9 Ocak 2007 tarihinde Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast, cinayetin ardından 22 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalandı. Samast'ın, götürüldüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin çay ocağında elinde Türk bayrağı ile fotoğrafı çekildi. Katilin bir yanında polis şefleri, diğer yanında ise jandarma bulunuyordu. Fotoğrafta yer alan polislerden dönemin Samsun Terörle Mücadele Müdürvekili Metin Balta ve aynı şubeden Komiser İbrahim Fırat, görevi kötüye kullanma ve gizliliği ihlal suçlamasıyla yargılandı.

Star gazetesinin haberine göre, fotoğraf skandalının terör örgütü FETÖ tarafından hazırlanan kumpasların planlı bir parçası olduğu ortaya çıktı. O fotoğrafın, 'cinayeti milliyetçiler işledi' algısı oluşturup Ergenekon operasyonuna zemin hazırlaması amaçlanan bir kurgu olduğu anlaşıldı.

DAVA YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ, TERFİ ETTİLER

Dönemin Samsun Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Metin Balta hakkında, “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, komiser İbrahim Fırat hakkında ise, “Soruşturmanın gizliliği ihlal etmek” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı, yerel mahkemede beraat etti. Daha sonra Yargıtay'a taşınan dava yılan hikayesine döndü.

O süreç içinde terfi de ettirilen Balta 3.Sınıf Emniyet Müdürü olurken, Fırat ise emniyet amirliğine terfi ettiler. Ama 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önce FETÖ üyeliğinden açığa alındılar, sonra meslekten ihraç ettirildiler.(VATAN)