EGE MECLİSİ - Bayram tatilini şehir dışında geçiren hayvan dostları, kedi ve köpeklerini otellere bıraktı. İzmir’de, bazı kedi ve köpek otellerinde yer kalmadı.

 Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkmasıyla, tatile gideceklerin köpeklerini gönül rahatlığı ile emanet edecekleri köpek pansiyonlarına talep arttı. 17 yıldır köpek eğitmenliğinin yanı sıra köpek pansiyonu hizmeti de veren Ersin Caner, pansiyondaki doluluk oranının yüzde 80'e ulaştığını belirtti.

Kurban Bayramı 10 güne çıktı, vatandaşlar günler öncesinden tatil planlarını yaptı. Evlerinde köpek besleyenler ise onları güvenle emanet edebilecekleri yer arayışına girdi. Hal böyle olunca son 5 yıldır revaçta olan köpek pansiyonlarına talep arttı. Köpek pansiyonları, kendilerine emanet edilen köpeklere kendi yaşam alanlarındaymış gibi hizmet vermeye çalışıyor. 17 yıldır köpek eğitmenliğinin yanı sıra köpek pansiyonu hizmeti veren Kuzey Dog Clup sahibi Caner, “Özellikle bayram tatillerinde şehir dışına çıkacak olan kişiler, köpekleriyle ilgilenemeyecekleri için kendilerine güvenilir bir yer arıyorlar. Bu sene de tatil 10 güne bağlandı. Tatil planları yapılınca insanlar köpeklerine doğru şekilde bakılacak bir yer ihtiyacı duyuyor. Biz de onlar adına köpeklerine bakıyoruz. Her köpek bir değildir. Farklı algıları olan, farklı metabolizmaya, genetiğe sahip köpekler geliyor. Biz, köpeklerin kendi yaşam alanlarına ve koşullarına uygun olarak hizmet veriyoruz. Köpek bahçede bakılıyorsa ona bahçe ortamı oluşturuyoruz. Köpek evde bakılıyorsa evdeki sistemi buraya uyarlıyoruz. Bizim çalışma şeklimiz şu; sizin köpeğinize sizin kadar iyi bakmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Pansiyona bırakıp geri almayanlar da oluyor

Caner, hediye olarak verilen ya da tatil bölgelerinde alınıp sonra sokağa bırakılan çok sayıda hayvan olduğunu da belirterek şunları söyledi: 

“Köpek bir oyuncak ya da hediyelik eşya değildir. Köpek maalesef bazen bir meta olarak görülüyor. Doğum günü hediyesi, karne hediyesi, evlilik yıl dönümü hediyesi olarak alınıyor ama sonra farkına varılıyor ki bu bir canlı ve sorumluluk gerektiriyor. Gezdirme ya da tuvalet ihtiyacı ile ilgili sorunlarla karşılaşıldığında maalesef kapının önüne konuluyor. Bu sorunu biz de yaşıyoruz. Hala pansiyona bırakılıp da alınmayan köpeklerimiz var. Örneğin 2 yaşında buraya bırakılan bir köpeğimiz var. Şu anda yaşı 11. 9 yıldır bizde pansiyoner. Bizim insafımıza kalmış bir durum. Tabii ki artık ona biz bakıyoruz. Bu boynumuzun borcu. Ailemizin bir bireyi oldu ama merak ettiğimiz şu; 9 senedir sahibi olan kişi hiç merak etmiyor mu? Köpeğin sorumluluk gerektirdiği algısı insanlarda oluşmayınca daha sonra karşınıza çıkan sorumluluk zor geliyor.”

“Köpek pansiyonları 5 yıldır çok revaçta”

Köpek eğitimi ve köpek pansiyonu kültürünün son 5 yıldır çok revaçta olduğunu vurgulayan Ersin Caner, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İnsanlar daha önce köpekler için pansiyon hizmeti ve bunun için para ödeme durumuyla karşılaşmamıştı. Ancak son dönemlerde köpekli yaşamın artması, köpek bakan ailelerin çoğalması da pansiyon ve eğitim ihtiyacını artırdı.” 

Caner, köpek eğitmenliği ve pansiyon hizmetinin ayrı hizmetler olduğunu ancak pansiyon hizmeti verirken köpekte bir sorunla karşılaştıklarında eğitmen kimliğiyle soruna müdahale ettiğini de söyledi.

“Köpek besliyorsanız, güvenecek bir yeriniz olmalı”

Türkiye'de köpek pansiyonu hizmetinin Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha uygun fiyatlarda olduğunu dile getiren Caner, “Biz Türkiye standartlarını bildiğimiz için ailelere külfet olmayacak şekilde ölçülü rakamlar belirliyoruz. Köpek pansiyonları artık bir sektör ve bir kültür. Köpek besliyorsanız, güvenecek bir yeriniz olmalı ve ihtiyaç halinde köpeğinizi bırakabilmelisiniz” dedi.

“Köpek hakkında bilgi edinmeden sahiplenmeyin”

Caner, köpek edinmek isteyen kişilere de şu önerilerde bulundu: 

“Köpek kültürü ve köpekli yaşam konusunda çok gerideyiz. İnsanlara köpek edinirken, hayatlarına köpek sokmak isterken önerdiğim şeyler; köpek hakkında detaylı bilgi edinmeleri, maalesef bir eşya gibi davranmamaları ve hayatlarına girenin bir canlı olduğunu bilerek, bunun sorumluluğunu alarak köpek sahibi olmalarıdır.”(Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri İHA)