Türkiye 5 yıl boyunca yerel yönetimlerde söz sahibi olacak yöneticileri seçmek için sandık başına gidiyor. 32 ilin bulunduğu Doğu illerinde oy verme işlemi 07.00'da başlarken, diğer illerde ise 08.00'de başladı.

57 milyon seçmen, yerel yöneticileri belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. 30 büyükşehir, 51 il, 922 ilçe ve 386 belde belediyesinin yeni başkanı bugün yapılacak seçimler ile belirlenecek. 4 farklı oy pusulası bulunuyor. Büyükşehirlerdeki seçmenler, ‘büyükşehir belediye başkanı', ‘ilçe belediye başkanı', ‘belediye meclis üyeliği' ile ‘muhtarlık ve ihtiyar heyeti' için oy kullanacak.

OY SONRASI İMZA ATMAYI UNUTMAYIN

 1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin.

 2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın.

 3- Cep telefonuyla kabine girmeyin.

 4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın.

 5- Pusulaları tek zarfa koyun.

 6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın.

İZMİR'DE 3 MİLYON 252 BİN 106 SEÇMEN

İzmir’de 3 milyon 252 bin 106 seçmen, saat 08.00'den itibaren sandık başlarına giderek 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için kent genelindeki 10 bin 200 sandıkta oy kullanmaya başladı.

İzmir İl Seçim Kurulu’nun verilerine göre, il genelinde toplamda 3 milyon 252 bin 106 seçmen bulunuyor. Kentte seçmenler 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için saat 08.00'den itibaren 10 bin 200 sandıkta oy kullanmaya başladı. Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve mahalle muhtarı seçecek olan vatandaşların seçime ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.

İzmir'de sağlık sorunu yaşayan seçmenler için seyyar sandık uygulaması, bu seçimlerde tekrarlanacak. Sağlık sorunu yaşayanlar için 43 seyyar sandık oluşturulacak. Öte yandan, Buca Cezaevi’nde 6, Aliağa Cezaevi’nde 7, Bergama Cezaevi’nde 1, Menemen ve Ödemiş Cezaevlerinde ise 2’şer tane olmak üzere toplamda 18 sandık kurulacak.

EN FAZLA SANDIK BUCA’DA

İzmir’de en fazla seçmen sayısına sahip ilçe olan Buca'da 364 bin 19 seçmen oy kullanacak. Seçmenler için bin 90 sandık kuruldu. Buca’yı 360 bin 903 seçmenle Karabağlar takip ediyor. Burada da toplamda bin 73 sandıkta oy verilecek. Seçmen sayısının en düşük olduğu ilçe Karaburun’da ise 9 bin 62 seçmen 36 sandıkta oy kullanıyor.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN GÖZLEMCİLER GELDİ

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden gelen gözlemciler, İzmir'de oy kullanma işlemlerini takip etti. İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semtindeki Atatürk Lisesi'ne gelen gözlemci de oy verme sırasında gözlem yaptı, bilgi aldı, notlar tuttu.

3 KİŞİYE YASAL İŞLEM 

İzmir'de, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy kullanırken, yasak olmasına rağmen cep telefonu kamerasıyla oy pusulalarının fotoğraflarını çektiği belirlenen 3 kişi hakkında, tutanak tutulup, yasal işlem yapıldı. (İHA/DHA)