EGE MECLİSİ -  Açıklamayı yapan İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Melih Yalçın, " Kentsel Tasarım uzmanı olan Kocaer, kentsel tasarım biriminden alınarak, imar bölümünde görevlendirilmiştir. Bornova Belediyesi, İzmir’de bir meslek odasının Yönetim Kurulu Başkanı olan çalışanı hakkında bu kadar aceleci ve uzmanlığı esas almayan sürgün niteliğinde olan bu kararı neden almıştır" dedi.


TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Melih Yalçın, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ve TMMOB'a bağlı odaların temsilcileri katıldı. Açıklamayı okuyan Melih Yalçın, Kocaer'in Bornova Belediyesi'ndeki görev yerinin 26 Eylül'de değiştirildiğini belirterek, "Başkan’ın, 27 Eylül 2016 Salı sabahı ‘yeni görev yerinde olması’ talimatı verdiği bilgisi de ayrıca kendisine iletilmiştir. Kocaer’in görev yeri değişikliği talimatının bir gün önce, yani 25 Eylül 2016 Pazar günü mesai saatleri dışında Başkan tarafından verildiği de bilinmektedir. Üstelik Kentsel Tasarım uzmanı olan Kocaer, kentsel tasarım biriminden alınarak, imar bölümünde görevlendirilmiştir. Bornova Belediyesi, İzmir’de bir meslek odasının Yönetim Kurulu Başkanı olan çalışanı hakkında bu kadar aceleci ve uzmanlığı esas almayan sürgün niteliğinde olan bu kararı neden almıştır?" dedi.


"KORUMA KURULU TOPLANTISINA KATILMASINI ENGELLEMEK İÇİN Mİ?"


Özlem Şenyol Kocaer'in İl Koordinasyon Kurulu'nda İzmir'e ve bölgeye yönelik bir çok projeye yönelik oluşturulan çalışma gruplarında yer aldığını hatırlatan Yalçın şöyle konuştu:


"Rant politikalarına karşı oluşturduğumuz raporların hazırlanmasında yoğun emeği olmuştur. Bütün bunlar kamu yararı taşıyan kamusal çalışmalardır. Kendisi, Konak Tünelleri, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki yeraltı geçidi, İzmir Karşıyaka ve Konak Tramvay projeleri ve son olarak da İzmir Kültürpark konusunda İl Koordinasyon Kurulumuzun oluşturduğu ve kamuoyuyla paylaşılan raporların hazırlanmasında da yer almaktadır. Bu nedenledir ki, Kurulumuzca Mimarlar Odamızın temsilcisiyle birlikte kendisine, İzmir Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 27 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşen Kültürpark Revizyon Projesi gündemli toplantısını izleme ve raporumuzu kurul üyelerine anlatma görevi verilmiştir. Koruma kurulu toplantısından bir gün önce görev yeri değişikliği ve daha bilgisayarı bile taşınmadan Koruma Kurulu toplantısının yapılacağı salı günü sabahı masasında olması talimatı Özlem Şenyol Kocaer’in Koruma Kurulu toplantısına katılmasını engellemek amaçlı mıdır? Yoksa bu durum büyük bir tesadüf müdür? Eğer Özlem Şenyol Kocaer’in uzmanlığı dışındaki bir birime sürgün niteliğindeki bu görev değişikliği yukarıda sözünü ettiğimiz ve muhtemelen yerel yönetimin hoşuna gitmeyen çalışmalarını engellemek içinse, şimdiden söyleyelim, bu çaba boşunadır. Baskıcı ve yok etme amaçlı politikalar nereden gelirse gelsin kabul etmiyoruz. Bornova Belediyesini bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyoruz. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulumuz, kentimizin ve yaşam alanlarımızın korunması için AKP’nin rant politikalarına nasıl direniyorsa, aynı amacı çağrıştıran benzer politikalara da direnecek, halkımızın can ve mal güvenliğinin, kültür ve doğal varlıklarımızın korunması için uzmanlık alanları temelinde sözünü söylemek için demokratik tüm yöntemleri kullanacaktır. "


Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'nın toplantıdan önce Mimarlar Odası'na geliş sebebi sorulan Yalçın, "Başkanın kendisi de mimardır. Bugün mimarlar odamızın 'Mimarlık Günleri'nin başlangıcı. Bu akşam gerçekleştirilecek açılış toplantısına katılamayacağını belirtip tebriklerini iletmek için geldi. Basın açıklamasını yapacağımızdan haberdardı, 'Toplantıya ben de katılmak isterim, karşısında sözlü savunmamı yapmak isterim' dedi. 'İsterseniz basın yoluyla cevabi hakkınız saklıdır. Meslek odaların temsilcileriyle bu kararı aldık. Saygı göstereceğinizi umuyoruz' dedik. " diye yanıt verdi.


İzmir Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 27 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşen Kültürpark Revizyon Projesi gündemli toplantısına da değinen Yalçın, "Koruma kurulu yerinde inceleme yapmak üzere bir ara karar aldı. Biz de konuyla ilgili raporumuzu İl Koordinasyon Kurulu olarak iletmiştik. Kuruldan çıkan karar kamuoyu ile paylaşılacak" dedi.


Timur TARLIĞ/İZMİR, (DHA)