Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi Dr. Mesut Demircan, son yüz yılda sıcaklıkların 2 ila 5 derece artmasının yağışların düzenini etkilediğini belirterek, önümüzdeki yıllarda özellikle kıyı bölgelerde bir günde çok daha şiddetli görülecek yağmurların ardından 20 gün kadar kuraklık yaşanacağını söyledi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde fuarizmir’de düzenlenen Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Bilimsel Kongresi’nde (TUJJBBK) son yüz yılda sıcaklıkların 2-5 derece arasında bir artış gösterdiği belirtilerek, iklim değişikliklerinin özellikle kıyı bölgelerinde çok daha şiddetli yağmurlara ve hemen ardından 20 gün süreli kuraklıklara yol açacağı vurgulandı. 

2 Haziran tarihine kadar fuarizmir A, B ve C seminer salonlarında devam edecek olan Türkiye’nin ilk ulusal yer bilimleri kongresinde depremler, iklim değişiklikleri, kuraklık, taşkınlar gibi konular ele alınıyor. Kongrede, “Türkiye’de Sel Afetinin Aylık Eğilimleri” konulu bir sunum yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Klimatoloji Şube Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı’nda görevli Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi Dr. Mesut Demircan yağışlar, sel ve yaşanabilecek afetler hakkında açıklamalarda bulundu. 

Meteorolojik afetlerin insan hayatında önemli bir yeri olduğunu ancak gelişen teknolojilere rağmen önlemekte hala acizlik yaşandığını belirten Demircan, “Sıcaklık trendlerinde 1961 yılından 2010 yılına kadar incelediğimiz veri serisinde özellikle 1981 – 2010 döneminde kış mevsimi hariç bütün mevsimlerde anlamlı sıcaklık artışı olduğu gözükmektedir. 100 yılın sonuna kadarki dönemde yaklaşık olarak 2 ile 5 derece arasında, özellikle yaz mevsimlerinde güney bölgelerde daha fazla olmak üzere sıcaklık artışı var. Yağışı incelediğimizde ise yağış tam bir artış ya da azalış trendi göstermemesine rağmen sıcaklık artışıyla beraber yağış desenlerinde değişiklikler var. Kar yağışından yağmura doğru bir kayış, sonbahar dönemindeki yağışlardaki ciddi azalış, sıcaklığa bağlı olarak erken kar erimeleri oluşması… Ayrıca diğer bir konu ise ilkbahar ile yaz mevsimlerinde kıyı bölgelerde oluşabilecek şiddetli yağışları görüyoruz. Yağış artışları bize sıcaklık artışı ile beraber denizden gelen buharlaşma etkisiyle kuvvetli yağışlara dönüşeceği ve bu yağışların bir günde olup sonrasında 20 günlük kuraklık yaşayacağımızın ipuçlarını göstermektedir” ifadelerini kullandı. 

Yanlış şehirleşme neden oluyor 

Son yıllarda yağış kaynaklı afetlerin artığını belirten Mesut Demircan, “Türkiye’de meteorolojik afetleri incelediğimizde son yıllarda bu konuda büyük bir artış olduğunu görmekteyiz. Zaman zaman 500 yılda bir gözüken yağıştan dolayı bu tip seller oluyor dense de Ankara örneğinde gördüğümüz gibi son yıllarda ciddi anlamda şiddetli yağışlar oluşmakta. Bunların afete dönüşmesi ise bizim şehirlerimizi düzgün şekilde planlamamamızdan kaynaklanmaktadır” dedi. 


Sel en çok sahil bölgelerini vuruyor 

Sel afetlerinin en çok sahil bölgelerde görüldüğünü ifade eden Mesut Demircan, “Mevsimlik dağılıma baktığımızda sel afetlerinin yüzde 41’i yaz aylarında, yüzde 18’i ilkbaharda, yüzde 28’i ise sonbaharda gerçekleşmekte. Aylık bazda baktığımızda haziran ayında yüzde 21’le en çok selin olduğu görülüyor, daha sonrasında mayıs ve ekim ayları yüzde 11 ile takip etmektedir. En çok sahil bölgelerimizde, Rize, Balıkesir, İzmir, Antalya ve Marmaris gibi yerler de sayı olarak en çok selin olduğu yerler olarak gözükmektedir” şeklinde konuştu.(İZFAŞ Basın Bürosu)