EGE MECLİSİ - Devrimci Turizm İşçileri Sendikası İzmir Şubesi üyesi işçiler, Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde görev yapan taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesinden doğan haklarını alamadıklarını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

 

Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Sosyal İşler Müdürlüğü birimlerinde görev yapan Dev-Turizm İş Sendikası İzmir Şubesi üyesi işçiler, yaklaşık 5 ay önce imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından, ödenmesi gereken maaş farkları hala ödenmediği gerekçesiyle Ege Üniversitesi Rektörüğü önünde basın açıklaması yaptı. 

"Direne direne kazanacağız", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganı atan yaklaşık 30 kişilik grup adına basın açıklamasını okuyan Dev-Turizm İş Ege Bölge Temsilcisi Tahir Ozan, Ege Üniversitesi'nde çalışan sendikalarına üye işçilerin fiilen kamu işçisi olduklarını belirterek, "Ancak üyelerimiz çalışmaları boyunca farklı alt işverenler üzerinden sigortalı gösterilmiştir. Üyelerimizin ve sendikamızın muhatabı kimi zaman iki ayda bir değişen bu alt-işverenler, taşeron firmalar değil, üniversite yönetimidir. Yüksek Hakem Kurulu kararıyla bağıtlanan toplu iş sözleşmesi ile Ege Üniversitesi çalışanı üyelerimiz, yıllardır çalışmakta oldukları işyerlerinde, pek çok idari ve sosyal hakka kavuşmuştur. Toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret artışı, ikramiye alacağı, çocuk yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı, öğrenim yardımı ve bayram yardımı alacakları bunlardan bazılarıdır. Bağıtlanan toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret ve sosyal haklar üyelerimize beş ayı aşkın süre geçmesine karşın halen ödenmemiştir. Yüksek Hakem Kurulu'nca verilen bağlayıcı kararda, 'farkların ödenmesi' başlığı altında, üyelerimizin toplu iş sözleşmesinden kaynaklı fark alacaklarının 'tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerektiği' açıkça düzenlenmiştir. Buna karşın işverenler, bağlayıcı Yüksek Hakem Kurulu kararını ısrarla uygulamamaktadır. Öte yandan, aralarında işyeri sendika temsilcilerimizin de olduğu bir grup üyemizin ücretlerinde, ihale şartnameleri gerekçe gösterilerek düşüşe gidilmiştir. Henüz toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret artışlarını dahi ödemeyen işveren, üyelerimize, ücretlerinde önemli düşüşlere yol açacak yeni iş sözleşmeleri imzalatmaya çalışmıştır. Ücret düşüşüne yol açan bu uygulama temsilci ve üyelerimizce kabul edilmemiş ve anılan sözleşmeler imzalanmamıştır" dedi. (DHA)