bu kadar önem kazandığı bir dünyada İzmir’den aynı sezonda iki takımla küme düşmesi kent için bir kabus senaryosu olur. Umarım bu durum gerçekleşmez. Kulüplerimiz mali ve teknik olarak daha sağlam temeller üzerinde yükselir. Bu arada benim de yıllarca emek verdiğim Çiğli Belediyespor Bölgesel Amatör Lig (BAL) 9. Bölge 2. Grup’ta şampiyon oldu ve Play-Off’a kaldı. Çiğli’ye 3.Lig yolunda başarılar diliyor, tebrik ediyorum. 

Son cümle: “Futbol sadece futbol değildir. İzmir Süper Lig’siz öksüz ve renksiz kalır. İzmir’de başka bir futbol anlayışı mümkün…”