EGE MECLİSİ - Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından Türk hazırgiyim sektörünün yenilikçi, vizyoner tasarımcı ihtiyacını karşılamak amacıyla, 12 yıldır başarılı bir şekilde organize edilen ve alanında en popüler yarışmalardan biri olan EİB Moda Tasarım Yarışmasında tasarımcılar, bu yıl kültürün nostaljik yansımalarını bugünün çizgisiyle bütünleştirecek. Newstalgıa temasına göre yapılacak tasarımlar için ayrıntılarda belli oldu. 

Genç tasarımcıların, 2018-19 sonbahar kış koleksiyonu tasarımı içeren dört adet erkek, bayan ya da karma bir koleksiyon tasarlayarak, dosyalarını 22 Aralık 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar Ege İhracatçı Birlikleri’ne teslim edeceği, başvuruların ise www.eib.modatasarimyarismasi.org adresinden gerçekleştirileceği kaydedildi. 

12 yıldır düzenleniyor

Ege İhracatçı Birlikleri Moda Tasarım Yarışmasının Türkiye genelinde 46 üniversitede moda tasarım bölümlerinde eğitim gören ya da mezun olmuş binlerce tasarımcı tarafından her yıl ilgiyle takip edilen, alanında ‘Marka’ bir yarışma olduğu bilgisini veren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, yarışmanın 12 yıllık geçmişinde binlerce tasarımcının kendisini ve tasarımlarını Moda ve Hazırgiyim sektörlerinde tanınmış isimlere tanıtma fırsatı yakaladıklarını, Türk hazırgiyim sektörünün de yetenekli tasarımcılarla tanışmasını kolaylaştırdıklarını dile getirdi.

Türk hazırgiyim sektörünün yıllık 12 milyar dolar dış ticaret fazlası veren, ortalama kilogramı 24 dolara ulaşan katma değerli ihracat yapan sektörlerin başında geldiğine dikkati çeken Kızılgüneşler, “Hazırgiyim sektörünün Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Modaya yaptığı yatırımlar ve Ekonomi Bakanlığının tasarım meyvelerini veriyor. Sektör bu sayede 25 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış durumda. EİB Moda Tasarım Yarışması sayesinde dünya genelinde en iyi altı tasarımcıdan biri seçilen Emre Erdemoğlu başta olmak üzere; bugün dünya çapında defilelere imza atan Merve Uçar, Mahmut Ağaç ve Ruhi Tamer Çoğal gibi tasarımcıları kazandık. Önümüzdeki yıllarda bu sayıların artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Para ödülü ve yurt dışı eğitim fırsatı

EİB Moda Tasarım Yarışmasının ana teması olan Newstalgıa ile kültürümüzün nostaljik yansımalarının bugünün modern çizgisiyle bütünleşeceğini anlatan EİB Moda Tasarım Yarışması Komite Başkanı Burak Sertbaş ise 2018/2019 Sonbahar-Kış kadın ve erkek modasına yön verecek trendler arasında öne çıkan Newstalgıa’nın, geçmişin denenmiş ve güvenli çizgisi ile günümüzün çizgisini birlikte yorumlayarak yepyeni bir moda anlayışına evrilmesine aracılık edeceğini ifade etti.

Newstalgıa'yı 'kültürel sürdürülebilirlik' kavramına hizmet eden bir moda anlayışı olarak tanımlayan Sertbaş, “Dokular, desenler, renkler, biçimler ve elbette materyaller, tasarımcılarının elinde fark yaratan giysilere dönüşmek için sabırsızlanıyor. Türk Moda Endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 13.’sünü düzenleyeceğimiz EİB Moda Tasarım Yarışmasında,katılımcıların Newstalgıa konseptiyle oluşturacakları 2018-2019 Sonbahar Kış Kadın ve Erkek Hazır Giyim koleksiyonlarını görmeyi heyecanla bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

EİB 13. Moda Tasarım Yarışmasında ilk 10’a kalan tasarımcıların hazırlayacağı koleksiyonlar, 2018 yılı Nisan ayında düzenlenecek muhteşem bir defileyle tanıtılacağı öğrenildi.Yarışmada dereceye girenleri hem para, hemde yurt dışında eğitim ödülü beklediği ifade edildi. 

Yarışmanın birincisi 15 bin TL, ikincisi 10 bin TL, üçüncüsü ise 5 bin TL para ödülü kazanırken, ilk üçe giren tasarımcılar, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin sunduğu projenin Ekonomi Bakanlığınca tasarım tebliğinde yazan koşulları yerine getirmesi halinde yurt dışında eğitim desteğine başvurabilecek.