Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, her alanda sürdürülebilirliği hedef haline getirdiklerini açıkladı. Karşıyaka Belediyesi, birim müdürleri ve çalışanların katıldığı “Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlar” konulu kurum içi eğitim çalışması gerçekleştirdi. Sürdürülebilir Yaşam Derneği ile birlikte düzenlenen çalışmada konuşan Tugay, sürdürülebilir kalkınma için belirlenen 17 maddelik küresel amaçları, belediyenin anayasası gibi benimsediklerini dile getirdi. Eğitimde İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu da hazırladıkları sürdürülebilirlik raporunun bir örneğini Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a takdim etti. 

RAPOR HAZIRLANACAK
Açılış konuşmasında kent için yapılan çalışmaların sürdürülebilir olması gerektiğini dile getiren Cemil Tugay, “Yapılan çalışmalar sonrası kalkınmanın hedefi ve bunların da sürdürülebilir olması lazım. Dünyanın tamamı için aslında, her bir yörede, her bir kentte, belediye hizmet alanında öneriler kalkınma hedefleri var. Bunlar bütün dünya için ortak bir standart olarak hedeflenmiş. 17 hedef ve başlık var. Hepimizin yaptığı çalışmalar, bu hedeflerden birine ya da bir kaçına hizmet eden çalışmalar” diye konuştu.  

“BELEDİYEMİZ İÇİN ANAYASA GİBİ”
”Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı” hakkında bilgiler veren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu ağın bir de Türkiye ayağı var. Türkiye ayağında 21 belediye bu ağa üye. İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanımız bu ağın Türkiye’deki genel sekreteri. Biz de bu ağa üye olmuş ilk belediyelerden birisiyiz. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz bize yararı olabilecek, destek alabileceğimiz bir ekosistem de var. Bu yapılan çalışma sadece Karşıyaka’da olması gereken bir çalışma değil. Hiçbir sorun sadece kendi sınırlarımız içinde yaptığımız mücadele ile çözülebilecek bir sorunda değil. Dünya’nın ülkemizin, İzmir’in tamamının sorunlar ile mücadele edebilmesi ve kalkınabilmesi, gelişebilmesi için mutlaka diğer kentlerle işbirliği içinde olmamız, aynı tarzda bir sistem içinde çalışmamız, birbirimizi desteklememiz, birbirimizi görmemiz, anlamamız ve ortak hareket etmek istediğimiz noktalarda da ortak hareket etmemiz gerekiyor. Hiçbir kalkınma sadece yerel olmaz. Tamamını kapsaması gerekiyor, böyle bir bakış açısına da sahip olmamız lazım. Belediye başkanınız olarak size vermek istediğim net mesaj şudur; sürdürülebilirlik konusunda rapor hazırlarken de, bundan sonraki süreçte çalışırken de belediyede çalışan herkes sorumlu, görevli. Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlar, belediyemiz için anayasa gibi. Bu hedefler üzerinden kendimizi değerlendireceğiz.” 

TÜRKİYE’YE YAYILMIŞ AĞ 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu da konuşmasında şunları ifade etti: “Kentsel Gelişim Ağı aslında Türkiye’ye yayılmış bir yapı. Karşıyaka Belediyesi bunun üyesi. Birçok üyemiz var, yirmi beş tane ofisimiz var, bu ofislerden en aktif olanlardan bir tanesi de Karşıyaka’da. Dolayısıyla işbirliğimiz bir süre önce başlamıştı konuşuyorduk, yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı. Sürdürülebilirlik dendiği zaman küçük bir yerde, bir kentte hatta ülke çapında bir bütünlüğü sağlamanız gerekiyor. Amacımız aslında belli bir zaman sonunda kanunen yapmak zorunda olunan stratejik planların bir şekilde 17 hedefe entegre olmasını sağlamaktır. İlçe belediyelerin de bu sisteme geçiyor olması çok büyük öneme sahip. Çok basit bir kural var, bir şeyi ölçemiyorsanız yönetemezsiniz. Bu bölüm bizim en çok ilgilendiğimiz konu. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi veya herhangi bir belediyenin tek başına yapabileceği bir konu değil sürdürülebilirlik.”