Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için önce emeklilik ile başlayan ardından Finansal bilgilerin paylaşılması  ile devam eden oldukça gergin iki yıllık bir süreçten geçtik.

Aslında uzunca bir süredir yurt dışı borçlanma ile emeklilikte yapılabilecek değişiklikler gündemdeydi.

Aynı şekilde uluslararası antlaşmalar ile yine gündemde olan diğer bir konu da Gurbetçi vatandaşlarımızın finansal bilgilerinin paylaşılmasıydı.Bugün kısaca bu konuya değinelim. 

Öncelikle Otomatik Bilgi Paylaşımı Gurbetçi vatandaşlarımızın yerleşik olduğu ülke dışında diğer ülkelerde bulunan finansal bilgilerinin yerleşik olduğu ülkeye, ülkelere karşılıklı olarak bilgilendirilmesidir. Finansal Hesap Bilgilerinin otomatik Bilgi Paylaşımına konu edilmesinde esas konu tüm anlaşma yapan ülkelerde bulunan finansal bilgilerin ilgili kişinin  yerleşik olduğu  ülke ile paylaşılmasıdır.

Kişisel Bilgilerin Gizliliğinin ihlali olarak değerlendirilmeyen bu konunun hukuksal boyutu mutlaka olacaktır. Ayrı bir tartışma konusudur. Fakat bu bilgilendirme vergi idarelerince vergisel amaçlarla kullanılmak üzere her yıl paylaşılacaktır. Yani bir kere paylaşıldı artık sona erdi bir daha paylaşılmayacak değil , her yıl  bilgi paylaşımı yapılmaya devam edilecektir.

Otomatik Bilgi Paylaşımında aslında ülkelerden yapılan açıklamada daha çok  vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi, vergi kaybının önlenmesi, Terör Finansmanının önlenmesi ve Kara para aklamanın önüne geçilmesinin amaçlandığı söylense de minareyi çalan kılıfını uydurur misali olan küçük birikimlerini vatanlarına aktarmaya çalışan gurbetçiye olacak yoksa vergi kaçırmak isteyen yine kaçırmaya devam edecektir. 

Otomatik bilgi paylaşımında adrese dayalı tespit yapılacak yani yerleşim yeriniz yaşadığınız yer finansal kayıtlarda neredeyse paylaşımda ona göre yapılacaktır.

Otomatik Bilgi paylaşımı 107 ülke ile ‘FİNANSAL HESAP BİLGİLERİNİN OTOMATİK DEĞİŞİMİNE İLİŞKİN ÇOK TARAFLI YETKİLİ MAKAM ANLAŞMASI ‘ 2017 yılında Türkiye tarafından da imzalanmıştır. 

Ülkemizde bu bilgileri Banka ve Finansal Şirketlerden toplayacak makam T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ‘dır. Finansal şirket ve Bankalar Gelir İdaresi Başkanlığına bu bilgileri rapor şeklinde sunmak zorundadır. Yapılan anlaşma gereği 2018 yılında Norveç ve Letonya ile ülkemiz  Bilgi paylaşımı yapmıştır.

2020 yılında Gelir İdaresi tarafından yapılan açıklama ile sistemsel olarak hazır olmadıkları için 2019 verileri  Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ,Fransa , İsviçre ile Otomatik bilgi paylaşımında bulunulmayacaktır. Teknik altyapının 2020 sonunda tamamlanması bekleniyor.

OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMINDA PAYLAŞILACAK BİLGİLER 

*Ad-Soyad,

*Adres,

*Doğum Yeri ve Tarihi,

*Tüzel Kişiler için Firma Kuruluş Yeri ve Tarihi

*Vergi Kimlik Numaraları,

*Hesap numarası,

*Yıl sonu hesap bakiyesi,

*Bildirilen yıldan önceki yılın içinde ödenen faiz, temettü , kar gelirinin brüt tutarı

*Finansal hesap bilgileri , olarak sıralanıyor.

Otomatik Bilgi Paylaşımına konu edilecek hesap türleri; Mevduat, Saklama Hesapları, Borç ve Ortaklık İlişkisi Menfaati, Nakdi Değer Sigorta Sözleşmeleri ve Düzenli Ödeme Sözleşmeleridir. Hesabın detayı değil sadece yıl sonu bakiyesi paylaşılacaktır .Burada önemli olan elde edilen gelirdir.

Otomatik Bilgi Paylaşımında kira geliri ,  emekli aylığı , herhangi bir borç ilişkisinden kaynaklanan gelir paylaşılmayacaktır. Fakat yıl sonu bakiye paylaşılacağından bunun bulunduğunuz ülke de gelir vergisi açısından nasıl etkisi olur ayrıca değerlendirilmesi gerekiyor.

Ayrıca geçmiş yıllara ait hesap bilgilerinin de paylaşımı söz konusu değil. Hangi yılın bilgisi  paylaşılıyorsa o  yıl içinde kapanan hesaplarda bilgi paylaşımında yer alacaktır.Ortak hesaplarda bakiye olarak paylaşılacak , ortak hesap kişi sayısına göre bir paylaşım yapılmadan tek hesap gibi bakiyesi paylaşılacaktır. Aynı şekilde eşlerden birinin yerleşik olması halinde dahi diğer eş yurt dışında yerleşik ise ve ortak hesap varsa yine Otomatik Bilgi Paylaşımı yapılacaktır.

Öncelikle Otomatik Bilgi Paylaşımına Kimler Giriyor? 

*Yurt dışında yerleşik (ikametgahınız başka bir ülkedeyse ) iseniz

*Türkiye ‘de Bankada, Finansal Kuruluşta hesabınız varsa  ,

Bu durumda Otomatik Bilgi Paylaşımında sizin de bilgileriniz paylaşılacaktır.

Türkiye ‘ye dönüşünüz söz konusuysa hemen adresinizi Türkiye ‘de düzenlerseniz Otomatik Bilgi Paylaşımında bilgileriniz yer almaz. Bu sistem adrese dayalı bir sistemdir.

Şirketler firmalarda ise durum şöyle , Türkiye ‘de kurulmuş bir firma aktif ticaretin ,üretimin içindeyse ortaklarının %51 den fazlası hisseye sahip olan kişiler yurt dışında yaşasa da otomatik bilgi paylaşım sistemine dahil olmaz. 

Firma merkezi yurt dışındaysa ve yalnızca Türkiye adresi varsa yine Otomatik Bilgi Paylaşım Sistemine dahil oluyor. Firma aktif ticaretin içinde değilse pasif anlamdaki gelirlerden faiz ,temettü gibi gelirleri varsa firmanın %25 den fazla hissesi olan ortağı yurt dışında yerleşikse sene sonu bakiyesi de 250 bin doların üstündeyse bu kişide Otomatik Bilgi Paylaşım Sisteminin içinde yer alacaktır. Yani kısaca gerçek kişi yerleşik olduğu ülkede sahip olması gereken bir finansal gelir getiren hesaba başka bir ülkede bir firma üzerinden sahipse Otomatik Bilgi Paylaşım Sisteminin içinde yer alacaktır.

BANKALAR VE FİNANS KURULUŞLARI GELİR İDARESİNE BİLDİRİRKEN HANGİ BİLGİLERİ DİKKATE ALACAK?

*1 Temmuz 2017 sonrası Bankada veya Finans Kuruluşunda hesap açmış yurt dışı yerleşik olan Tüzel veya Gerçek Kişiler,

*1 Temmuz 2017 sonrası Bankada veya Finans Kuruluşunda hesap açmış yurt dışı yerleşik olduğunu kendi yazılı olarak beyan etmiş  Tüzel veya Gerçek Kişiler,

*1 Temmuz 2017 sonrası Bankada veya Finans Kuruluşunda hesap açmış yurt dışı yerleşik olduğunu kendi yazılı olarak beyan etmiş  Tüzel veya Gerçek Kişilerden Türkiye ‘ye yerleşik olduğunu yazılı olarak sonradan  beyan eden , fakat ispat edemeyenler,

*Türkiye ‘de yerleşik olan , fakat yurt dışında yerleşik olan kişiler tarafından kontrol edilen aktif ticari hayattan çok faiz, temettü geliri elde edenler

Otomatik Bilgi Paylaşımı ile bildirilecektir.

Türkiye ‘de yerleşik olduğunu beyan eden ve bunu resmi makamlara başvurarak teyit edenler Otomatik Bilgi Paylaşım sisteminden çıkarılacaktır.Söz konusu teyit için;

Türkiye Adres Sisteminde kaydının olması,

Otomatik ödemelerden olan telefon,elektrik,su…vb.bir faturanın bir kamu kurumundan ödenmesinin belgelenmesi de yeterli olacaktır.

Otomatik Bilgi Paylaşımı çifte vergilendirmeye girmiyor. Bakiye vergilendirme söz konusu olabilecektir. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Karşılıklı Olarak Otomatik Değişim Standardı Bilgilendirme Rehberinden detaylı bilgi alınabilir. 

Diğer önemli bir konu da Gurbetçilerimize bana vekalet gönder bilgilerini saklayayım diyenler ki işte esas bunlardan uzak durun. Uluslararası sözleşmelerle  hüküm altına alınmış bir sözleşme varken kimse bilgilerinizi gizleyemez.Lütfen artık emekliliğinizi finansal bilgilerinizi bu adamlara teslim etmeyin.Doğru yerlerden danışmanlık alın ,son pişmanlık fayda etmiyor.

Sağlıcakla kalın.