EGE MECLİSİ - Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, mülteci taşıma ve cezaları konusunda taksici esnafını uyararak, “Mülteci taşımanın geriye dönüşü yok. Sevdiklerinizi düşünüyorsanız taşımayın. Araca el koyma dışında 8 yıl hapis cezası veriliyor” diye konuştu. 

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, Bornova İzotaş Garaj Taksi Durağı’nda esnafa yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Taksici esnafına ve şoförlere mülteci taşıma ve cezaları konusunda bilgi veren Dernek Başkanı Pala, geçtiğimiz günlerde Aliağa’da üç taksici esnafın mülteci taşıdığı gerekçesiyle araçlarına el konulduğunu ve aracı kullanan şoförlerin de cezaevine gittiğini anlattı. İzmir İzotaş Garaj Taksi Durağı’nda taksi sahipleri ve şoförlerin sorduğu sorulara yanıt veren Pala, mağdur olan taksi sahibi ve şoför esnafın sayısının giderek arttığını söyledi. 

 

8 yıl hapis cezası

Pala, Taksi Sahipleri Derneği ALO DANIŞMA HATTI’na Türkiye genelinden gelen telefonlar olduğunu ve en fazla başvurunun mülteci taşıma konusunda olduğunu dile getirdi. "Sevdiklerini düşünenler mülteci taşımasın" diyen Pala, “Türkiye’nin dört bir yanından mülteci taşıma konusunda sorular geliyor. Taksiye müşteri olarak gelen kişilerin kaymakamlık ya da valilik tarafından verilen izin belgeleri de olsa devlet makamları nezdinde mülteci olarak kabul ediliyor. Mülteci taşımanın geriye dönüşü yok. Sevdiklerinizi düşünüyorsanız taşımayın. Araca el koyma dışında 8 yıl hapis cezası veriliyor. Konu ile ilgili hala kafanıza takılan bir şey olursa 0 532 344 1 444 numaralı telefondan bana ulaşabilirsiniz” diye konuştu.

 

Mahkeme kararı hakkında bilgi

Dernek Başkanı Pala, toplantıda Aliağa Sulh Ceza Hakimliği tarafından göçmen kaçakçılığı suçu nedeniyle el konulan araçlara ilişkin mahkeme kararını da taksici esnafı ve şoförler ile paylaştı. Aliağa Sulh Ceza Hakimliğinin 3 ticari taksiye el koyduğunu ve kapattığını belirten Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, ”Aliağa da üç üyemiz taksici esnafı mülteci taşıma operasyonu sırasında yakalandı. Taksi plakalarına tedbir konuldu. Sürücüler tutuklandı. Sürücüler hakkında 8 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mülteci taşımayla ilgili kanunlar çok net, bu üzücü haberi duyururken diğer taksici kardeşlerimizi yeniden uyarıyoruz. Mülteci taşımayın” dedi.

 

Araca el konuluyor

Araç sahiplerine ve sürücülere büyük görev düştüğünü ifade eden Mustafa Pala, “Önceki yasal düzenlemeye göre aracı kullanan mal sahibi değilse sürücünün yaptığı bu hata nedeniyle araca el konulmuyordu. Ancak 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre araç sahibinin direksiyonda olup olmaması önem taşımıyor. ‘Şoför yapmış benim haberim yoktu’ deme şansı yok. Aracını kurtaramıyor” ifadelerini kullandı.