EGE MECLİSİ - Geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrası hayatını kaybeden İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Disiplin Kurulu Üyesi, TRT İzmir Radyosu emekli spikerlerinden Yusuf Fikret Alan toprağa verildi.

Fikret Alan, TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’nde ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen törenlerin ardından ikindi namazının ardından Bostanlı Beşikçioğlu Camii'nden kaldırıldıktan sonra Doğançay Mezarlığı’nda defnedildi. Törenlere çok sayıda çalışma arkadaşı ve sevenleri katıldı. 

İzmir Gazeteciler Cemiyeti önünde düzenlenen törende konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen Fikret Alan ile 35 yıllık hayat ve meslek ortaklığı yaptıklarını belirterek “Çok eksilmiş, tarihimin bir kısmını kaybetmiş hissediyorum. Onun gibi şiir belleğim güçlü değil, elimde dize yok, dilimde söz yok ama hepimiz için kan bağından ve dostluk kavramından öte bir Fikret var. Hepimizin hayatından sayfalar koparıp gidiyor. Onu çok özleyeceğiz ama hep anacağız. Yüreğimizdeki en güzel en aydınlık odalardan birini ayıracağız ona. Fikret’in gidişi Türkçe’nin de büyük bir kaybı” diye konuştu. 

İzmir Milletvekili ve İGC Onursal  Başkanı Atilla Sertel de demokrat, devrimci ve yurtsever kişiliğine vurgu yaptığı Fikret Alan’ın insan olarak da yardımsever, dostluk ve kardeşlik duyguları ile örnek bir kişi olduğunu söyledi. Sertel, “Fikret Alanı sadece spiker kişiliği ile anamayız. Şair yanı, Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu sevdasıyla sergilediği ve Türkiye’nin dört yanına ulaştırdığı, onbinlere izlettirdiği eseri, hepsi bize yadigar kaldı. Allah vergisi davudi bir ses tonu vardı. İçten ve sıcaktı, radyoda sesi duyulduğunda herkes tanırdı, bilirdi. Ses ustasıydı, söz ustasıydı ve çok iyi bir insandı” diye konuştu. 

Fikret Alan’ın oğlu Ulaş Alan da “Babam hastalığı döneminde hayata bir kayığa tutunur gibi çok güzel tutunmuştu, ama son günlerde vücut dilinden anlaşılan “yoruldum oğul” der gibiydi. Bu kadar yaşamı seven ve çevresine bunu yansıtan bir insana yakışmayan bir yorgunluktu. Burada bir araya gelen dostlarına babamın maneviyetına gösterdikleri katkı için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yusuf Fikret Alan Kimdir?

5 Eylül 1951 tarihinde Kayseri’de dünyaya geldi. Muhasebe, Turizm İşletmeciliği ve Pazarlama Uzmanlığı gibi çeşitli işlerde çalıştıktan sonra ODTÜ öğrenimi yıllarında Ankara Halk Oyuncularının kuruluşunu gerçekleştirdi.

1979 yılında TRT Kurumunun açmış olduğu Spikerlik sınavını kazanarak yayıncılık hayatına başladı. 1980 yılında önerdiği “Yöremizden” programı bir yıl sonra TRT Kurumunun bütün radyolarında program ana kalıbına girdi ve 20 yıl süreyle kesintisiz yayınladı.

1989-1991 yıllarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Radyosunda birçok program ve seslendirmeler yaptı.

1992 yılından itibaren 3 yıl süre ile Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Konuşma Eğitimi ve Diksiyon” dersleri verdi.

2002 yılından 2006 yılına değin TRT İzmir Radyosunda “Başspikerlik görevinde bulundu.

2011yılında emekli olana değin sürdürdüğü yayıncılık yaşamında radyoda “Yöremizden”, “Gecenin İçinden”, TRT FM de canlı olarak sunulan çeşitli programların yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. TRT İzmir TV de ise Sabah programın canlı sunumu ile “Değişen Alışkanlıklarımız” programının sunuculuğunu ve birçok naklen yayınlar gerçekleştirdi.

Emeklilik sonrası İzmir ve KKTC de çeşitli kurum ve Üniversitede “Konuşma Eğitimi” dersleri verdi ve halen TRT İzmir Kent Radyo da “İmbat” adında program hazırlamış ve canlı sunumunu gerçekleştirmiştir.

Dört çocuk babası olan Yusuf Fikret Alan İGC Basın Şeref Divanı, Disiplin Kurulu  ve TGC üyesiydi.