EGE MECLİSİ - İzmir'de Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, 267 sanık hakkında hazırlanan 1300 sayfalık iddianame, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamade, bir numaralı sanık olarak yer alan örgütün lideri olan Fethullah Gülen, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen ve askeriye imamı Astsubay Zekeriya Kuzu ile diğer sanıklar hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulan 1300 sayfalık iddianamede, askeri darbenin önemli üç ayağından biri olan ve 'lojistik üs' olarak kullanıldığı belirtilen İzmir'de 801 şüpheli hakkında soruşturma yapıldı. Savcı Karakaya'nın tanık ve şüpheli ifadelerinin ardından, 267 şüpheli hakkında kamu davası açıldı. 53 şüphelinin dosyaları ayrılırken, 481 şüpheli hakkında ise ek kovuşturmaya gerek olmadığına yer verilen iddianamede, Fethullah Gülen'in 'birinci' şüpheli ve 'örgütün elebaşı' olarak aralarında bulunduğu zanlılara 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlamalarının yöneltildi.

İddianamede adları yer alan şühelilerden bazıları şunlar: 'Sözde darbenin İzmir Sıkıyönetim Komutanı' olduğu belirlenen Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka ve Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ege Ordusu Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş, Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez ve Astsubay Zekeriya Kuzu.

DARBE PLANI GÜLEN'E ONAYLATILDI

Kuzgun' kod adlı gizli tanık ifadesinde, Adil Öksüz'ün darbe planlarını Fethullah Gülen'e götürerek onayını alacağını açıkça belirttiğini, planın Öksüz tarafından 12 Temmuz Salı günü ABD'ye götürülerek Gülen'in onayından sonra darbe planının devreye sokulduğu öğrenildi. Adil Öksüz'ün yine başka bir konuşmasında "Arkadaşlar biraz önce içerideki odada büyüğümüzle görüştüm. Sizlere selamı var" dediğini anlatan gizli tanık, "Adil Öksüz'ün bu konuşmasında büyüğümüz diye bahsetmiş olduğu kişi Fethullah Gülen'di. Başka bir konuşmasında ise yine Adil Öksüz'ün 'arkadaşlar ben cumartesi veya pazar İstanbul'da olacağım, oradan yurt dışına uçacağım, bir aksilik olmazsa salı günü büyüğümüzle görüşüp çarşamba veya perşembe döneceğim' dedi. Orada bulunan herkes büyüğümüz sözünden kastedilenin Fethullah Gülen olduğunu biliyordu. Öksüz, 12 Temmuz Salı günü Amerika'ya darbe planlarını götürüp Fethullah Gülen'e sundu ve onun onayı ile planları devreye soktu" dedi.

Darbe girişiminde bulunan askerler, Marmaris'te bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da kaçırmak istedikleri ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz Perşembe günü olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, tarafından üç aylık çalışmanın ardından, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianame, bugün 2016/203 esas sayısı ile kabul edildi. (Bahri KARATAŞ/ DHA)-