EGE MECLİSİ - FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında 'Silahlı terör üyesi olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Balyoz Davası'na bakan eski İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ilk kez hakim karşısına çıktı. Eski hakim sanık Ömer Diken, ''Balyoz Darbe Planı Davası'nda verdiğim kararların arkasındayım Hiçbir şekilde o davada kimseden talimat alarak hareket etmedim'' dedi. 

İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya tutuklu sanık 'Balyoz Darbe Planı Davası'na bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ve sanık avukatı katıldı. SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile kayda alınan duruşmada,savunma yapan sanık Diken, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, FETÖ ile bağlantısının olamadığını ileri sürerek 'Balyoz Darbe Planı Davası'nda FETÖ dahil hiç kimseden talimat almadığını söyledi. İddianamede hakkında şikayette bulunan kişilerin bazılarını tanıdığını bazılarını ise tanımadığını dile getiren sanık diken, ''Bu şikayetler FETÖ ile alakalı değil, yaptığım görevlerle alakalı. 'Balyoz Darbe Planı Davası'nda verdiğim kararların arkasındayım Hiçbir şekilde o davada kimseden talimat alarak hareket etmedim. Dosyadaki delillere göre karar verdim. O dönemin HSYK'nın takdiriyle duruşma başlamadan üç gün önce İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandım. Benim bir talebim ya da takdirim olmadı. O davada bazı sanıklar hapis cezası alırken bazıları ise beraat etti. Bazı sanıklar ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geri döndü ve hatta general rütbesinde görevine devam ediyor'' dedi.

 

Mahkeme başkanından gazeteci sorusu

Mahkeme başkanı sanığa "Dava başlamadan üç gün önce bu mahkemede görevlendirilmeniz tuhafınıza gitmedi mi?" diye soru sorması üzerine Sanık Diken, "Bu beni ilgilendiren bir durum değildi. HSYK'nın konusu olan bir durumdu" dedi. Mahkeme başkanı, "Soruşturmayı başlatan belgeler Taraf gazetesinde yayınlanan haberler, Mehmet Baransu ve Ahmet Altan tarafından servis edildi. Baransu ve Altan FETÖ'den tutuklu sanıklar. Balyoz'un bir FETÖ projesi olup olmadığını sorgulamadınız mı?" şeklindeki soru sorması üzerine sanık Ömer Diken, "Bunu ben bilemem, sadece önüme gelen dosyaları inceledim, ona göre karar verdim. Taraf gazetesinin kime ait olduğunu ya da Baransu'nun nasıl bir gazeteci olduğunu bilmeden dosyaya baktım" dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Ömer Diken'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

 

Olayın geçmişi

Darbe girişimin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Balyoz Davası'na bakan eski İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcı, Uşak'ta polis tarafından gözaltına alındı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki işlemlerin ardından hakim ve savcılar, geçen salı günü öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan 12 şüpheli, tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Geçen iki günün ardından aralarında eski İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in de 12 hakim ve savcı tutuklandı. Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Ömer Diken hakkında 'Silahlı terör üyesi olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. (Atakan Şen/İHA)