İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin hazırlık çalışmaları Paydaş Buluşmaları’nın ardından Uzman Toplantıları ile devam ediyor. Uzman toplantılarından üçüncüsü “Geçmişimizi Anlıyoruz” başlığıyla 25 Ocak’ta Yeşilova Höyüğü’nde düzenlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin altı aydır süren hazırlık toplantıları devam ediyor. 10 Ağustos ve 1 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen ve kongrenin ilk safhasını oluşturan Paydaş Buluşmaları’nın ardından kongre çalışmalarında ikinci aşama olan Uzman Toplantıları sürüyor. Uzman toplantılarından üçüncüsü olan “Geçmişimizi Anlıyoruz” buluşması 25 Ocak’ta İzmir’in en eski yerleşim birimi olan Yeşilova Höyüğü’nde düzenlenecek. Son uzman toplantısı olan “Geleceği Görüyoruz” buluşması ise 4 Şubat’ta yapılacak.
“Geçmişimizi Anlıyoruz” buluşmasında İzmir, Anadolu ve Türkiye tarihi üzerine çalışan birçok tarihçi, arkeolog, uzman ve akademisyen bir araya gelerek paydaşlar tarafından hazırlanan işçi, çiftçi ve sanayici-tüccar-esnaf deklarasyonlarını inceleyecek. Yapılacak değerlendirmeler, gelecek yüzyılın Türkiyesi’nin iktisat politikalarına ışık tutacak.

Ana kongre için tavsiye kararları oluşturuyor
Kongrenin birinci aşamasında yapılan Çiftçi, İşçi ve Sanayici-Tüccar-Esnaf Buluşmaları sonucunda hazırlanan sonuç metinleri kamuoyuyla paylaşılmıştı. İkinci aşamayı oluşturan Uzman Toplantıları ise Şubat ayının ilk haftasına kadar devam edecek.
Uzman Toplantıları, döngüsel kültür kavramının ayaklarını oluşturan birbirimizle, doğamızla, geçmişimizle ve gelecekle uyum başlıklarını esas alarak düzenleniyor.
İlk uzman toplantısı olan “Birbirimizden Razıyız” buluşması, 13 Ocak’ta Aziz Vukolos Kilisesi'nde düzenlendi. Buluşmada farklı ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklere sahip toplulukların temsilcileri ile demokrasi ve insan hakları konusunda çalışan 48 uzman bir araya geldi.
İkinci toplantı olan “Doğamıza Dönüyoruz” buluşması 20 Ocak’ta İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM) yapıldı. Toplantıda ekoloji ve ekonomi arasındaki ilişki üzerinde çalışan 39 akademisyen ve uzman doğa ile uyumlu bir ekonominin nasıl inşa edileceğini ortaya koymak için buluştu.
Uzmanlar, akademisyenler ve fikir insanları daha önceki paydaş toplantılarında ortaya konan üç bildirgeyi kavramsal ve akademik açıdan mercek altına alarak ana kongre için tavsiye kararları oluşturuyor.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Şubat’ta
Uzman Toplantıları’nın ardından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yapılacak ve yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak. Kongreye Türkiye ve dünyadan önemli konuşmacılar katılacak.

Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik takvimi için iktisatkongresi.org'u ziyaret edebilirsiniz.