CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2015 -2016 yıllarında sahte bal ürettiği tespit edilen 25 firmanın 36 parti ürününe el konulduğunu, firma isimlerinin de Bakanlığın resmi internet sitesinde teşhir edildiğini açıkladı.CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2015 -2016 yıllarında sahte bal ürettiği tespit edilen 25 firmanın 36 parti ürününe el konulduğunu, firma isimlerinin de Bakanlığın resmi internet sitesinde teşhir edildiğini açıkladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüketici sağlığını tehdit eden bal üretimiyle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya yazılı soru önergesi yöneltti. Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yılda 100 bin tondan fazla bal üretildiğini, merdiven altı diye tabir edilen yerlerde hangi katkı maddeleriyle üretildiği belli olmayan ürünlerin piyasada yoğun bir şekilde satıldığı belirtti.  

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüketici  sağlığını direkt  etkileyen  sahte  bal  üretimiyle  ilgili denetim mekanizmasının yetersizliğinin önlenmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Denetim yapılıyorsa son iki yılda ne kadar sahte bal ele geçirilmiş ve bunlarla ilgili nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır? Gerçek arıcılığı bitirme noktasına gelen sanayi balı üretimiyle ilgili bir tedbir alınması düşünülmekte midir? Bal diye satılan aromalı şurupların satışının durdurulması için bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Gerçek bal üreticisinin desteklenmesi için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, arıcılık sektörünün 2003 yılından bu yana bakanlıkları tarafından desteklendiğini belirterek, “Arıcılık yapan üreticilere 2003-2008 yıllarında ana arı ve süzme bal desteklemesi yapılmış olup, 2008 yılından itibaren arılı kovan başına destekleme uygulamasına geçilmiştir. 2017 yılından itibaren arılı kovan desteğine ilave olarak arıcılarımızın kullandıkları ana arı ve damızlık ana arı başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, 2017 yılı için arıcılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması, yetiştiricilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi, üretimin artırılarak kalitenin yükseltilmesi için belirlenen 34 ilimizde %60 indirimli arıcılık malzemesi hibe desteği uygulanmaktadır” dedi. 

Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımızca yurt içinde satışı yapılan ürünlerin (TV kanalları, radyo yayınları ve internet gibi medya organları vasıtasıyla satışın da dahil olduğu) gıda güvenilirliği ve halk sağlığını korumak amacı ile risk esasına göre yıllık denetim programı hazırlanmaktadır. Söz konusu program 81 İl Müdürlüğümüz ve 41 İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğümüz marifetiyle yürütülmektedir. Yıllık gıda kontrol denetim programının yanı sıra; BİMER, ÇİMER ve ALO GIDA 174 bildirimleri, ihbar ve şikayet dilekçeleri kapsamında da denetimler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2015-2016 döneminde arıcılık ürünlerinde 26 adet toplatma kararı alınmış olup, 25 firmanın 36 parti ürünü için 5996 sayılı Kanunun 40.Maddesinin (1).fıkrasının 1). Bendi "Gıdada taklit ve tağşiş yapanlara on bin Türk Lirası idari para cezası verilir, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlere el konulur ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir." kapsamında idari yaptırım uygulanmış ve 5996 sayılı Kanunun 31. Maddesinin (6).fıkrası kapsamında taklit ve tağşiş yapan işletmeler ve ürünleri Bakanlığımızın resmî internet sitesinde kamuoyuna duyurulmuştur” açıklamasında bulundu. 

Aromalı şurup üretimiyle ilgili tebliğin değiştiğine de değinen Bakan Fakıbaba, “ Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliğinin 5. Maddesinin (1). fıkrasının k) bendi "Bal aroması ilave edilerek aromalı şurup üretilemez" hükmü Danıştay Onuncu Dairesinin kararı ile iptal edilmiştir. Bu kapsamda bal aromalı şurup üretimi yapılabilmektedir. Ancak, etiket bilgilerinin mevzuat hükümlerine uygun olması ve (....aromalı...) ifadesine yer verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde arı kovanı varlığının 7 milyona yaklaştığını belirtti. Arıcılık sektörünün yeterli desteklenmediği gibi, sahte bal üretimiyle ilgili denetimlerin de daha sıkılıkla ve düzenli yapılması gerektiğini ifade eden Gürer, gerçek bal üreticilerinin, denetim eksikliği nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirtti. (Milliyet)