EGE MECLİSİ - Tire İlçesi'ne bağlı Çiniyeri, Mahmutlar, Boynuyoğun, Işıklı, Kırtepe, Kızılcaavlu ve Yeğenli mahallelerindeki okullar, "Torbalı- Tire", "Ödemiş- Tire" ve "Selçuk- Tire" yoluna 1 kilometreden fazla uzak olmadıkları için taşımalı sistem dışında bırakıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni uygulamasına tepki gösteren öğrenci velileri, kararın gözden geçirilmesini istedi.

Çiniyeri Mahallesi'ndeki ilkokulun, öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi nedeniyle taşındığını söyleyen Çiniyeri Muhtarı Raşit Etçi, köylerinde 8'i ilkokul, 19'u ise ortaokul seviyesinde olmak üzere toplam 27 öğrenci bulunduğunu belirtti. Geçen yıl ilkokul öğrencilerinin kendi köylerinde, ortaokul öğrencilerinin ise taşımalı sistem ile Kireli Köyü'ne gittiğini söyleyen Etçi, "Fakat bu yıl ilkokul binası kapandı. Dolayısıyla tüm öğrenciler taşımalı sisteme mecbur kaldı. Ama köyümüzün taşımalı sistem dışında bırakıldığını öğrendik. Köy sakinleri olarak ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Tire ilçe merkezinde bulunan Merkez Menderes İlkokulu ve Atatürk Ortaokulu'na kaydırılan çocuklarımızın yine Kireli köyündeki ilk ve orta okula devam etmesini istiyoruz. Köyümüzde yaşayan insanların çoğu dar gelirli. Birçoğu farklı kişilerin tarlalarında ırgatlık yaparak geçimini sağlıyor. Bu insanların her bir çocuk için günde 5 lira dolmuş parası vermesi onlar için büyük bir yük. Taşımalı sistemde servis ücretini devlet karşılıyordu. Taşımalı sistem 16 yıldır işliyordu. Ne oldu da birden böyle kesildi?" dedi. Köyün ‘Ödemiş-Tire' asfaltına uzak kaldığını bildiren Etçi, "İlkokul çağındaki çocuklarımız, 1300 metre uzaktaki asfalta tek başlarına yaz kış, sabah akşam nasıl gidip gelecekler? Devletimizin çocuklarımızın eğitim sorununa bir çözüm bulmasını, taşımalı sistemin yeniden başlamasını istiyoruz" diye konuştu.


Üç çocuğunun da öğrenci olduğunu söyleyen köy sakini Erkan Batan, geçimini tarlada işçilik yaparak sağladığını söyleyerek "Üç çocuğumu ücretli köy dolmuşu ile Tire'ye gönderecek olsam her gün sadece yol masrafı için 15 TL para ödemem gerekecek. Ben bu yükü kaldıracak durumda değilim" dedi.(DHA)