EGE MECLİSİ - 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı birlikte karşı koyan, devletin ve milletin varlık mücadelesi içinde yer alan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak basın açıklaması yaptı. 81 ilde eşzamanlı olarak gerçekleşen ortak açıklamada 15 Temmuz’un unutulmayacağını ve unutturulmayacağı vurgulandı.

“Türkiye için milat”

Ortak açıklamayı okuyan Türkiye Kamu-Sen İzmir Temsilcisi Ahmet Doğruyol, 15 Temmuz’un Türkiye için bir milat olduğunu belirterek, “Çünkü bu alçak saldırı, darbenin ötesinde bir işgal girişimiydi. 15 Temmuz, İstiklal Harbinden bu yana ülkemizin karşılaştığı en büyük tehlikeydi. O gece Fetullahçı Terör Örgütü, “devleti” ele geçirmeye, milleti tahakküm altına almaya kalkıştı. Darbe girişiminin asıl amacı; ülkemizi tarihimizde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak ve Türkiye’yi iç savaş ortamına sokmaktı. Darbe teşebbüsünün nihai amacı; Türkiye Cumhuriyetini bir daha ayağa kalkamayacak duruma düşürmekti. Allah’a şükürler olsun milletimiz, cesareti ve feraseti ile bu belayı, bu fitneyi durdurdu” dedi.

“En ağır ceza verilmeli”

Darbe girişiminin ilk dakikalarından itibaren milletin yanında yer aldıklarını dile getiren Doğruyol, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Meclisi, Başbakan, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, medya ve milletin kararlı duruşuyla bir destan yazıldığının altını çizdi.

15 Temmuz’da Türkiye’nin en zor demokrasi sınavını büyük başarıyla verdiğini kaydeden Ahmet Doğruyol, “Büyük bir bedel ödedik. Darbe girişimine karşı verdiğimiz bu mücadelede, 250 vatandaşımız şehit oldu. 2 bin 301 vatandaşımız gazi oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimizi şükranla anıyoruz. Dünyada çok az millet bu bedeli ödeyebilir. Siyasi görüşü fark etmeksizin Türkiye’nin geleceğine sahip çıkan 15 Temmuz ruhu demokrasinin sigortasıdır. Bir daha böyle hain girişimlerin yaşanmaması için FETÖ ile mücadele her alanda etkin ve kararlı şekilde sürdürülmelidir. Yargı kurumları, darbecilere ve onların destekçilerine hak ettikleri en ağır cezayı vermeli, milletimizin vicdanını rahatlatmalıdır” diye konuştu.

“Ekonomide toparlanmayı sağladık”

15 Temmuz darbe girişiminden sonrasında FETÖ tarafından yapılan karalama kampanyaları ile ekonominin de olumsuz etkilendiği ancak kısa sürede toparlanma sağlanıldığını belirten Doğruyol “Allah’a şükür, birlik ve beraberliğimiz sayesinde bunların hepsini de kısa sürede atlattık. Daha darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmeden ekonomide yüzde 5’lik büyümeyi yakaladık. İstihdam rekorları kırdık. Bu yılın ilk altı ayında tam 1 milyon 200 bin insanımıza yeni istihdam sağladık. İhracatımızı rekor düzeyde arttırmaya başladık. Yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazandık. Çok açık ifade ediyoruz ki, Türkiye dünyanın en zor stres testinden başarı ile çıkmıştır. Emin olun bizim son bir yılda yaşadıklarımızı başka bir ülke yaşasaydı bir daha ayağa kalkamazdı. Ama biz dimdik ayaktayız. Böyle bir coğrafyada, en zor koşullar altında hiç kimsenin yapamayacağını yaptık. Ama rehavete kapılmayacağız. Yapacak daha çok işimiz, büyük hedeflerimiz var” dedi.

Dost ve müttefik devletlere çağrı

15 Temmuz sonrası gösterdikleri toparlanma sürecinin bittiğini artık yeni bir atılım sürecini başlatmak gerektiğine işaret eden Doğruyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayağımızdaki prangayı çözdük, şimdi koşma zamanı. Büyümede, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar kırmalıyız. Buradan yurt dışındaki dostlarımıza da sesleniyoruz. Aldığı yaraları saran milletimiz, bu büyük demokrasi sınavının birinci yılında bütün dostlarını yanında görmeyi arzulamaktadır. Dostlarımızı iftira kampanyalarına değil, gerçeklere kulak vermeye, buna göre tavır almaya davet ediyoruz. FETÖ ile mücadelede dost ve müttefik devletlerin de desteklerini bekliyoruz. Kaynağı ne olursa olsun darbe ve terör bir insanlık suçudur. Ancak birlikte çalışırsak daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz. Bizler ülkemiz ve milletimiz için şimdi daha büyük bir azimle çalışacak ve Türkiye’yi büyük hedeflerine taşıyacağız. Üzerine basarak bir kez daha ifade ediyoruz: Türkiye’nin sivil toplumu olarak, 15 Temmuz’u asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Biz bu ülkenin geleceğinden umutluyuz. Gücümüz milli irade, hedefimiz büyük Türkiye.”

“Gökyüzüne balonlar uçurulacak”

Ortak bildirinin okunmasının ardından İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “Cumhuriyet tarihimizin en kötü günü ve o gün parlamento bombalanıyor. Bu dünyada yapılan hiçbir darbe harekatında böyle bir şey yok. Özel harekat, polis vuruluyor. Boğaz Köprüsü’nde asker tanklara çıkmış aldatılan kişiler, halk tankların önüne yatıyor. Bu hareket Cumhurbaşkanının, Başbakanın dik duruşu ile ve halkın karşı duruşuyla önlendi. Türkiye böyle bir badireyi atlattı. 250 şehidimiz Türk halkının yüreğinde yaşayacaktır” dedi.

Demirtaş ayrıca Mütevelli Heyet Başkanı olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin de 15 Temmuz’da gökyüzüne tüm şehitlerin isminin yazdığı balonları uçuracağı ve 40 bin metre yukarıya çıkacağını söyledi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak da “Halkın iradesi karşısında demokratik ortamlarda kesinlikle dayatmaların olmaması gerekiyor. Türkiye’nin üzerinde oynanmak istenen ve buna alet edilen birçok kurum var. 15 Temmuz’da yaşatılan kara geceyi kınıyoruz. Allah bundan başka sıkıntılar göstermesin. Ve her zaman altını çiziyoruz; demokrasi, demokrasi, demokrasi” dedi.

EBSO Yönetim Kuruluşu Başkanı Ender Yorgancılar, 15 Temmuz gecesi başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, halkın, medyanın ve sivil toplum örgütlerinin tek yürek olduğunu belirterek, “FETÖ terör örgütünden ülkemiz o gün için kurtarıldı, kurtarma adımları devam ediyor. Türkiye’nin geleceği milli irade ile olacak, inşallah bunları bir daha yaşamayız “dedi.

Konak Meydanına davet

TÜRK- İŞ İzmir Şubesi Başkanı Süleyman Yıldırım da bir daha böyle bir günün yaşanmamasını dileyerek, “Allah, Atatürk’ün kurduğu devleti ilelebet yaşatma imkanı versin” ifadelerini kullandı.

Memur Sen İzmir Şubesi Başkanı Ali Musa ise, 15 Temmuz yıldönümü sebebiyle etkinlikler düzenleneceğini belirterek, “Bize düşen birlikteliğimizi bütün dünyaya göstermektir. Tüm İzmir halkımızı milli iradeye sahip çıkmak için Konak Meydanı’nda buluşmaya davet ediyorum. Saat 19.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda sivil toplum örgütleri ile bir araya geleceğiz ve Konak Meydanı’na yürüyerek yıl dönümüzü kutlayacağız. Sanmayın orda sadece biz bizeyiz. Bizi bütün dünya izliyor. Her izlediklerinde titrediklerini de biliyoruz” diye konuştu.

Hak İş İzmir Şubesi Ali Musa, 15 Temmuz’un tarihte eşine ender rastlanan bir ihanet hareketi olduğunu belirterek, milletin dik duruşunun en az Çanakkale Zaferi’ni yapan kahramanlar kadar önemsediğini belirtti.

“Darbeler defteri kapandı”

TZOB İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Erdallı, Türkiye’yi kimsenin bölmeyeceğini belirterek, 15 Temmuzların bir daha yaşanmamasını diledi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de 15 Temmuz’da darbeler defterinin kapandığını işaret ederek, “Bugün geleceğe büyük bir güven ve inançla bakabiliyorsak, bu milletimizin o gece sergilediği yiğitlikten kaynaklanmaktadır” dedi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise esnaf teşkilatı olarak her zaman devlet ve milletin yanında yer aldıklarını belirterek, esnaf teşkilatının olmazsa olmazının milli irade olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tufan Ünal, 15 Temmuz’un ardından başlayan adli süreçte hızlı yargılama ile gerçek suçluların bir an önce ortaya çıkmasını söyledi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Argun Gündüç de15 Temmuz gibi bir gecenin bir daha yaşanmamasını temenni etti.(Mihrap Düzöz / İHA)