EGE MECLİSİ - İzmir Ticaret Odası'nın konuğu olan İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, sanayicilere görev süresi boyunca yaptıkları hizmetleri ve elde ettikleri başarıları anlattı. Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda kent nüfusunun 6 milyonu aştığını anlatan Aşkın, hiçbir asayiş sorununun yaşanmadığını belirterek "Bu kentte çok sayıda saldırının önüne geçtik. Son dönemde birkaç bomba patlasaydı, tek bir olayı önleyemeseydik turizmden gelen gelir yarı yarıya düşerdi" dedi. Aşkın ayrıca, Roman vatandaşların yaşadığı mahallelerinin suç merkezlerine dönüştüğünü vurgulayarak, iş insanı ve sanayicilerden bu mahallelerde yaşayanlara iş bulunması konusunda destek olmalarını istedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz'ın yönetiminde gerçekleştirildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve çok sayıda üyenin yer aldığı meclis toplantısının konuğu İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın oldu. Meclise göreve geldiği günden itibaren yapılan hizmetlerle ilgili hesap vermek için geldiğini anlatarak sözlerine başlayan Müdür Hüseyin Aşkın, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan bazı örnekler verdi. Uzun yıllardır dünyada devlet geleneği olan bir mirasın temsilcileri olunduğunu aktaran Aşkın, "Güçlü bir Türkiye bazı güçler için hep düşman oldu. Önce bölücü terör örgütlerini desteklediler şimdi de ekonomik açıdan bize saldırıyorlar. Çok çalışıp üretmemiz ve istihdam yaratmamız lazım. Sizler yeni iş alanları açmazsanız insanlar sokakta bizim hoşumuza gitmeyen yöntemlerle karınlarını doyurmaya çalışacak. Suçlar artacak. Siz kıymetli iş insanları sayesinde kentimiz güvenli olur. Siz istihdam yarattıkça insanlar suçtan uzaklaşacak" dedi.

TERÖR SUÇLUSU YAKALAMADA BAŞARI 

Kentte güvenliği sağlamak için özverili bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Hüseyin Aşkın, 14 yaşında emniyet teşkilatının içine girdiğini belirterek gördüğü en büyük ihanet çetesinin FETÖ/ PDY olduğunu söyledi. Bu sorunun elbet çözüleceğini söyleyen Aşkın, "FETÖ ile mücadele sorununu çocuklarımıza bırakmayacak onları çökertmek için elimizden geleni yapacağız. 2018 yılında İzmir, bölücü terör örgütü suçlusu yakalamak açısından Diyarbakır'dan sonra ikinci sırada yer alıyor" dedi.  

'GÜVENLİK EKONOMİNİN OLMAZSA OLMAZI'

Türkiye'nin coğrafi konumu gereği bazı tehditlere açık olduğunu vurgulayan Müdür Aşkın, "Bizim komşularımız İsveç, Norveç gibi ülkeler değil. Suriye ve Irak dünyanın geri kalanına terörist gönderen ülkeler. Şehrimizde 200 bine yakın göçmen var. 98 bin 500 Suriyeliyi kayıt altına aldık. Risk analiz çalışmalarında onlar ile mülakat yaptık. Bu sayede İzmir'i güvenli hale getirdik. İzmir'de göçmen sayısının bu kadar çok olmasının nedeni coğrafi konumu. Yüzlerce kilometreyi bulan sahilimiz var. Dün Foça'da 57 göçmen yakaladık. Gidenlerin büyük bir çoğunluğu tekrar Türkiye'ye dönüyor. Çünkü bu ülkede daha iyi şartlarda yaşıyorlar. Biz onlara sağlık, eğitim hizmeti veriyoruz. İzmir'deki güvenlik sorunlarının içinde onlar ilk 5'e dahi giremezler. Güvenlik ekonominin olmazsa olmazıdır. Bir ülkede insanlar kendini güvende hissetmezse kimse ekonomiyi düşünmez, hiçbir yatırımcı gelmez" dedi.

ROMANLARIN İSTİHDAMI İÇİN DESTEK İSTEDİ 

Roman nüfusun Türkiye'de en fazla olduğu ilin de İzmir olduğunu söyleyen Hüseyin Aşkın, Romanların yaşadığı mahallelerin suç merkezleri haline dönüştüğünü vurguladı. Romanların büyük bir çoğunluğunun çalışıp hayatlarını kazanma niyetinde olmadığını öne süren Aşkın, şunları ifade etti:

"Romanların yaşadığı semtlerde güvenlik ve uyuşturucuyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Bu vatandaşların iş bulması için emek sarf etmemiz gerekiyor. Bu konuda bize destek olun. İyi örnekleri çoğaltacak şekilde onlara iş imkanı sağlayalım. Ürettikçe bize karşı saldırıları bertaraf edebiliriz."

'İŞYERLERİNE KAMERA TAKIN'

İzmir'de iki yıl önce günlük ortalama 20 evde hırsızlık olayı yaşandığını söyleyen Müdür Aşkın, bu rakamın 5'in altına düştüğünü anlattı. İşyeri hırsızlığında da yüzde 40 azalma olduğunu söyleyen Aşkın, "Karşıyaka'da 3 ayda 14 hırsızlık oldu 12'sinin failini yakaladık. Narlıdere'de sadece 1 hırsızlık oldu. Kamera sistemleri kuralım. Soruşturmalara da çok katkısı oluyor. Bu sistemler çok ucuz, şehrimizdeki bütün işyeri sahiplerinin kamera sistemlerini kurmasını talep ediyorum" dedi.

Kasten adam öldürme suçlarında ise İzmir'de geçen sene 65 olay yaşandığını söyleyen Aşkın, 2018'de sadece 36 kasten öldürme suçu işlendiğini kaydetti. İki yılda İzmir'de yaklaşık 4 milyon insanı durdurup kimlik kontrolü yaptıklarını aktaran Aşkın şöyle konuştu: 

"Hırsızlık ve benzeri suçlardan aranan 5 bin 500 kişi yakaladık. Bunlardan çoğu yabancı uyrukluydu. En başarısız olduğumuz alan uyuşturucuyla mücadeleydi. Ama yine de uyuşturucu satıcısı yakalama konusunda en iyi illerden biriyiz. 149 uyuşturucu satıcısını aynı anda yakaladık. 1200 satıcıyı cezaevine soktuk ama eminiz ki bitmedi. Bizim hedefimiz tek bir gence uyuşturucu satılamadığından emin olmak. Bonzai gibi sentetik uyuşturucuların 100 çeşidi var. Onlar için zehir lafı az kalır. Bunlardan kullanan gençlerimiz en fazla iki yıl hayatta kalıyor. Bu işi mutlak suretle çözeceğiz.".(Nevra UÇKAÇ/DHA)