EGE MECLİSİ - 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, İzmir'in her ilçesinde farklı etkinlik ve konserlerle kutlandı. İşte İzmir'de ilçe ilçe kutlamalar...

BAYRAKLI’DA 19 MAYIS COŞKUSU

Bayraklı’da gelenek haline gelen ulusal bayram kutlamaları yine binlerce kişinin katılımıyla coşkuyla gerçekleştirildi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamaların finalinde sevilen sanatçı Candan Erçetin verdiği konserle hayranlarına güzel bir akşam yaşattı. Etkinlikte konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Kurtuluş savaşı vermiş bir coğrafyanın insanlarıyız. Bizim bir özelliğimiz var; işsiz kalırız, aç kalırız, kıyafetsiz yaşayabiliriz ama vatansız asla! Bizi bölmek isteyenlere, ülkemizi Arap cumhuriyetine çevirmek isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz. Korkaklar her gün ölür cesurlar bir gün. Sığınacağımız tek liman Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Bayraklı Belediyesi yine anlamlı bir etkinliğe imza attı. İlçede bir gelenek haline gelen etkinliklere binlerce cumhuriyet, bayrak ve Atatürk sevdalısı katıldı. Bayraklı Belediyesi Migros Kafe önünde bir araya gelen binlerce vatandaş Şehit Hakan Uysal Parkı’na kadar yürüdü. Etkinliğe Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın yanı sıra eşi Bahriye Karabağ, CHP Bayraklı ilçe Başkanı Cemalettin Alper, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, Bayraklı ve diğer ilçelerden binlerce vatandaş katıldı. Yürüyüş boyunca yüzlerce metre uzunluğunda dev Türk bayrağı açıldı. Bando eşliğinde marşlar okuyarak yürüyen korteje iş yerlerinden esnaf ve çok sayıda vatandaş da evlerinin camlarından, balkonlarından alkışlarla destek verdi.

Kortej sonrası coşkulu kalabalığa seslenen Başkan Karabağ, “İçinde bulunduğumuz park Şehit Hakan Uysal Parkı. Mustafa Kemal’in askerlerinden birinin şehit olduğu ve isminin verildiği parktayız. Bayraklımızda çok şehidimiz var bugünlerde ve parklara isimlerini vermek zorunda kalıyoruz. Ama kurtuluş savaşında kalmadığı gibi onların kanı yerde kalmayacak. Sevgili Atatürk 99 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulusal kurtuluş savaşı vermek için çıkmıştı ve sonuçta 9 Eylül’de başladığı yerde bu savaş bitmişti. Kurtuluş savaşı sonrası sevgili Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni şöyle tarif etti, “Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk halkı kurmuştur, bu halka da Türk milleti denir” demiştir. Bu Türk milleti tarifinin içinde asla ırkçılık yoktur. Asla bir mezhep yoktur. Irkı, mezhebi ne olursa olsun, ulusal kurtuluş savaşı vermiş bir coğrafyanın insanlarıyız. Bizim bir özelliğimiz var; biz işsiz kalırız, aç kalırız, kıyafetsiz yaşayabiliriz ama vatansız asla! Biz onun bunun ülkesinde yaşayamayız. Onun için Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi bizlere emanet etti. Biz de bölmek isteyenlere, Arap Cumhuriyetine çevirmek isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İslamı en güzel tarif eden bir cumhuriyet kurduğunu vurgulayan Karabağ, “ Ramazan ayında 19 Mayıs’ı kutluyoruz. İlk meclisi bir Cuma günü Kuran’la ve dua ile açmıştır sevgili Atatürk ve kurtuluş savaşından sonra 1500 camiyi tamir ettirmiştir. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde Yunanlıların yıktığı bir camiyi yeniden yaptırmış ve ismi Atatürk Camisi olmuştur. Türkiye Cumhurbaşkanları içinde Cuma günü camide vaaz veren tek cumhurbaşkanıdır. Yıl 1923 Şubat’ın 7’si Balıkesir Zağnospaşa Camisi’nde Türkiye’nin ilk ve tek cumhurbaşkanı o zaman Cuma vaazı vermiştir. İslamı ve Müslümanlığı dünyanın çağdaş ülkeleri seviyesinde yaşatan bir büyük devrimcidir. Amerika ve işbirlikçileri İslam dünyası üzerinde zıplayadursunlar. Irak’taki bir Şii devlet adamı,’keşke Atatürk gelse de laikliği getirse’ demiştir” diye konuştu.  

“Bayraklımız Atatürk ve Bayrak sevgisiyle sizin sayenizde markalaşmıştır” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Karabağ, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin İzmir’den geliyoruz dediğinizde size Bayraklı’dan mı diye soracaklardır. Geçen yıl yaptığımız 29 Ekim etkinliğinde, yandaşı kardeşi 22 televizyon kanalının haberlerinde birinci olarak, 1 saat 45 dakika Bayraklı’daki sevgili Atatürk resmi haber olmuştur. Bayraklı Atatürk’le gurur duyuyor. Korkaklar her gün ölür cesurlar bir gün. Sığınacağımız tek liman Mustafa Kemal Atatürk’tür. 10’uncu yıl marşını İzmir marşını İzmir’de okutamazsak hiçbir yerde okutamayız. Okullarda ısrar edeceğiz. 10’uncu yıl marşımızı da söyleteceğiz. İzmir marşını da söyleteceğiz” diye ifade etti. Karabağ konuşmasını Nazım Hikmet’in Akın var şiirinin dizleriyle tamamladı. “Akın var akın. Güneşe akın, güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın” diyen Başkan Karabağ, şiiri vatandaşlarla birlikte okudu.

Kortej yürüyüşünün ardından Smyrna Meydanı’nda sahne alan sevilen sanatçı Candan Erçetin, bu kez şarkılarını Bayraklı ve İzmir’in çeşitli ilçelerinden gelen hayranları için seslendirdi. Ünlü sanatçı sahneye elinde Türk bayrağı ve kırmızı göz alıcı elbisesiyle çıktı. Alanı dolduran binlerce kişi konser boyunca birbirinden güzel şarkılar eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadı. 

NARLIDERE’DE 19 MAYIS ÇOŞKUSU

Narlıdere Belediyesinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Gençlik ve Çiçek Festivali Manuş Baba konseri ile muhteşem bir final yaptı. Narlıdere Pir Sultan Abdal Parkı parkı içinde hazırlanan konser alanını dolduran coşkulu kalabalık ellerinde Türk bayrağı, ağızlarda İzmir Marşı ile muhteşem 19 Mayıs coşkusunu yaşadı. 

Narlıdere Belediyesinin Gençlik ve Çiçek festivalinin son günü ve aynı zamanda 19 Mayıs kutlamaları için düzenlediği Manuş Baba konseri büyük ilgi gördü. Manuş Baba hayranları, onu dinlemek ve 19 Mayıs coşkusunu yaşamak isteyen Narlıdereliler ile birlikte Pir Sultan Abdal Parkı içinde bulunan konser alanını doldurdular. Konser Manuş babanın hareketli  parçaları ile başladı. Manuş Baba ya eşlik eden hayranları ellerinde Türk bayrakları ile görsel bir şölen oluşturdular. Narlıderelilerin 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve spor bayramını kutlamak için Sahne’de çıkan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur İzmir Marşını söyleyen Narlıderelilere “Türkiye’mizin her yerinde çiçekler açacak. 24 Haziran’da hepimiz artık bu gidişi bir diyeceğiz. Bu Kez Tamam. Artık hak hukuk ve Adalet diyenler kazanacak, Demokrasi diyenler kazanacak. Mustafa Kemal Atatürk diyenler kazanacak. Ülkemizin her yerinde izmirin çiçekleri açaçak. Hepimizin 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik Spor Bayramı Kutlu olsun” dedi. Narlıdere Gençlik ve Çiçek Festivali’nin son gününde sahne alan Manuş Baba ya Çiçek ve plaket sunan Başkan Batur, havai fişek gösterisini konser alanını dolduran Narlıdereliler ile birlikte İzmir marşını söyleyerek izledi.

FOÇA’DA ‘19 MAYIS’  COŞKUSU

Foça’da ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’, sabah yapılan resmi kutlamalarla başladı.

Resmi kutlama programına; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Gürsel Çaypınar, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Cumhuriyet Başsavcısı Evren Karadağ, Sivil ve Askeri Erkân, Foça Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları üyeleri, öğrenciler, sporcular, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni yapıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Emre Şahin, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Çelenk sunma töreni bitiminde, öğrenciler, gençler ve sporcular, protokol üyeleriyle birlikte Bando eşliğinde kutlamanın yapılacağı Demokrasi Meydanı’na kadar ‘Gençlik Yürüyüşü’ yaptı.

Demokrasi Meydanı’ndaki kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Emre Şahin, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Öğrenciler, gençlik adına konuşma yaptı ve şiirler okudu. llıpınar Reha Midilli Özel Eğitim Uygulama Okulu vals gösterisini sundu. Foça Belediyesi Halk Oyunları Ekibi oyunlarını sahneledi. Foça Belediye Spor Kulübü Taekwondo Takımı ve Foça Halk Eğitim Merkezi Step grubunun gösterileri, gençliğin enerjisini yansıttı. Okçuluk gösterisi yapıldı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 99. Yıldönümü kutlamaları kapsamında ‘‘Genç gözüyle 19 Mayıs ve Önemi’’ konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmaları ve spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere kupa ve madalyaları verildi. Foça Yelken İhtisas Kulübü sporcuları, Foça Limanı’nda gösterilerini sundu.

‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ kutlamaları Foça Belediyesi’nin düzenlediği halk oyunları gösterileri, fener alayı ve gençlik konseriyle sürecek. Demokrasi Meydanı’nda, saat 19.00’da; Zonguldak Çaycuma Belediyesi ve Çaycuma Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi, gösterilerini sunacak. Saat 20.45’te Fener Alayı yapılacak. Kavala Kafe önünden başlayacak olan fener alayı, Demokrasi Meydanı’nda sona erecek. Demokrasi Meydanı’nda, saat 21.00’de başlayacak olan Gençlik Konseri’nde ‘‘Zımba’’ grubu sahne alacak. *Yeni Foça’dan katılmak isteyenler için, saat: 20.00’da Karadut Kafe önünden araç kaldırılacaktır. Kutlamalara tüm halkımız davetlidir.

BORNOVA'DA 19 MAYIS COŞKUSU

Bornova'da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı binlerce vatandaşın katıldığı etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nından başlayan yürüyüşte Mustafa Kemal Caddesi bayraklarla adeta kırmızı-beyaza boyanırken, heyecan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Amfi Tiyatro’da devam etti. Türk Rock Müziği’nin sevilen grubu Gripin, konser verdi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Bornova’da coşkuyla kutlandı. Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan kortej yürüyüşü binlerce Bornovalının katılımıyla gerçekleşti. Mustafa Kemal Caddesi’nin ay yıldızlı bayraklarla kırmızıya boyandığı yürüyüşte marşlar hep bir ağızdan söylendi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanısıra İzmir Vos Vos Derneği’nin katılımıyla da renklenen kortej, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda son buldu. Amfi tiyatroda Gripin grubu, hayranları ile buluştu. Binlerce Bornovalı, grubun yıllarca dillerden düşmeyen şarkılarına coşkuyla eşlik etti. İzmir Marşı ve şarkıcıEge’nin yazıp bestelediği "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" şarkısının çalındığı anlarda coşku ve heyecan daha arttı.

KONAK'TA 19 MAYIS COŞKUSU

Konak Belediyesi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı şarkıcı Mehmet Erdem'in konseriyle kutladı. Saat 21.00'de Göztepe Deniz Atı Parkı'nda düzenlenen Gençlik Şöleni'nde İzmir Folklor Derneği üyeleri zeybek oynadı.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın öneminden ve kurtuluş yıllarında verilen mücadeleden söz ederek, "Biz kadınlar bugün hangi haklara sahipsek, ben nasıl ki bir belediye başkanı olarak görev yapıyorsam, bu milli mücadele sayesindedir, bu Atatürk sayesindedir. Bugün okuyabiliyorsak, meslek sahibi olabiliyorsak bu Cumhuriyetin eseridir. Nasıl ki, bu Cumhuriyet gençliğe emanet edildiyse biz kadınlara  da emanet edildi. Şimdi bu Cumhuriyeti savunmak, bağımsızlığı, özgürlüğü korumak istiyorsak Cumhuriyete tam da şimdi sahip çıkmak zorundayız" dedi.

Ardından sahneye şarkıcı Mehmet Erdem çıktı. Erdem, sevilen şarkılarını hayranlarıyla birlikte seslendirdi.  İzmir Folklor Derneği üyeleri zeybek oynadı.

ÇEŞME'DE 19 MAYIS COŞKUSU

İzmir'in Çeşme ilçesinde, Çeşme Kent Konseyi öncülüğünde, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle meşaleli yürüyüş düzenlendi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, akşam saatlerinde, Çeşme Çarşısı'nda yapılan meşaleli yürüyüşle devam etti. Çeşme Kent Konseyi tarafından organize edilen yürüyüşe, Çeşme Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Sedat Mutlu ve binlerce vatandaş katıldı. Yürüyüş öncesinde, Çeşme Çarşısı girişinde toplanan vatandaşlara, Çeşme Belediyesi ekipleri tarafından meşale ve bayrak dağıtıldı. Ses düzeninin yerleştirildiği aracın hemen arkasında büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı açılırken, yürüyüşe katılan bini aşkın vatandaş tarafından hep birlikte söylenen marşlar eşliğinde yürüdü. Coşkulu yürüyüşe, çok sayıda Galatasaray taraftarı da ellerinde takıkmlarının flamaları ile katılarak, bayram coşkusunun yanında şampiyonluk sevincini de yaşadı.

"Türkiye laiktir, laik kalacak", "Kemalist devrimlerin bekçileriyiz" ve "Ne şeriat ne darbe, tam bağımsız Türkiye" pankartlarının da açıldığı meşaleli yürüyüşte, vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını coşkuyla dalgalandırırken, Çeşme Çarşısı'ndaki esnaflar da marşlara eşlik ederek coşkuya ortak oldu. Vatandaşlar da renkli görüntülerin ortaya çıktığı kortej yürüyüşünü cep telefonlarıyla kaydetti. Kortej, CHP Çeşme İlçe Başkanlığı'nın önünden geçerken, balkondan konfetiler patlatıldı. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam etti. Öte yandan Çeşme Kartalları Beşiktaşlılar Derneği, bayram coşkusuna katılan vatandaşlara, ücretsiz olarak çok sayıda 'Nutuk' dağıttı. Çeşme Kartalları Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Mesut Karaca, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı Nutuk'u, herkesin okuması ve okutması gerektiğini vurgulayarak, "Atamızın bu önemli kitabını, bu önemli günde herkese ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Atamıza ve Cumhuriyet değerlerimize her zaman sahip çıkacağız" dedi.

GAZİEMİR'DE 19 MAYIS COŞKUSU

Gaziemir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı 3 gün süren ve spor müsabakaları, kültür ile özel etkinliklerin yer aldığı Gaziemir Gençlik ve Spor Şenliği ile kutladı.

Gaziemir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Gaziemir Gençlik ve Spor Şenliği düzenledi. Abdullah Arda Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar ilçe stadında düzenlenen şenlikle devam etti. Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği ve 3 gün süren Gaziemir Gençlik ve Spor Şenliği kapsamında spor turnuvaları, kültür-sanat etkinlikleri düzenlendi. Şenliğin çocuk katılımcıları için ise özel oyun alanları kuruldu. Çocuklar kendileri için hazırlanan oyun parkurlarında birbirinden eğlenceli oyunlarla gönüllerince eğlenirken gençler de sahne aldı, spor müsabakalarında ter döktü.

Gaziemir Gençlik ve Spor Şenliği’nde Gaziemir Belediyesi Tekwando kursiyerleri nefes kesen gösterileriyle seyirciye heyecanlı anlar yaşatırken, Gaziemir Belediyesi Halkoyunları Ekibi ise performansıyla Gaziemirlilere görsel şölen sundu. Gaziemir Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerin oluşturduğu müzik topluluğu da konseriyle festivale renk kattı. 

Gaziemir Gençlik ve Spor Şenliği kapsamında düzenlenen Stretball Turnuvası’nda ise 35 basketbol takımı ve 150 basketbolcu mücadele etti. 3 gün boyunca süren ve çekişmeli maçlara sahne olan Stretball Turnuvası’nda dereceye girenlere kupa ve madalyaları törenle verildi.

BALÇOVA 19 MAYIS COŞKUSU

Balçova'da binlerce vatandaş Balçova Belediyesi ve EFEM Gençlik ve Spor Kulübü’nün birlikte düzenlediği 19 Mayıs kortejine katılarak bayram coşkusunu yaşadı. Halk oyunları gösterilerinde ise Balçovalı Gençler Türkiye’nin değişik yörelerinin halk oyunlarını başarıyla sahneledi. Gecenin finalinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e benzeyen bir gencin ‘Sarı Zeybek’ gösterisi muhteşem anlar yaşattı. 

Tüm yurtta coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Balçova’da vatandaşların katıldığı 19 Mayıs korteji ile başladı. Genç, yaşlı, kadın, erkek binlerce Balçovalı ellerinde bayraklarıyla marşlar söyleyerek Sakarya Caddesi’nde yürüdü. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi Fatma Çalkaya ile katıldığı korteje Balçova Belediye Meclis Üyeleri ve EFEM Gençlik ve Spor Kulübü yöneticileri de eşlik etti. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne kadar yürüyen vatandaşlar burada Balçova Belediyesi EFEM Halk Dansları Topluluğu’nun hazırladığı gösterileri izledi. Ekiplerin muhteşem gösterileri ayakta alkışlanırken, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Biz ulusal bayramlarımızı da Anadolu kültürünü de sonsuza kadar yaşatacağız” diye konuştu. Başkan Çalkaya çocuklarını halk oyunlarına yönlendiren ailelere de teşekkür ederek, “Sizler geleceğimiz için çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Sizlere hizmet etmekten onur duyuyorum” dedi. Gecenin finalinde ise 19 Mayıs Bayramı’nı gençlere armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e benzeyen bir genç sahneye çıkarak ‘Sarı Zeybek’ gösterisini sundu.