Hayatımıza 1.01.2012 tarihinde giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi Türkiye ‘de ikamet eden herkesi kapsam içine alıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay düzenli sigorta primi yatıranlar,çalışanlar,emekliler,banka sandıkları mensupları,tutuklular,bakmakla yükümlü olunanlar,stajyer avukatlar,işsizlik parası alanlar,65 yaş aylığı alanlar,stajyer veya çırak statüsünde adına prim yatırılanlar dışında kalan herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır. Bu yukarıda saydığımız kişiler dışında herkes SGK tarafından GSS olarak tescil edilmektedir.

Genel Sağlık Sigortası primi sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın T.C kimliklerine borç kaydediliyor.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptıran vatandaşlarımızın gelirleri asgari ücretin 1/3 ünden düşükse GSS primi devlet tarafından ödeniyor.

Gelir testi yapılırken ikametinizde bulunan aile bireylerinin kişi başına düşen gelirleri hesaplamada dikkate  alınıyor asgari ücretin 1/3 ünden fazla kişi başına gelir varsa bu durumda her ay 76,6 lira adınıza GSS prim borcu çıkıyor.Çıkan GSS prim borcunu her ay ödeyerek sağlık hizmeti alabiliyorsunuz.

Eğitimi devam eden gençlerimiz Lise mezuniyetlerine kadar (en fazla 20 yaşına),Üniversite eğitimlerinde ise 25 yaşına kadar GSS prim borcu ödemiyorlar.Son yapılan düzenleme ile ek olarak 2 yıl daha yaşlarını doldursalar da adlarına GSS borcu çıkmadan bakılmaya devam edileceklerdir. 

Son yayınlanan 29 Mart 2019 tarihli 859 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla GSS borcu olan vatandaşlarımıza 31.12.2019 tarihine kadar sağlık hizmeti ücretsiz olarak verilmeye devam edilecektir.Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerinde GSS borcunuz olsa dahi sağlık hizmeti almak için başvuruda bulunabileceksiniz.

Aynı şekilde Bağ- Kur (4b) borcu olan sigortalılara ve bakmakla yükümlü olunan yakınlarına da borçları olmasına rağmen sağlık hizmeti yıl sonuna kadar verilmeye devam edilecektir.

Genel Sağlık sigortası aylık prim tutarı 31.12.2019 tarihine kadar 76,6 Liradır. Sağlık hizmeti almak istediğinizde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak GSS açtırıp her ay  76,6 Lira ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz. Bakmakla yükümlü olduğunuz eş,20 yaşına kadar lise eğitiminde olan çocuklarınız ve 25 yaşına kadar da üniversite eğitiminde olan çocuklarınız bir kişinin ödeyeceği GSS primi üzerinden sağlıktan faydalanır.GSS borcunuz olsa dahi bu yıl sonuna kadar sağlıktan faydalanabileceksiniz.