İzmir Vergi Dairesi Özel Büro Müdürü Emine Çetin, Grup Müdürü Ferhat Tayfun Zorlu, Mükellef Hakları ve İletişim Müdürü Hatice Çeliker, KDV, ÖTV ve Anlaşmalar Uygulama Müdürü Hamit Demirölmez, Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürü Fadime Yurtçu ve Usul Müdürü Rıza Öztop, “Vergi borçlarının 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırılması” konusu hakkında bilgiler verdi. 

Son başvuru 31 Ekim

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Engin, prim affının, Haziran 2016 öncesi dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarını kapsadığını vurguladı. Borçlu vatandaşlara, “Yapılandırma fırsatını kaçırmayın” çağrısı yapan Engin, “Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler, 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurusunu yapmalı. Başvurular e-Sigorta kanalıyla da yapılabilir. İşverence yapılan işlemin mutlak surette onaylanması gerekmektedir. Onaysız başvurular kabul edilmeyecektir. Gelir testine hiç başvurmayanlardan 6736 sayılı kanunda öngörülen dört aylık süre içerisinde gelir testine başvuranların, gelir testine müracaatları, aynı zamanda yapılandırma müracaatı olarak kabul edilip, gelir testi sonucuna göre güncellenecek prim borçları 12 ayda eşit taksitler halinde ödenebilecek şekilde yapılandırılacaktır” dedi.

Nasıl ödenecek?

Toplantıda, ödeme şekli ve taksit imkânı hakkında ise şu bilgiler verildi: “Peşin ödeme yapılabilir. Bunun yanı sıra ikişer aylık süreler itibariyle olmak üzere 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenmesi de mümkün. 6736 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırılan alacakların bankalar kanalıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi de mümkündür. Bu amaçla, www.sgk.gov.tr adresinden ‘E-SGK/ Kart ile Prim Ödeme’ seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla e-devlet şifresi ile ödeme yapılabilir.İlk taksit ödemesi kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ise ilk taksit aralık ayında başlayacak.”

Plaketle teşekkür

İZSİAD üyelerinin ilgiyle takip ettiği toplantının ardından, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ve yönetim kurulu üyeleri, Rıfat Engin ve ekibine plaketle teşekkür etti. 

 

Hangi borçlar yapılandırma kapsamında?


Hangi vergi olursa olsun yeniden yapılandırma kanunu kapsamında taksitle ve daha az tutarla ödeme imkanı getiriliyor. Vergi dairesine geçmişten gelen ceza varsa kaldırılıyor. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçiliyor. Bunun yerine yurtiçi ÜFE oranıyla ilave tutar alınacak. Toplamda 90 milyar TL’yi bulan borcu olan 6.3 milyon kişi, bu kanun hükümlerinden yararlanacak. Kunun kapsamında başta SGK primleri olmak üzere, taşıt vergisi, trafik cezası, öğrenim kredisi, emlak vergisi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları gibi borçlar bulunuyor. Yine kanun kapsamında yurtdışından getirilen varlıklardan da vergi alınmayacak.