İşitme bozuklukları, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli rahatsızlıkların başında gelir. Pek çok farklı sebepten kaynaklanabilen işitme kaybı çeşitleri, cerrahi ve medikal tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilir. Ancak tedavisi mümkün olmayan işitme kaybı tipleri için işitme cihazı ve implant uygulamalarıyla hastanın duyma yetisi belirli miktarda geri kazandırılabilir. Kaliteli cihaz tercihi ve ideal ayarlamalar, bu kazanımın seviyesini büyük oranda etkiler. Si-Ser işitme cihazları, işitme kayıplarının yol açtığı olumsuz etkileri minimum seviyeye indirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ideal bir tercihtir.
İletim Tipi İşitme Sorunu
Dış ve orta kulak fonksiyon bozukluklarından kaynaklanan iletim tipi işitme sorunu, çevresel ve genetik faktörlere bağlı durumlarla ortaya çıkabilir. Çevredeki sesleri toplayan, yönünü belirleyen ve farklı durumlarda düzeyini kontrol eden dış kulak bölgesinde yaşanan medikal ve fiziksel rahatsızıklar, iletim tipi işitme problemine neden olan başlıca faktörlerden biridir. Orta kulak bölümünde yer alan ve yaygın tabirle örs, çekiç ve üzengi olarak adlandırılan bölgelerin zarar görmesi de bu işitme sorununun başlıca nedenlerinden bir diğeridir. Ayrıntılı işitme testleriyle tanısı konulabilen sorun, medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavi edilemeyen durumlardaysa hastanın, kemik yolu işitme cihazı ve kemik yolu işitsel implant uygulamalarıyla işitme becerisinin geliştirilmesi amaçlanır.
Sinirsel (S/N) İşitme Sorunu
İç kulak bölgesinin ya da kulak ve beyin arasındaki sinirlerin zarar görmesiyle ortaya çıkabilen ve geçmişte sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılan sinirsel işitme sorunu, tek taraflı ve karşılıklı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu rahatsızlık tek kulakta gerçekleşebileceği gibi, her iki kulakta birden ortaya çıkabilir. Tedavisi bulunmayan bu işitme probleminde hastanın fizyolojik özelliklerine ve rahatsızlığın durumuna uygun bir işitme cihazı tercih edilerek hastanın duyma becerisi desteklenir.
Karışık Tip İşitme Sorunu
İletim ve sinirsel tip işitme kaybının bir arada görüldüğü karışık tip işitme sorunu iç, dış ve orta kulak bölgelerinde oluşan bir rahatsızlıktır. Hasta, bazı kelimeleri net bir şekilde algılayabilirken, diğer kelimelerde anlayamama ve karıştırma gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşır. Tedavi imkanlarının son derece kısıtlı ve zor olduğu bu işitme rahatsızlığı, kaliteli ve doğru şekilde uyarlanmış bir işitme cihazı sayesinde hafifletilerek hastanın daha sağlıklı bir işitme deneyimi yaşaması sağlanır.
Fonksiyonel İşitme Sorunu
Fonksiyonel işitme kaybı sorunu ortada herhangi bir organik sebep yokken yaşanan bir rahatsızlıktır. Genellikle psikolojik sebeplere dayanan fonksiyonel işitme sorunu, Psikojenik ve Malingering olmak üzere 2 ana başlıkta incelenir. Fonksiyonel işitme hastalıkları tanısı konması için hasta anamnezi belirleyici bir rol oynar. Yapılan işitme testlerinde hastanın uyumsuz tepkiler göstermesi ve sesleri duymaya yönelik abartılı tepkiler sergilemesi de tanının konulmasında etken faktörlerdendir. Gerekli durumlarda işitme kaybına rastlanması halinde işitme cihazlarıyla duyma yetisi desteklenebilir.
Merkezi İşitme Sorunu
İşitme merkezinin farklı nedenlerle zarar görmesi sonucu oluşan ve tedavisi güç işitme kayıpları arasında yer alan merkezi işitme sorunu, işitsel korteks ve koklear çekirdekler arasındaki sorunlarla ilgilidir. Fiziki ve organik rahatsızlıkların etkileyebileceği bu durumda hastanın işitme cihazı ve implantlarla duyma becerisinin belirli oranda geri kazandırılması amaçlanır.
İletişim becerilerini olumsuz etkileyen ve hayatı zorlu hale getiren işitme kayıpları pek çok farklı sebepten oluşabilir. Si-Ser işitme cihazları farklı kullanım amaçları ve işitme rahatsızlıkları için özel olarak geliştirilen kaliteli ürün yelpazesi sayesinde duyma yetisini destekleyerek keyifli bir yaşam sürmeye yardımcı olur.