2 Ocak’ta başlayan ve yaklaşık 1 milyon taşeron işçinin umudu olan kadro süreci tamamlandı. 2 Nisan (dün) itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlayan taşeron işçiler için şimdi sırada maaş ve ikramiye konusu var. İşçiler, maaşların ne zaman yatacağını ve ikramiye alıp alamayacakları gibi konuların açığa kavuşmasını bekliyor.

KARARNAME VAR

Yasaya göre; memurların maaşları ‘Devlet Memurları ile Diğer Kamu Görevlilerinin Aylıklarının Ödenme Zamanının Değiştirilmesine Dair Kanun Hükmünde Kararneme’de yer alan hususlara göre ödeniyor. Burada, “Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlarda yer alan ‘ay başı’ ibareleri ‘ayın 15’i olarak uygulanır” hükmü yer alıyor.

HER AYIN 14'Ü

289 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 4’üncü maddesine göre ise kamu kurum ve kuruluşlarında ‘işçi’ statüsünde çalışanların aylık ücretleri de aynı hükme göre veriliyor. Ancak, işçiler devlet memuru ve diğer kamu görevlilerinin aksine, ücretlerini çalıştıktan sonra alıyorlar. Bu nedenle taşeron işçilerin ücretlerini ay sonu olan her ayın 14’ünde alması muhtemel. Ayrıca işçilere 52 günlük ikramiye ücreti verilmesi ve maaşlarda iyileştirme yapılması da bekleniyor.

DEĞİŞEBİLİYOR

Dolayısıyla kamuda kadroya geçen taşeron işçilerin ilk maaşlarını ay sonu olan 14 Nisan’da, çalışmış oldukları süre kadar alması gerekiyor. 15 Nisan-14 Mayıs dönemi maaşlarını da yine 14 Mayıs’ta tam olarak alması gerekiyor. Ancak yönetmeliğe göre her ayın 14’ünde ödenmesi gereken maaşları bazı kurumlar ayın 15’inde, 

MÜJDE BEKLİYOR 

Kamuda çalışan taşeron kadroya alınırken Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde (KİT) çalışan işçiler devre dışı bırakılmıştı. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise bununla ilgili çalışmaları olduğunu söylemişti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da dün yaptığı açıklamada, “KİT’ler, ALO hatlarında, bilgi işlem merkezinde çalışanlar ve Karayolları başta olmak üzere asıl işi yapanlar kadroya giremedi. Bu konuyu Başbakan ile konuştuk. Kısa bir zaman içerisinde müjdeli bir haber vereceğini söyledi” dedi.(Posta)