İsteğe Bağlı Sigortalılık Şartları:

1)Türkiye ‘de ikamet etmek ,isteğe bağlı prim ödemenin en önemli şartlarındandır. 5510 Sayılı Kanun ile 1/10/2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye ‘de ikamet şartı aranmaktadır.Kimlik paylaşım sistemindeki adres ikamet adresi olarak esas alınır.

Fakat 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden dolayı yurtdışından da ülkemizde isteğe bağlı sigortaya devam etme hakkı olanlar için ikamet şartı  aranmaz.(19/06/2020 tarihli ve 2020/21 sayılı genelge)

Diğer yandan Ülkemiz ile imzalanan ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine göre Fransa,İngiltere,İsveç ve İsviçre ‘de bulunan vatandaşlarımız da ikamet şartı aranmadan isteğe bağlı prim ödeyebilirler.(28/02/2014 tarihli 2014/5 sayılı Genelge )

2)18 yaşını doldurmuş olmak,isteğe bağlı olmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ettiğinde 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

3)Zorunlu sigortalı olmamak veya 4a kapsamında ay içinde 30 günden az çalışmak , isteğe bağlı sigortaya müracaat edildiği tarihte 4a,4b,4c ve banka sandıklarına tabi sigortalı olarak çalışmamak gerekiyor.Ay içinde 30 günden az çalışan 4a sigortalıları isteğe bağlı prim ödeyerek ayda 30 güne eksik çalışma sürelerini tamamlayabilirler.

4)Kendi Sigortalılıkları nedeniyle emekli aylığı almamak , dul ,yetim aylığı ve sürekli iş göremezlik geliri alanlar diğer şartları taşıyorlarsa isteğe bağlı prim ödeyebilirler.

5)Sosyal Güvenlik Kurumuna Yazılı Başvuruda bulunmak ,İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler e-devlet üzerinden veya PTT Alo Post , PTT Kargo ile İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi formunu doldurarak başvurabilirler.

5434 Sayılı Kanunun mülga 12.maddesi uyarınca  isteğe bağlı iştirakçi olmak için yapılacak talepler ise Ankara Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına yapılır.(11/12/2014 tarihli ve 2014/32 sayılı Genelge)(Değişik 24/04/2019 tarihli ve 2019/9 Sayılı Genelge)

Ceza İnfaz kurumları ile tutukevlerinde bulunanlardan isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talepleri mahkemece tayin edilecek vasileri tarafından yapılır.

Ay içinde 30 günden az çalışması olup isteğe bağlı prim ödemek isteyen sigortalının Kuruma verdiği dilekçe de isteğe bağlı prim ödeyeceği günü belirtmesi gerekiyordu. Artık 19/06/2020 tarihli 2020/21 sayılı Genelge ile bildirilen gün sayısı değişse de yeniden talep alınmadan 30 güne tamamlanmaktadır.

İsteğe Bağlı sigortalı olmak isteyen talepte bulunan yabancı uyruklulardan Türkiye’de yerleşik olma halinin belgelendirilmesi istenir.

Yine Sosyal Güvenlik Kurumunda 1/10/2008 tarihinden sonra 4b kapsamında zorunlu sigortalılığı sona erenlerin isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunmadan prim ödemeye devam edenlerin daha sonra isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunmaları halinde zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren isteğe bağlı sigortalılıkları başlatılacaktır.(1/09/2016 tarihli ve 2016/20 sayılı Genelge )

6)Kanunun 88.maddesi gereğince Kamu idarelerinde çalışmakta iken iş sözleşmesi askıda kalanlar,dilerlerse isteğe bağlı ödeyebilirler.

7) İşsizlik ödeneği almakta olanlar ,işsizlik ödeneği alırken isteğe bağlı prim ödeyebilirler.

8)İş sözleşmesi devam ederken , grev, ücretsiz izin  veya  mevsim sonu bıraktığı askıda kalan iş sözleşmesi esnasında isteğe bağlı prim ödeyebilirler.

9) Harp Mamulleri ,3713 ve 2330 sayılı kanunlara , göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış maluller isteğe bağlı prim ödeyebilirler.

İsteğe Bağlı sigortalılıkta dikkat edeceğimiz konular ve değişiklikler bir sonra ki yazımızın konusu olacaktır.