Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere, toplam 500 milyon lira destek verecek. KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı ve KOBİ Uzmanı Cafer Gilik,“Üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması” konulu proje çağrısının detaylarını anlatmak üzere İZSİAD üyeleri ile buluştu. Proje sunacak işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerektiği vurgulandı, şu bilgiler verildi: 

KOBİ'lere program kapsamında verilecek desteğin toplam tutarı 500 milyon lira.

Program üst limitleri; işletme başına 300 bin lirası geri ödemesiz ve 700 bin lirası geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira.

Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki KOBİ'lerin tümüdestek programına başvuru yapabilecek. 

Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ'lerde ise 2016 yılı net satış hasılatının en az 300 bin lira ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranıyor. Ayrıca işletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekiyor.

Destek programına, 20 Ekim günü, saat 23.59’a kadar "www.kosgeb.gov.tr" adresinden başvuru yapılabilecek. 

Destek neleri kapsıyor?

Program çerçevesinde personel giderlerine geri ödemesiz olarak 100 bin liraya kadar, makine-teçhizat giderlerine (kalıp dahil) 150 bin liraya kadar geri ödemesiz, 600 bin liraya kadar geri ödemeli, yazılım giderlerine 50 bin liraya kadar geri ödemesiz, 100 bin liraya kadar geri ödemeli, hizmet alım giderlerine ise 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek sunulacak. Toplam proje bütçesinin KDV hariç rakamlar üzerinden yüzde 60’ı oranında destek sağlanacak.

Küçükkurt: Can suyu olacak

Sunum için teşekkür eden İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, ağırlıklı olarak katma değerli üretim ve hizmetlerin artmasına yönelik destek paketini olumlu bulduğunu  söyledi, “Hatırı sayılır ölçekteki destekler, KOBİ’lerimize can suyu olacaktır” dedi.

 

Hangi alanlarda proje isteniyor?

İşletmelerin aşağıda belirtilen konulardan birinde hazırlayacağı projeler, çağrı kapsamında desteklenecek. 

1. Dördüncü sanayi devrimine hazırlık: Üretimde nesnelerin interneti uygulamaları…

2. Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması…

3. Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş…

4. İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım…

5. Mikro ölçekli işletmelerde tasarım - mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme…

6. Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi…

7. Enerji verimliliğinin arttırılması…

8. Yeşil üretime geçiş…