Kadın doğum uzmanları, sadece doğum alanıyla ilgilenmeyen ve çeşitli hastalıklara da bakan doktorlardır. Bu konu hakkında; kadın doğum uzmanlarının baktığı hastalıklar, bakmadığı hastalıklar, hangi bireylere karşı hizmet verirler, gibi konular hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Esra Çabuk Cömert aşağıdaki gibi yanıtladı.
Kadın Doğum Uzmanının Baktığı Hastalıklar Nelerdir?
Kadın doğum uzmanları farklı hastalıklara karşı uzmanlaşmışlardır. Bu hastalıklar genel olarak doğum ile ortak olan sistem üzerinde bulunan hastalıklardır.
Bu duruma göre, kadın doğum uzmanlarının bakmış oldukları hastalıklar genel olarak şu şekilde ifade edilebilir:
- Rahim hastalıkları
- Yumurtalık hastalıkları
- Vajina ve çevresinde oluşan çeşitli hastalıklar
- Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında ortaya çıkan veya çıkabilecek olan çeşitli hastalıklar
- Kist gibi durumların oluşması ve özellikle kadın üreme sisteminde görülmesi durumunda ortaya çıkan hastalıklar gibi alanlar olmak üzere, farklı hastalıklara yönelik olarak hizmet sağlarlar.
Kadın Doğum Uzmanları Hangi Hastalıklara Bakmaz?
Kadın doğum uzmanları, kadın hastalıklarına ait alanlarda hizmet verirler. Bu durum, cinsiyet özelliği taşıyan kromozomların bulunup bulunmamasıyla alakalıdır. Yani kadın olan bireylerin, kadın olma özelliğine bağlı olarak yaşamış oldukları hastalıklara kadın doğum uzmanları bakarken; erkek olan bireylerde, erkek olma durumuna bağlı olarak ortaya çıkan durumlara ise üroloji bakar. Buradan çıkarılabilecek en kapsamlı sonuç; kadın doğum uzmanlarının erkek hastalıklarına bakmadığı durumudur. Bununla birlikte, kadınlara ait olan her hastalığa da bakılmaz. Hastalığın, kadın üreme sisteminde gerçekleşen bir durum olduğuna emin olmak gerekir.
Kadın Doğum Uzmanları, Hastalıklara Ne Kadar Zamanda Bakar?
Kadın doğum uzmanları, her hastalığa aynı süre içerisinde bakmaz. Çeşitli hastalıklar, doğaları gereği daha uzun sürede tedavi edilen hastalıklar olabilir. Bu sebeple kesin olarak bir süre vermek doğru olmayacaktır. Bununla birlikte; doğum yapılması durumlarında yarım saat ile üç gün arasında, kist tedavilerinde bir ay ile iki yıl arasında ve hastalık durumuna bağlı olarak çeşitli zaman aralıklarında süreler bulunur. Tedavi süresi, kadın vücudunun direnci ve aynı anda yaşanan diğer hastalıkların bulunup bulunmadığıyla da doğrudan alakalıdır.
Kadın Doğum Uzmanları Hastalıklara Bakarken Neler Kullanır?
Kadın doğum uzmanlarının, bir hastalığa bakarken farklı gereksinimleri kullanması gerekebilir. Kadının yaşamış olduğu hastalık belirtileri dinlenir. Bazı durumlarda sorun doğrudan görülürken, bazı durumlarda ultrason başta olmak üzere farklı cihazların kullanılması da gerekebilir.
Cihazlardan alınan yardımın yanı sıra, kan testlerinin de yardımı oldukça önemlidir. Gebelik durumu, kanda bulunan tüm değerler, kist olup olmadığı, gibi çeşitli soruların cevabına ulaşmak için kan testi de yapılır. Bu sebeple kadın doğum uzmanlarının yardım aldığı önemli bir alanın da kan testleri olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Ayrıca, şikayetlerin dinlenmesi sırasında bir şema hazırlanır. Bu şemada farklı semptomların tarihleri yer alır ve hastalıklara bakılırken sıklıkla kullanılırlar.