İstihdam seferberliğinin meyvelerini verdi ve 1.5 milyon kişiye iş buldu. Ekonomi yönetimi bunun üzerine 2018 yılı için de kolları sıvadı. Ekonomik büyümenin yeni yılda da devamı için geçen hafta duyurulan yeni istihdam seferberliğinde en dikkat çeken konu esnafa yönelik destekler oldu. 1 Ocak’tan geçerli olacak desteğin detayı ve tutarı da netleşmeye başladı.

18-25 YAŞ İÇİN

Buna göre; üç veya daha az çalışanı olan küçük esnafın ek istihdamına yönelik ‘6 ay maaş devletten’ uygulaması hayata geçecek. Bu işletmeler 2018’de mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerin maaş, sosyal güvenlik primleri ve vergilerini devletle birlikte ödeyecek. Bu da bir ay devlet, bir ay esnaf şeklinde olacak.

ASGARİ ÜCRETE GÖRE ÖDEME

Destek kapsamında verilecek maaşların üst limiti asgari ücretle sınırlandırıldı. Mevcutta 1404 lira olan asgari ücretin işverene maliyeti 2088 lira. 2018 için asgari ücret pazarlığı devam ediyor. Net maaşın 1600 liraya yaklaşması bekleniyor. Bu durumda sadece net maaş baz alınırsa devletin desteği 10 bin liraya ulaşacak. Maliyet baz alınırsa 13 bin lirayı aşacak.(Posta)