ENGİN TATLIBAL / EGE MECLİSİ - Kemeraltı'nın en kendine özgü köşelerinden biridir Ali Paşa Meydanı. Yüzyıllar içinde bu bölge, çeşitli değişimlere uğrayarak bugünlere geldi. Çarşının ve hatta İzmir'in in geniş boyutlu şadırvanlarından birine sahip olan meydanda eskiden atlı araba yapımcıları vardı. Bugün ise bir köşesi lokantalarla, bir köşesi toptancılarla çevrili durumda.

ŞADIRVANIN YAPIM TARİHİ MEÇHUL

Kitabe yok etme hastalığımız, Ali Paşa Meydanı'nın merkezinde duran ve meydana ismini ve görsel karakterini veren Ali Paşa Şadırvanı'nda da kendisini göstermiş. Tahrip olmuş durumdaki çeşme kitabesi okunamadığı için şadırvanın tam olarak hangi tarihte yapıldığını bilemiyoruz. İzmir'den birçok Ali Paşa'lar gelip geçtiği için hangisinin şadırvanın banisi olduğunu da kestirmek güç. Bununla birlikte Kemeraltı'nın müstesna siması Hakan Kazım Taşkıran'ın Hakkı Gültekin'den aktardığı bilgilere göre şadırvanın İzmir ayanından Çeşmeli Ahmet Raşit Efendi tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor. Tamir kitabesinde ise II. Abdülhamit tarafından 1894'te onarıldığı yazıyor.

 

ATLI ARABA YAPIMCILARININ MERKEZİYDİ

20'nci yüzyılın başlarında Ali Paşa Meydanı'nın atlı araba yapımcılarının ve tamircilerinin merkezi olduğu biliniyor. 40'ların sonuna doğru atlı arabaların kullanım alanları daraldığı için farklı sektörlerin kümeleşmeye başladığı meydanda bugün Manisa kebap salonları ile kırtasiye ve giyim toptancıları yer alıyor.

RESTORE EDİLDİ AMA...

Kemeraltı'nın en kendine özgü noktalarından biri olan Ali Paşa Meydanı, 2002-2003 yıllarında Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi döneminde restore edildi. Şadırvan ve meydandaki dükkanların cephelerini kapsayan restorasyon, bölgenin kendine gelmesini sağladı ve Ali Paşa Meydanı adeta yeniden ortaya çıktı. Ancak aradan geçen 10 yılın ardından Ali Paşa Meydanı'nın ve şadırvanın bir restorasyona daha ihtiyaç duyduğu çok açık.