EGE MECLİSİ - İzmir'de yayın yapan üç yerel radyonun ortak yayınına konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kente ısınmaya çalışan tramvay, 'Artı Para' ile tartışılan İZBAN ve artan otopark ücretleri ile ilgili konuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin yüzde 50 ortaklığıyla kurulup yönetilen İZBAN'daki 'gittiğin kadar öde sistemi' konusundaki eleştirilerin sadece belediye kanadına yöneltilmesinden rahatsızlık duyup duymadığı konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, "Herkesin bildiği bir konuda bizim bir polemiğe girmemiz, siyasi malzeme çıkarmamız bana yakışmaz. Gerisi arkadaşların takdiridir. İZBAN yüzde 50 ortaklıkla kurulmuştur. Ben ortağımı şikayet etmem. Başka problemlerimiz de var. Ben buna inandığım için yaptım. İnandığım bir konuda ortağımı da önüme kalkan olarak koymamın ne bana ne TCDD'ye faydası yok. Bunu kullanmak isteyenlerin düşüncesi yanlıştır" dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD'ye yıllık 25 milyon TL civarında hak kirası ödediğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"İlk yıllarda tahsil etiğimiz cirodan daha fazla TCDD'ye hat kirası ödememiz söz konusuydu. Ama biz ortağız. İzban'ı hat kirası yükünden kurtarıp İzmir'e hizmet edecek, yatırımlarını yapabilecek, ayakta durabilecek bir şirket haline getirmenin önündeki engelleri TCDD'nin kaldırması gerekiyor. 300-350 bin yolcu taşıyoruz. Halbuki bizim potansiyelimiz en az 700 bin. Seferleri artırabilsek, İZBAN Türkiye'nin en fazla yolcu taşıyan kurumu olacak. Bölge trenlerinin çekilmemesi, sinyalizasyonun yapılmaması, yük trenlerinin gece çalışması gibi sadece TCDD yönetiminin iki dudağı arasındaki işlerin yapılmaması, hem İzmir'e hem Türkiye'ye zarar verir."

 

Minibüsler sisteme dahil olacak

Çevre ilçelerde hizmet veren kooperatif ve birliklere bağlı minibüsçülerin Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım sistemine dahil edilmesi konusundaki çalışmaların da sürdüğünü vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Sınırlar büyüdü, İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm kentin ulaşımından sorumlu oldu. Çevre ilçelerden, beldelerden ulaşım talebi var. Biz de bunu gücümüz ölçüsünde başlattık. 600 civarındaki köyümüz var, 200-250 civarında köyden otobüslerimiz geçiyor. Ama pratik gösterdi ki, her bölgede ulaşım kooperatifleri var. Artık bir sistem kurmak, tüm birlik ve kooperatifleri tek çatı altına almak gerekiyor. Bizim otobüslerimize genellikle ücretsiz ve indirimli yolcular biniyor. Diğerlerinde bu olana k yok. Bugün biz bir ihale açsak, gerçek anlamda toplu taşıma yapan kooperatif ve birlikler giremiyor. Bunun için yasal düzenlemeye ihtiyaç var" diye konuştu.  

Önümüzdeki günlerde uygulamanın pilot olarak başlayacağını dile getiren Başkan Kocaoğlu,  "İlerleyen süreçte bu sistem şehir içi dolmuşlara da yansıyacak. 1700 dolmuş da düzen altına alınacak, bizim kontrolümüzde çalışacak" dedi. 

 

İkinci çevre yolu şart

İzmir’de trafik yoğunluğunun artmasına ilişkin bir soruya da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Sadece aldığı göçten dolayı İzmir’de trafik artmıyor. Trafiğe ciddi araç giriyor ve kentin merkezinde ve çevre yolunda trafik sabah akşam kilitleniyor. Bir defa ikinci bir çevre yolu yapmak zorunlu oldu. Bizim yolları genişletmemiz gerek. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi buna en güzel örneklerden biri. İlçe içerisinde yaptığımız Dostluk Bulvarı, Doğuş Bulvarı, Homeros Bulvarı da kentin trafik yükünü alan akslar. Kent merkezinde bu kadar raylı sistemi çalıştırdıktan sonra ‘Merkeze arabamla geleceğim, evimin dükkanımın önüne arabamı park edeceğim’ diye bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok İzmir’de de hiçbir zaman olmayacak. Kural koymak kolay ama kuralı uygulamak lazım dedi ve şöyle devam etti:

"Siz bir raylı sistem ağıyla kenti donatıyorsanız; 11 km’den 179 km.’ye çıkarıyorsanız;  Alsancak’a, Konak’a bir taraftan tramvayı bir taraftan metroyu getirdiyseniz, Kuzey’den Güney’e İZBAN’ı getirdiyseniz, o zaman diyeceksiniz ki ‘Kusura bakma.’ Evka 3’te, Gaziemir’de, Üçkuyular’da otopark var. 'Arabanı orada park et, raylı sisteme bin ve gel.' Ayrıca Alsancak'ta uyguladığımız "Park Et Devam Et" sistemini yaygınlaştıracağız."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara'daki otopark ücretlerinin 1 TL'ye düşürülmesinin, özel araçla merkeze gelmeyi teşvik edeceğini ve bunun doğru olmadığını da belirterek, "Dünyadaki büyük şehirlerde merkeze araçla gelinmemesi için otopark fiyatları yükseltiliyor" hatırlatmasında bulundu.