EGE MECLİSİ - Karaburun Yarımadasının batısında,  özellikle Gerence Körfezini içine alan 5 ve 6 No’lu alan ile Karaburun Merkez/Mordoğan arasını içine alan 4 No’lu alanın, 2008 yılında “potansiyel balık yetiştiriciliği alanı” olarak ilan edilmesiyle, Yarımada, içerdiği doğal değerler, yerelin sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için bir vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başlamıştı. 

Mart 2019’da ise  Kemal Balıkçılık Ltd. Şti’nın, eski yerini terk ederek, Kara Ada açıklarına taşınma talebi, İzmir Valiliği tarafından olumlu bulunup, taleple ilgili süreç başlatılmıştı.

Kara Ada Doğal SİT alanının hemen yakınında, özellikle Çeşme çıkışlı turizm tekneleri ile amatör ve kıyı balıkçılarının faaliyet gösterdiği, açık denizi bırakın, kapalı koyların hemen önündeki dar Mercan Boğazı bölgesinde,  Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan   Deniz Çayırları ile Akdeniz Foku’nun yaşam alanları üstünde hukuksal olarak tartışmalı Su Ürünleri Yetiştirme Potansiyel Alanları dışında kalan bir alanda kurulmak istenen Kemal Balıkçılık İhracat Ltd.Şti.’ne ait 900 ton/yıl kapasiteli Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi Projesine izin veya ÇED Olumlu kararının verilmemesini ve bu Projenin iptal edilmesini talep ettiğimiz görüş ve itirazlarımızın yer aldığı Karaburun Kent Konseyi Yatırım Projeleri Çözümleme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporumuz 12 kuruma sunulmuştu.  

Bilimsel raporlarla desteklediğimiz görüş ve itiraz yazımız sonrasında 07.08.2019 tarihi itibariyle elimize ulaşan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yazısında; “Kemal Balıkçılık Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi ( 900 ton/yıl) için Bakanlığımıza 18.04.2019 tarihinde ÇED başvuru dosyası sunulmasıyla başlatılan ÇED süreci ilgili kurumların görüşleri de dikkate alınarak ÇED yönetmeliğinin 6. Maddesi 4. Bendi kapsamında 14.05.2019 tarihli yazımız ile sonlandırılmış olup, halihazırda bahse konu proje hakkında devam eden bir ÇED süreci bulunmamaktadır” denmektedir.

Gerence Körfezinin ve yarımadayı çevreleyen denizel alanın  daha fazla kirlenmesinin önlenmesi ve denizin kendini temizlemesi, hassas doğal dengeleri kalanı kurtarmak amacıyla tekrar kurabilmesi için bölgedeki denizel alanda rezerv bölgeleri, korunacak hassas alanlar-yarı hassas alanların tespit ve tescilinin acilen yapılmasını istiyoruz. 

Yetkilileri ivedilikle Karaburun Yarımadasını çevreleyen denizel alanda daha önce alınmış olan potansiyel balık yetiştiriciliği alanları ile ilgili kararı iptal etmeye çağırıyor ve Yarımadanın ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmek üzere her proje başvurusunu değerlendirirken aynı hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz.