EGE MECLİSİ - Sosyal sorumluluk projesi kapsamında özellikle göç yoluyla ilçeye gelen ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşlar için kurslar düzenleyen Bayraklı Belediyesi, binlerce kişinin okuma-yazma öğrenmesine yardımcı oldu. Özellikle ev hanımlarının katıldığı kurslardan okuma-yazma öğrenerek ayrılan vatandaşlar artık daha rahat ve anlamlı bir hayat sürmenin keyfini yaşıyor.

 

ARTIK OKUYUP, YAZABİLİYORLAR

Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Bayraklı Belediyesi semt merkezlerinde 2009 yılından bu yana süren proje sayesinde kursiyerlerin kendilerine olan güvenin arttığını belirten eğitmen Zeynep Çetingöz "Derslerde alfabe eğitiminin yanı sıra basit toplama çıkarma işlemleri de öğretiliyor. 2’nci kademe 4 dersten oluşuyor. Sosyal, Türkçe, matematik ve fen bilgisi derslerinden sorumlu oluyorlar. Bu kursa genellikle okuma yazma bilmemenin sıkıntısını yaşamış olan 30 yaşının üzerindeki vatandaşlar katılıyor. Ve biz de onlara ‘Sen artık okuyup, yazabiliyorsun’ diyoruz. Hastanelerde hangi birime gitmesi gerektiğini okuyarak, rahatlıkla bulabiliyorlar. Otobüslere kendi imkanlarıyla binebiliyorlar. Gazete, kitap okuyabiliyorlar ve diğer ihtiyaçlarını giderebiliyorlar" dedi.

 

ONLARDAN MUTLUSU YOK

Kursa katılmadan önceki yaşantısına göre hayatının artık daha kolay olduğunu ve okuyup-yazmanın avantajlarının günlük yaşamın her alanında kullanmanın keyfini yaşadığını ifade eden kursiyerlerden Asi Aslan, "Başkanımız Sayın Hasan Karabağ'a, Bayraklı Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Onların sayesinde Karşıyaka'ya gidip gelebiliyorum. 65 yaşındayım gözlerim zor görüyor ama okuma yazma öğreniyorum. Mahallemizi otobüsümüzü öğretmenimizin sayesinde öğrendik" dedi. Okuma yazma kursu ile kendisini geliştirdiğini dile getiren kursiyer İnayet Usteymur ise, "Hocamızla artık her şeyi öğreniyoruz. Hastaneye gidip gelebiliyorum, ismimi yazabiliyorum. Cahildik hiçbir konuda bilgimiz yoktu. Artık imza da atabiliyorum. Hocama çok teşekkür ederim" diye konuştu. Önceden okuma-yazma bilmediği için hayatın her alanında başkalarına muhtaç olduğunu ancak artık kendi ayakları üzerinde durabildiğini ve bunun kendisine öz güven kazandırdığını söyleyen Fehime Tepeli de, "Ne zaman işim olsa hep başkasına soruyordum. Artık kendi işlerimi yapabiliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye ifade etti.

 

ÖĞRENMENİN YAŞI VE CİNSİYETİ OLMAZ

Yıllardır binlerce kişiye okuma-yazma öğreten Bayraklı Belediyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen kurslara olan ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getiren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Kursumuzu tamamlayıp okuma-yazmayı öğrenenler, ‘Artık gazete, dergi okuyabiliyorum, otobüs numaralarını okuyabiliyorum. İşlerimi artık kolaylıkla yapabiliyorum’ diyorlar. Kursumuzu bitirip, lise öğrenimine başlayanlar bile var. Öğrenmenin yaşı ve cinsiyeti olmaz. Erkekleri de kurslarımıza bekliyoruz” dedi.