EGE MECLİSİ - Ödemiş’te kurulan “Ödemiş Küçükbaş Damızlık Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği” çalışmalarına başladı.

Ödemişli üreticilerce kurulan ve kısa adı “ÖKDER” olan derneğin Türkiye genelinde ilk olduğunu dile getiren Ödemiş Küçükbaş Damızlık Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Başkanı Önal  Sönmez “Dernek, ilçemizde ve bölgemizde hayvancılık, sanayi, tarım ve ekolojik tarımın gelişmesine, tanıtılmasına, yayılmasına, sevdirilmesine ve bu konu ile ilgili bulunan bilimsel araştırmaların yapılmasına, profesyonelliğin yakalanmasına ve hayvancılık sektörünün var olan sorunlarına çözüm bulunması için çalışmalar yapmak üzere kuruldu.

İlçemizdeki küçükbaş yetiştiriciliği ve bu işe katılmayı düşünen yetiştiricilere bilgi ve birikimlerimizi aktararak aile bütçelerine ve geleceklerine katkı sağlamak, dernek üyeleri arasında sosyal dayanışmayı sağlamak ve geliştirmek amaçlarımız arasında. Derneğin ve dernek üyelerinin tecrübe ve birikimlerini birbirleri ile paylaşmasını sağlamak, üniversiteler, araştırma kurumları ve benzeri müesseselerle gerekli her türlü iş birliğini ve organizasyonu sağlamak amacı ile kurulmuştur. Damızlık koyun ve keçi yetiştiriciliğine orijinal ve saf ırklara belge vermek küçükbaş üreticileri orijinal ırklar üzerine yetiştirici olmaları için teşvik etmek de çalışmalarımız arasında yer alacaktır.

Sönmez: “Çalışmalar 4 yıl önce başlamıştı”

Bundan 4 yıl kadar önce yola çıkarak, derneğin  kurulması için  bir takım girişimler ve çalışmalarda  bulunmuştuk. Burada  derneğin bir önemli katkı  sağlayacağına inandığımız  konulardan  biri de  bölge insanlarımızın  büyükbaş hayvancılığın, yanında küçükbaş  hayvancılığına da yönelterek bölgedeki insanlarımızın  bu yönde  para kazanmalarını  sağlamak” dedi.

Keçi sütünün insan sağlığı açısından önemine de dikkat çeken Sönmez şöyle devam etti: “Şu anda bölgemizde de yaygın bir şekilde keçi yetiştiriciliği var. Bu sektörün de olmazsa olmazlarından birisi keçi sütüdür. Keçi sütünün kemik erimesine karşı çok faydalı olduğunu biliyoruz. Keçi sütü konusunda önemli çalışmalar var. Derneğimizin yönetiminde de küçükbaş hayvancılığını çok iyi bilen isimler var”

Katkıcı: “Az hayvan çok verim hedefimiz var”

Derneğin asbaşkanı Okan Katkıcı da “4-5 yıl önce ‘Ne yapabiliriz?’ düşüncesiyle ön çalışmalarımız olmuştu. Amacımız da kapalı ve açık tip hayvancılığı yaygın hale getirmek. ‘Az Hayvan Çok Verim’ sloganıyla yola çıkarak özellikle kuzu alma bilincini arttırmak istiyoruz. Ayrıca derneğimizde avukat da var. Ayrıca işinde uzman veteriner de var. Özellikle  küçükbaş hayvan hastalıklarında  derneğimizde  bulunan tecrübeli veterinerimiz  konuya  vakıf. En ufak bir hastalık konusunda hemen müdahale ediyor” dedi.

Katkıcı: “Ödemiş Çaparı’nı yaygınlaştırmak istiyoruz”

Ödemiş Çaparı olarak adlandırılan bölgeye has kuzuyu yeniden yaygınlaştırmanın hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Katkıcı şunları söyledi: “Büyüklerimiz çok daha iyi bilirler Ödemiş’in kendine has büyük kuyruklu olan adı da Ödemiş Çaparı olarak bilinen kuyu bugünlerde bulmak gerçekten zor. Bizler bu konuda bulduğumuz bir kuzudan enjekte edilerek Ödemiş Kuzusu’nu da yaygınlaştırmak istiyoruz. Buradaki amaç, ayrıca mera hayvancılığında meraların azalması üzerine kaliteli beslenme ve bakım problemleri sıkıntısı üzerine endekslendiği için kapalı tip ve açık tip ırk üzerine yetiştiriciliği desteklemek”

ÖKDER’in Önal Sönmez başkanlığındaki yönetim kurulunda  asbaşkan Okan Katkıcı, Başkan  yardımcıları Ceyhun Kınlı ve Murat Cansız, sayman Hüseyin Erkoç, sekreter Mehmet  Ali Sever, kurucu  üye Erdal Uyaş, kurucu üye Salih Muyanlı, veteriner hekim Emir Onurhan  Coşar, Zooteknist Ömer Sefa Özçoban ve avukat Ahmet Ergüz olarak görev alıyor.