EGE MECLİSİ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD), her yıl ulusal çapta organize ettiği 4’üncü İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Zirvesi ve Fuarı, bu sene 12-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenmişti. Açılış töreninin sunuculuğunu, tiyatro oyuncusu Volkan Severcan üstlenmişti. Sevilen oyuncu, bir sunumu öncesi, her yıl yüzlerce çalışanın can verdiği, binlercesinin yaralandığı iş kazalarını önlemenin önemini kavradığını belirtmiş, “Bu konunun Çocuklar Duymasın dizisinde işlenmesi için yapımcı ve senarist Birol Güven ile konuşacağım” demişti. 

Severcan, sözünü tuttu

İlgiyle izlenen dizinin, Kanal D’de, 5 Kasım Pazar günü yayınlanan 15’inci bölümünde, İSG önlemlerinin mutlaka alınması konusu işlendi. Senaryo gereği bir inşaat şirketinde yöneticilik yapan Haluk (Tamer Karadağlı), şantiyede İSG önlemlerini almadan çalışan işçi Yusuf karakteri ile buluştu. Türkiye’de geçen yıl 2000 babanın, iş kazalarında can verdiğini ve çocuklarının yetim kaldığını anlatan Haluk, Yusuf’a şunları söyledi: “Baretini ve emniyet kemerini takmadan çalışmışsın. Şantiye şefine hesabını sordum. Ama önce sen hayatına dikkat edeceksin. Gerekirse arkadaşlarını da uyaracaksın. Önlem almayan işvereni şikayet edeceksin. İşveren, her türlü önlemi almak zorunda. İnsan hayatı aceleye gelmez. Bu şirketin hiçbir projesi, senin hayatından önemli değil; akşam eve gittiğinde seni gören çocuklarının yüzlerinde oluşan tebessümden önemli değil. Şirket, senin hayatını korumak zorunda. Ama sen de kendi hayatını korumak zorundasın.”

Başkan Küçükkurt’tan teşekkür

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, konunun, Türkiye’de geniş bir kitlenin takip ettiği Çocuklar Duymasın adlı dizide işlenmesinin mutluluk ve umut verici olduğunu söyledi, duyarlılığı nedeniyle başta Volkan Severcan olmak üzere tüm dizi ekibine teşekkür etti. Küçükkurt, “İş sağlığı ve güvenliği, ilkokullardan itibaren ders olarak okutulmalı. Bu konuda toplumsal farkındalık ancak bu şekilde oluşturulabilir. İş kazaları ancak bu şekilde asgariye indirilebilir. Sevilen dizilerde, filmlerde, kamu spotlarında da bu konu ne kadar çok işlenirse, o kadar çok insanımızı kurtarabiliriz” dedi.