Poyrazköy davasında haklarında tutuklama kararı verilen ve yaklaşık 5 yıl cezaevinde kalan iki binbaşı için devlet toplam 1 milyon 450 bin lira tazminat ödeyecek.
Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya davacı Levent Bektaş katılmazken, Bektaş'ı avukatı Hüseyin Ersöz temsil etti. Duruşmada söz alan avukat Ersöz müvekkilinin yaklaşık 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat ettiğini belirterek, "Maddi manevi birçok zarara uğramıştır. Paralel yapı nedeniyle mağdur edilmiştir. FETÖ 'den kaynaklanan bu dava nedeniyle çevresine de küçük düşmüştür. Bu hususlar nazara alınarak müvekkilimin toplum içerisindeki konumu manevi tazminatın takdirinde nazara alınmak suretiyle tatmin edici bir miktarın hükmedilmesini, ayrıca maddi tazminat talebimizin de kabulüyle dilekçemizde de belirttiğimiz gibi haksız tutuklama tarihinden geçerli olmak üzere yıllık en yüksek faiz oranına hükmedilmesini istiyoruz" dedi.
YAŞADIĞI ACI NAZARA ALINARAK 700 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT
Mahkeme heyeti, davacı Levent Bektaş'ın avukatlık ücreti dışında belgelendiremediği maddi kayıbın tespitinin ve ödenmesinin söz konusu olamayacağını belirterek maddi tazminat talebinin reddine karar verdi. Bektaş'ın manevi tazminat talebinin de kısmen kabulüne karar veren mahkeme, haksız tutuklulukta geçen süre, yaşadığı acı ve üzüntüyü nazara alarak 700 bin lira manevi tazminatın davalı Maliye Hazinesi'nden alınarak Bektaş'a ödenmesine hükmetti.
6 MİLYON LİRA MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ
Emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın adına avukatı Hüseyin Ersöz tarafından açılan davanın dilekçesinde, "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davası kapsamında, 22 Nisan 2009 ile 27 Ocak 2014 tarihleri arasında haksız arama, iletişimin tespiti, gözaltı ve tutuklama işlemlerine maruz kaldığını belirtilmişti. Yapılan haksız uygulamalar sonucunda Bektaş'ın sağlığının bozulduğu, kazanç kaybı yaşadığı, ekonomik geleceği ve itibarının sarsıldığı belirtilen dilekçede, haksız yere tutuklu kaldığı süre için 639 bin 298 lira maddi, 6 milyon lira da manevi tazminat talep edilmişti.
BİNBAŞI GÜNAY'A 750 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT
Öte yandan Poyrazköy davasında yaklaşık 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat eden Binbaşı Eren Günay da Anadolu 7. Ağır Ceza Mahkemesi 750 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Bektaş ve Günay'ın reddedilen maddi ve az hükmedildiği gerekçesiyle manevi tazminatlar yönünden kararın bozulması için avukat Hüseyin Ersöz İstinaf kanun yoluna başvurdu.(internethaber)