Türkiye, DEAŞ'a karşı operasyona YPG'nin katılmasını isteyen ABD'ye 'İncirlik' restini çekecek. Türkiye ve ABD askeri arasında Rakka Operasyonu planları üzerinde çalışmalar belli bir aşamaya gelirken, Türkiye olası YPG'li senaryolara karşı hazırlıklı. İncirlik Üssü kullanım izni, ABD'nin hava operasyonlarına lojistik katkısı düşünüldüğünde Türkiye'nin elinde önemli bir koz olarak bulunuyor. ABD eğer Rakka Operasyonu'nu PKK/PYD/YPG ile yaparsa, İncirlik'i kullanamayacak. Bu durumda da Amerika'nın savaş uçakları kalkamayacak.

RAKKA YPG İLE YAPILAMAZ

Halen Türkiye ve ABD arasında askeri yetkililer arasında planlamaları devam eden Rakka Operasyonu'nda PKK/PYD/YPG'nin yer almaması Türkiye'nin vazgeçilmez bir ön şartı olarak masaya konuldu. Türkiye, Amerikan muhataplarına, operasyonun Suriye'nin yerel Arap ve Kürt unsurlarıyla ve ÖSO desteğiyle yapılması önerisini sundu. Amerikan askeri yetkililer, bu öneriler üzerinde çalışırken, görüşmelerde belli bir noktaya gelindiği belirtiliyor.

İNCİRLİK İZNİ MASADA

Türkiye, Rakka Operasyonu'nun şekline dair olası senaryolar üzerinden gerekli çalışmaları yaptı. Buna göre, Türkiye'nin hassasiyetlerine dikkat edilmesi halinde, DEAŞ'la mücadelede edinilen tecrübeler, müttefikler ve koalisyon ile paylaşılarak operasyona destek verilecek. Ancak operasyona PKK/PYD/YPG güçlerinin dahil edilmesi halinde terörist örgütle gerçekleştirilecek bir operasyon Türkiye'den destek bulamayacak. Bu doğrultuda devletin zirvesinde, İncirlik'in Rakka Operasyonu'nda kullanılmasına izin verilmemesi, hava sahasının kapatılması gibi haklı tedbirler üzerinde istişareler yapılıyor.

HAKLI GEREKÇELER VAR

Türkiye'nin DEAŞ'la mücadelesinde yeterli desteği vermediği ve darbe girişiminde kullanılan üsler arasında yer aldığı için kapatılması gündeme gelen İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin verdiği izin doğrultusunda halen NATO faaliyetleri ve DEAŞ ile mücadele kapsamında ABD ve NATO üyesi ülkeler tarafından kullanılıyor. Türkiye'nin kendi toprakları üzerindeki bu üssün kullanılması iznini kaldırması önünde bir engel ise bulunmuyor. Askeri kaynaklar, bunun Türkiye'nin en doğal hakkı olduğunu, Türkiye'nin terörist olarak ilan ettiği ve topraklarında meydana gelen terör olaylarında izini tespit ettiği bir gruba yardım eden ülkelere karşı gerekli her türlü tedbiri alma hakkı bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Hava sahası kapatılacak

İncirlik Üssü, Rakka Operasyonu için ise kritik önemde bulunuyor. Amerika, halen Doğal Kararlılık Operasyonu kapsamında DEAŞ terör örgütüne karşı Suriye ve Irak'ta düzenlediği hava operasyonlarının büyük kısmını Akdeniz'de bulunan ve 80'den fazla uçağı taşıyabilen dev uçak gemisi USS George H.W. Bush'tan havalanan F-14 savaş uçaklarıyla yapıyor. Ancak bu uçaklara havada yakıt ikmali İncirlik Üssü'nden havalanan tanker uçaklarla yapılmak zorunda. Tanker uçaklar herhangi bir nedenle kalkamazsa da savaş uçakları yakıt ikmali için İncirlik'e iniyor. Yine İncirlik Üssü, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden gelen savaş uçaklarının yakıt ikmali için vazgeçilmez bir üs konumunda ve Amerika'nın devriye ve keşif uçaklarının uçuş sürelerini kısaltması açısından da kritik önem taşıyor. Bu doğrultuda İncirlik Üssü'nü kullanım izinlerinin kaldırılması, Amerika'nın DEAŞ'a karşı mücadele operasyonlarını tek başına kilitleyecek bir hamle olarak öne çıkıyor.

HİÇBİR UÇAK UÇAMAZ

Amerika'nın Irak ve Suriye'de DEAŞ'a karşı düzenledikleri hava operasyonları iki ülke arasında karşılıklı güven üzerinden ve yine Türkiye'nin hava sahasının kullanılması suretiyle yapılıyor. Ancak YPG'nin operasyonlarını destekleyen F-16 ve A-10 uçakları da İncirlik'ten kalkıp Türk hava sahasını kullanarak Suriye'ye giriyorlar. Yine, uçak gemilerinden kalkan F-14'ler de Türk hava sahası üzerinden Suriye ve Irak'a giriyorlar. Bu doğrultuda Türkiye'nin hava sahasını kapatması halinde bu uçuşların hiçbiri gerçekleştirilemeyecek.(Vatan)