Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi program için geldiği İzmir'de, Bayraklı'da geliştirilen Halk Konut Projesi’yle Dilber Apartmanı’nın temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, "Depreme dayanıklı konutlar için ilk temeli burada attık, bunu Türkiye'ye yayacağız. Temel amacımız, Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşaması" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir ziyaretindeki ilk olarak, 30 Ekim depreminden etkilenen ve evleri ağır hasarlı olmadığı için destek alamayan vatandaşlar için Bayraklı'da geliştirilen Halk Konut Projesi’yle inşaatına başlanan Dilber Apartmanı’nın temel atma törenine katıldı. Törene CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, partililer ve vatandaşlar katıldı.

"Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız"
Burada vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, “Büyükşehir belediyemiz öncülüğünde bir kooperatifleşme mantığı ile depremzedelerin en uygun koşullarda konut sahibi olma imkanı sağlandı. Daha önce buraya geldim, kat artışı istendi ve bugün olduğu gibi 'Bunu yapacaksın Başkan' dedim ve bu sağlandı. Bugün yüzde 1 kar ile depremzedeler konut sahibi olacaklar. Hiç endişe etme bu projeyi tüm illerde uygulayacağız Sayın Başkan. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız. Vatandaş ile kamu yönetimi bir ara olduğunda çok güzel şeyler gerçekleşir dendi. Evet vatandaş ile kamu birlikte el ele olması lazım. Kazanımları birlikte kazanmamız lazım ve bu kazanımları hayata geçirmemiz lazım. İzmir'in bu konuda öncülük yapmasından dolayı belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

"Türkiye'nin bütün kentlerini depreme dayanıklı kentler haline getireceğiz"
Kılıçdaroğlu, konuşmasında depreme dayanıklı konutların ilki için İzmir'de temel attıklarını ve bunu tüm Türkiye'ye yayacaklarını da belirtti. Kılıçdaroğlu, "Türkiye bir deprem bölgesi aynı zamanda. Bütün dünya biliyor. Depreme karşı önlem almak siyasi iktidarların temel görevlerinden biridir. Japonya da deprem bölgesi ancak daha şiddetli depremler olmasına rağmen kimsenin burnu kanamaz. Akılla mantıkla, bilgi ve birikimle bu sorunu aşabiliriz. Bu sorunu aşmakta kararlıyız. Bu sorunun çözümünün temel yolu bilgi ile işler yapmak. Deprem vergileri bunun için çıktı. Halktan toplanmasının temel nedeni güzel ve depreme dayanıklı konutlar yapılacaktır. Ancak nereye gittiğini öğrenemedik ve bunu hesabı yeteri kadar verilmedi. Hiçbir yurttaşımız endişe etmesin, bu vergilerin nereye harcandığını bulacağız. Türkiye'nin bütün kentlerini depreme dayanıklı kentler haline getireceğiz. Akılla mantıkla birikimle ve şeffaf bir yönetim ile bunların tamamını yapacağız. Depreme dayanıklı konutlar için ilk temeli burada attık, bunu Türkiye'ye yayacağız. Temel amacımız şu, Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşaması. Herkes huzur içinde yaşarsa caddelerinde sokaklarında bir araya gelip kucaklaşırız. Helalleşmenin mantığı bu. Artık kutuplaşmanın, beraber olmanın zamanı . O zamana az kaldı, kimse unutmasın geliyor gelmekte olan" diye konuştu.

Başkan Soyer: "Belediye, kamu kaynaklarını vatandaşlar için seferber ediyor”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Dilber Apartmanı temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin kamu kaynaklarını seferber ederek vatandaşları kucakladığını söyledi.

30 Ekim depreminden etkilenen ve evleri ağır hasarlı olmadığı için destek alamayan vatandaşlar için Bayraklı'da geliştirilen Halk Konut Projesi’yle inşaatına başlanan Dilber Apartmanı’nın temel atma töreni, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Törende bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'in 6 bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu anlattıklarım elbette 119 canımızı geri getirmeyecek ancak önümüzde inşa edilmesi gereken bir gelecek var. Bugün temelini attığımız Dilber Apartmanı ile yepyeni bir modeli de hayata geçiriyoruz. 'Bir apartmanın inşası için genel başkanı getirdiniz' diyenler var. Hayır, bu yepyeni bir model" diye konuştu.

Dilber Apartmanı'nın depremde orta hasar alan ve sonrasında yıkılan bir bina olduğunu, apartman sakinlerinin yeni inşa sürecinde sorunlar yaşadığını, başlattıkları Halk Konut Projesinin tam bu anda imdada yetiştiğini söyleyen Soyer, "Dilber Apartmanı sakinleri, bu projenin fikir ortaklarıdır. Bu projenin olmasını sağlayan emsal artışının fikir babası genel başkanımızdır. Şartlarda, mevzuatlarda sıkıntılar vardı. Hepsini bir bir aştık. Çok zor bir süreçti. Ancak derler ya bir işi yapmanın, yapmamanın bin nedeni vardır. Biz bir nedene inandık ve sorununu çözdük. Tarımda ulaşımda, kentsel dönüşümde uyguladığımız kooperatifçilik modelini buraya da yaşadık. Bu sadece Dilber Apartmanı’nın temel atımı değil Türkiye'ye örnek olacak kooperatif sisteminin de temelini atıyoruz. Bu ortaklıkta belediye şirketlerimiz yüzde 1 kar oranı ile sağlıklı yapılara kavuşmanın önünü açıyor. Belediye, İzmir’de bir ana gibi mağduriyet yaşayan vatandaşını kucaklıyor ve kamu kaynaklarını vatandaşlar için seferber ediyor. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen bu projeyi sahiplenen tüm herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Başkan Sandal’dan Kemal Kılıçdaroğlu'na: "Her zaman yanınızda olacağız"

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Halk Konut projesi temel atma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Bayraklı ve İzmir olarak sonuna kadar yanınızda olacağımıza söz veriyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Bayraklı Belediyesi, İZBETON ve Egeşehir AŞ. ortaklığında hayata geçirilen Halk Konut projesi kapsamında İzmir depreminde yıkılan Dilber Apartmanı’nın temeli atıldı. Törende konuşan Başkan Serdar Sandal, dileklerinin depremzedelere uygun kredi verilmesi, biriken emlak vergilerinin silinmesi ve rezerv alanın deprem mağdurlarına tahsis edilmesi olduğunu kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayı el birliğiyle hayata geçirdiklerini belirten Sandal, “Çadır sürecinde Türkiye’de emsali görülmemiş bir dayanışmayla 20 bin vatandaşımızın sorununu çözdük. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde ihtiyaç sahibi depremzedelerimizi geçici konutlara yerleştirdik. Sonrasında büyükşehrimizle birlikte depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için var gücümüzle çalıştık. Yalnız kaldık ama çalışmalarımıza devam ettik. Türkiye’nin son dönemlerdeki en büyük afetinde 117 canımızı yitirdik. Ancak kamusal duyarlılığı Elazığ’da, Malatya’da, Karadeniz’de olduğu gibi Bayraklı’da göremedik. Oralarda afete maruz bölgeyi anında karara bağlayanlar, konu Bayraklı olunca görmezden geldiler. Karadeniz, Malatya, Elazığ’daki sorunların çözülmesi bizi son derece memnun etti ama biz de bu desteklerden yararlanmak isterdik bunu dile getirdik, sonuç alamadık” ifadelerini kullandı.

Depremzedeler için kredi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı’ya yöneltilen siyasal eleştirelere cevapları olduğunu belirten Sandal, “K sınırı uygulamasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek vatandaşların yüzde 35’e yakın inşaat kayıplarını ada bazında yüzde 30 ve parsel bazında yüzde 20’lik emsal artışıyla düzenledik. Yüz metrekare dairesi olan vatandaşın inşaatını iki plan notu ile 125-130 metrekareye çıkardık. Yani her yurttaşımıza bir konutu fazladan vermiş olduk. Deprem mağdurlarımız; 2 yıl ödemesiz, 18 yıl, sıfır faizli kredi istiyor. Ama hiçbir şekilde tek bir adım dahi atılmadı. Dernek başkanımızın da söylediği gibi 0.87’lik kredi depremzedelerin sorunlarını çözebilecek kredi değil. Konut projelerindeki kredi 0.69 ama depremzedelerimize verilen kredi oranı 0.87” dedi.

Emlak vergileri
Başkan Sandal şöyle devam etti:
“Bir diğer konu da hasar durumu. Biz bunun ne demek olduğunu anlamış değiliz. Bu politik bir yaklaşımdır. Bunun yasal bir zemine oturtularak bu garabetin ortadan kaldırılması ve binanın hafif, orta, ağır olmaksızın riskli olup olmadığının söylenmesidir. Bir diğer konu da biriken emlak borçları ile ilgili. Biz bir ödeme göndermiyoruz. Ancak yasal bir zorunluluk olduğu için inşaata başladıklarında almak zorunda kalıyoruz. Bayraklı Belediyesi olarak depremzedelerimizin toplam 20 milyon tutarındaki vergi borcundan vazgeçmeye hazırız. Yeter ki yeterli düzenlemeler yapılsın. Rezerv alanda yapılan konutların kimlere verileceğini bilemiyoruz. Rezerv alandaki konutlar depremzedelerindir. Onların dışındaki başka kişilerin oraya taşınmasının her zaman karşısında olacağımızı bir kez daha iletmek isteriz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na destek
Başkan Serdar Sandal sözlerini şöyle tamamladı:
"Her zaman vatandaşımızın, depremzedelerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Çünkü biz gücümüzü sizlerden alıyoruz Sayın Genel Başkanım. Ana muhalefet stratejisini toplumsal muhalefet stratejisine dönüştüren bir genel başkana sahibiz. Çok güçlüyüz. Kuvayı Milliye ruhunu Ankara’dan Anadolu’ya taşıyan bir liderimiz var, 600 kilometrelik yolu hak, hukuk ve adalet için adımlayan bir liderimiz var. Bayraklı ve İzmir olarak her zaman yanınızda olacağız Sayın Genel Başkanım."

Kılıçdaroğlu'ndan belediye başkanlarına: "Arka mahallelere pozitif ayrımcılık yapacaksınız"

İzmir'in Karabağlar ilçesinde bulunan Orhan Kemal İlk ve Orta Öğretim Okulu açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanı arkadaşlarıma söyledim, oy veren, vermeyen herkese eşit davranacaksınız. Pozitif ayrım yapacaksınız arka mahallelere yapacaksınız, kreşler okullar, yapacaksınız. Bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği uygar ve güzel bir ülkeyi inşa etmekte kararlıyım" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bayraklı ilçesinde gerçekleştirdiği Dilber Apartmanı temel atma törenin ardından Karabağlar'da bulunan Orhan Kemal İlk ve Orta Öğretim Okulu'nun temel atma törenine gitti. Burada yaptığı açıklamada vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarına da mesaj verdi.

Karabağlar, sorunları en yoğun olan yerlerinden biri
Törende konuşma yapan Kemal Kılıçdaroğlu, Karabağlar'ın İzmir'de en sorunlu yerlerden biri olduğuna değinerek, "Temel atılırken en mutlu olduğum tesis okuldur. Okul her anne babanın evladını okutmak için başvurduğu en temel yerdir. Çocuklarımızı okutmalı, dünyayı, kendi mahallelerini, komşularını tanımalı. Bunların tamamının öğretmenlerimiz öğretir. Her anne baba evladının iyi bir eğitim almasını ister. Karabağlar, sorunları en yoğun olan yerlerinden biri. Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımız ellerinden gelen çabayı gösteriyor. Bugüne kadar okul yapılmadıysa Karabağlarlı kardeşlerimiz sorgulamalı. Sizler oy verdiniz yapılmadı, neden yapılmadı, bu sorgulanmalı. Çocuklarımız burada ders çalışacaklar, okuyacaklar, sosyalleşecekler, ülkesine ve dünyaya yararlı olacaklar" dedi.

'Arka mahallelere pozitif ayrımcılık' vurgusu
Konuşmasında arka mahallelere pozitif ayrımcılık uygulanacağına vurgu yapan CHP lideri, "Belediye başkanı arkadaşlarıma söyledim, oy veren, vermeyen herkese eşit davranacaksınız. Pozitif ayrım yapacaksınız arka mahallelere yapacaksınız, kreşler okullar, yapacaksınız. Hanımlar kreşe çocuğunu bırakacak, sonra güven için evine götürecek. Bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği uygar ve güzel bir ülkeyi inşa etmekte kararlıyım. Her evde huzur ve gelir güvencesi olsun istiyorum. Aile destek sigortası ile yeni bir alanı Türkiye’ye getireceğiz. Hiçbir aile ben yoksulum demeyecektir. Yoksul vatandaşın onurunu koruyarak bunu yapacağız, kimsenin yoksulluğunu afişe etmeyeceğiz. Karabağlar’da bir dönem oyumuz küçüktü, her Karabağlarlı evladını okula giderken elini vicdanını koyup oyunu kullanacaktır. Doksan yıldır yapılamadı bu okul ama şimdi yapıyorlar diyerek destek vereceksiniz ve bende sizin oylarınızla gurur duyacağım. Halka hizmet edersiniz karşılığınız alacaksanız diyeceğim. Sayın Karabağlar Belediye Başkanım çocukların beslenme çantalarını mutlaka doldurun ve gereğini yapın, çocuk okula giderken karnı doymalı. Yapmadılar, biz yapacağız. Biz fakir, fukaranın, alın teri dökenlerin, Kuvay-i Milliye’cilerin partisiyiz. Halka, huzuru, bereketi, kucaklaşmayı getireceğiz. Karabağlarlı kardeşlerimizin Anadolu’nun farklı noktalarından geldiklerini biliyorum. Geleneklerini yaşatmalılar. Karabağlar’ı, İzmir’in incisi haline getireceğiz sözlerine yer verdi.

"Kronik sorunları çözmek için ekip kurduk"
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göreve başladıktan 6 ay sonra yoksul mahallelerdeki kronik sorunları çözmek için ekip kurduklarını söyleyerek şu açıklamalara yer verdi:
“Acil Çözüm Ekibi şehrimizin arka mahallerindeki sorunları çözmek için çalışmalar yürüttü. 60 yıldır bu mahallede okul olmadığını tespit etti. Abdi İpekçi Mahallesi halkının en büyük talebi okuldu. Biz de belediyemizin imkanlarını seferber ettik, İl Milli Eğitim ile protokol imzaladık. Yer seçimi ve projelendirmeye tamamladık. Orhan Kemal İlkokulu’nun temelini atıyoruz. 32 derslikli, bin çocuğa eğitim verecek, doğa ile uyumlu, engelsiz bir okulu Karabağlar’a kazandıracağız. Örneğin Buca’da yeşil alan talebi öne çıktı ve Fırat Fidanlığı Yaşayan Parkı’nı bu yıl tamamladığımızda çağdaş bir şehircilik anlayışı ile ilçeye kazandıracağız. Karabağlar-Peker Mahallesi’nde park yenilenmesi ve halı saha talebi oldu. Teknik ekipleri yönlendirdik ve projelendirdik ve kısa sürede parkı açtık. Şimdi çay bahçesi yürüyüş yolu ile hizmet veriyor. O halı sahada ilk şutu çocuklarla attık. O gün heyecanı, gözlerdeki parıltıyı görmediydiniz. Temel hedeflerimizden biri kıyı ilçeler ile diğer ilçeleri uyumluk. Kısacası bu şehrin refahını büyütüp adil paylaşımını sağlamayı amaçladık. Pandemi döneminde CHP’li belediyeler olarak başlattığımız kampanya durdurulmuştu. 30 Ekim’de kısa sürede önemli adımlar attık yardımlaşma yönünde. O zorlu koşullarda tüm yardımları ihtiyaçları ulaştırdık. Nerede olursa olsun hizmete atılacak adımın oyun rengine bakmadan kimseyi ayırmadan, tüm İzmirlilikler, başta ekonomik koşullardan olumsuz etkilenenleri kucaklayacağız. Yakında ekonomik kriz ve hayat pahalılığını geride bırakacağız. Altta kalanın canını çıksın düzeni geride kacak. CHP’li belediyeler olarak elimizden gelen her şeyin fazlasını yapıyoruz. Söz ve nifak değil icraat üretiyoruz.” (İHA)