Fransa’da parlamento seçimlerinin ilk turunda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, rakiplerini ezdi geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre; Macron’un Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (REM) ile ittifak kurduğu Demokrasi Hareketi (MODEM), 577 sandalyeli Meclis’te 390 ila 430 vekil kazanıyor.

 

Irkçı Le Pen hezimete uğradı

Macron’un partisinin yüzde 32.2 oyla zafer kazandığı seçimde, merkez sağ blok yüzde 21.5’te kaldı. Katılım oranının yüzde 49’da kaldığı seçimde aşırı sağcı Marine Le Pen’in Ulusal Cephesi yüzde 14’te kaldı, komünistler yüzde 14, sosyalistler ise yüzde 13.2 oy aldı. Yüzde 5.1 oy da diğer partilere gitti.

7 bin 877 adayın milletvekili olmak için yarıştığı seçimin ilk turunda en az  yüzde 50 oy alan milletvekili adayları doğrudan meclise girecek, herhangi bir adayın yüzde 50’yi yakalayamadığı sandalyeler için ise 18 Haziran Pazar günü ikinci tur seçim yapılacak. Seçimlerin 18 Haziran’da yapılacak ikinci turuna, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday  milletvekili seçilecek.(Vatan)