Hükümlü ve tutukluların beden, ruh sağlığının korunması, hastalıklarının tanısı için gereken ilk muayene ve tedavi hizmetleri öncelikli olarak bulunduğu ceza infaz kurumunda veriliyor. İleri tetkik, tedavi ve rehabilitasyon gereken hallerde hükümlü ve tutuklular devlet hastanelerine, daha ileri sağlık hizmetlerinin gerekmesi halinde ise üniversite hastanelerine sevk ediliyor. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklular, içinde bulundukları özel koşullar nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanırken toplumun diğer kesimine oranla daha fazla zorluk çekiyor. Bu nedenle Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları'nca hazırlanan ve yürürlüğe konulan yeni protokolde; tutuklu ile hükümlülere verilecek sağlık hizmetlerine ilişkin uygulama usul ve esasları ile sağlık kurumları bünyesinde hizmet verilecek alanlarda yapılması gereken fiziki düzenlemelere ve hastane yönetimleri tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklere ilişkin düzenlemeler İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri'nde de uygulanmaya başlandı.

 

Tutuklu ve hükümlü servisleri hastane bünyesinde, doğrudan güneş alan, diğer hasta odaları ile aynı şartları taşıyan, erkek, kadın ve gerekli durumlarda çocuk olmak üzere en az birer odadan oluşan, firara karşı engelleri bulunan, direk olarak Adalet Bakanlığı'na bağlı 7 adet kamera ile takip edilen, dış güvenliği jandarma, iç güvenliği ise ceza infaz kurumu personeli tarafından sağlanan, hükümlü ve tutuklulara yatarak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri verilen bölümlerden oluşuyor. Ayrıca gelen tutuklu ve hükümlü hastalara hastane içinde dolaştırılmadan poliklinik hizmeti verebilmek için direk dışarıya açılan kapılarla, firara karşı engellerin bulunduğu muhafazalı poliklinik odaları yer alıyor. Hastalar hastane binası içerisinde dolaştırılmadan gerekli olan bütün sağlık hizmetlerini çok daha rahat alabiliyor.

 

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu "Ceza infaz kurumlarından hastanelerimize tedavi olmak için getirilen tutuklu ve hükümlülerin gerek muayene sırasında gerekse servise yatışlarında elimizden geldiği kadar konforlu bir sistem ve fiziki koşullar sunmaya çabaladık. Hastalarımızın hastaneye geldikleri zaman tüm işlemlerini tek bir merkezde yaptırarak hastane içerisinde dolaştırılmaması önemliydi. Menemen ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanelerindeki tutuklu ve hükümlü hastalar için yeni servislerimiz ile bunu sağlamış olduk. Yatışı yapılarak tedavi olması gereken hastalarımız için Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde 4 oda, Menemen Devlet Hastanesi'nde ise 2'şer yataklı 3 hasta odamız mevcut. Yatarak tedavi görmesi gereken hastalarımız daha önce Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından kabul edilmekteydiler. Yeni servislerimiz ile bu hastanelerin iş yükünü hafifletmeyi hedefledik" dedi.(DHA)