EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işlerini yapan taşeron şirketlerden Yılda, Altaş ve Denizay A.Ş.'de çalışan 400 işçi, kadroya geçemedi. DİSK Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube'de örgütlü olan işçiler, Konak'ta, kadro talebi ile eylem yaptı. Sendikanın Şube Başkanı Arif Yıldız, Türkiye genelinde taşeron işçilerin aynı sorunu yaşadığını söyledi.

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube'de örgütlü olan ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında kaldıkları için kadroya geçemeyen 400 taşeron işçinin bir bölümü, Konak'taki İZSU binası önümde eylem yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin; temizlik elemanı ile şoför ihtiyacını karşılayan taşeron şirketlerdeki personel, eylem yaparak  kadroya geçmek istediklerini dile getirdi. İZSU önündeki açıklamaya başvurusu kabul edilmeyen işçilerin yanı sıra İZENERJİ işçileri, Genel İş Genel Merkez Yöneticisi Taner Şanlı ve sendika temsilcileri de katıldı. Açıklamada 'Kölelik sistemine hayır', Kadro istiyoruz' yazan pankartlar açıldı. Basın açıklamasını okuyan Genel-İş Şube Başkanı Arif Yıldız, hükümetin kadro düzenlemesinin, koşul, aşama ve engellemelerle dolu olduğunu ileri sürdü.

KHK'nın ilk çıktığı günden belirsizlik, kuralsızlık ve keyfiliğin olduğunu iddia eden Yıldız, "Kadro vaadiyle yapılan bu düzenleme, on binlerce işçiyi ve ailelerini mağdur etti. 'Ben yaptım oldu' mantığı ile 3 ayda hallederiz denilen bu düzenleme öyle görünüyor ki 3 yılda bile halledilemeyecek devasa sorunlar yaratacak" dedi.

 

SENDİKALARA ÇAĞRI YAPTI

Ülkenin dört bir yanında taşeron işçi mağduriyeti yaşandığını söyleyen Arif Yıldız, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin kökten çözümünün, hükümetin yeni bir düzenleme yapmasından geçtiğini belirtti. Yıldız, "Taşeron işçilerin ayrımsız, şartsız kadroya alınması sağlamalı. Aylardır bütün çağrımız bu yöndedir. Ayrıca belediye yönetimleri kendi inisiyatif alanlarında yetkilerini sonuna kadar kullanmalı ve hükümetin getirmiş olduğu bu antidemokratik, eşitiz, adaletsiz dayatmalarına boyun eğmemeli ve tüm işçilerin belediye şirketlerine geçişlerini sağlamalıdır" diye konuştu. Yıldız, hükümetin kadro düzenlemesinin birçok sorun yarattığını ve diğer işçi sendikalarının buna ses çıkarmadığını savunarak, "Bugün mağdur olan on binlerce işçinin sorununun çözümü için herkesin bir araya gelmesi ve birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Bizler sendikacıysak sınıfı, işçileri temsil ediyoruz, etmek zorundayız. Yok, eğer böyle bir kaygınız, derdiniz yok ise o zaman derhal o koltukları bırakın, boşuna işgal etmeyin. O koltukları gerçek sahiplerine, yani işçilere teslim edin" dedi. Taşeron işçiler, açıklamanın sonunda, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganları attı. Grup yapılan açıklamanın ardından dağıldı. (Umut KARAKOYUN/DHA)