EGE MECLİSİ -  Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, yer altı sularına sondaj yasağı getirilmesinin, sulama alt yapısı tamamlanmayan bölgelerde çiftçiyi zor durumda bırakacağını söyledi.Yeraltı sularına, 5 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile sondaj yasağı getirildi.

Sondaj yasağının ardından uygulama; Çeşme-Karaburun, Tahtalı-Seferihisar ve İzmir körfez alt havzasının yanı sıra Torbalı, Bayıdır, Beydağ, Kiraz, Menderes, Ödemiş, Selçuk ve Tire ilçelerinin dahil olduğu Küçük Menderes Havzası'na da yayıldı. Tarım alanlarının sıcak havadan dolayı çok fazla su istemesinin gerekçe gösterildiği yasağın, çiftçiyi zor durumda bıraktığı belirtildi.

ESKİYÖRÜK: BU YANLIŞI DÜZELTİN

 

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, devletin sulama alt yapısı tamamlanmayan bölgelerde çiftçinin çaresizlikten kendi olanaklarıyla sondaj kuyuları açtığını dile getirerek, "Getirilen yasak üretimin ve üreticinin bitirilmesidir. Devlet, Türkiye'nin birçok ovasında olduğu gibi İzmir'in ovalarında da sulama alt yapısını oluşturuncaya kadar bu kararı uygulamaktan vazgeçmeli. Arkası düşünülmeden alınan bu karar yanlıştır. Elbette vahşi sulamaya engel olunmalı, ancak damlama ve yağmurlama sulama yapma şartıyla devlet tarafından sulama alt yapısı kurulana kadar sondaja izin verilmeli. Çünkü çiftçimiz yaşayabilmek için sondaj yapmak zorundadır. Bu kararı alanlar su olmadan hayatın olmayacağını bilmiyorlar mı" dedi.