Her ayın kendine göre güzelliği vardır. Her güzel ayın, duruma ve kişilere göre getirdiği hüzünler ve üzüntüleri de vardır. Sonbahar ise bir başkadır. Renklerin bayramıdır sonbahar. Bu aylarda herkes kendi rengine ve özüne döner. Bundan dolayıdır ki, doğa bir renk cümbüşü yaşar. Özellikle de Kasım bir başkadır. Kasım, vedadır. Kasım, hüzündür. Kasım, dönüşü olmayan son yolculukların başlangıcıdır. Kasım, öksüz ve yetim kalmanın ayıdır. Kasım’ı tüm aylardan farklı kılan doğal olarak Büyük Atatürk’ün bizden ayrıldığı tarih olmasıdır. Bu nedenle öksüz ve yetim kalmanın tarihi olmuştur Kasım. Kasım, doğada yaşanan değişimim gereği olarak yaprak dökümüdür. Bu yaprak dökümü, ülke olarak büyük değere sahip insanlarımız için de geçerli olmuştur. Toplumda karşılığı olan ve çok sevilen birçok ismi Kasım ayında kaybettik. O isimler arasında kimler yok ki… İşte hafızalarımızda kalan isimleri saygı ile anarak kısaca yazalım. 
 
Türk Siyaseti’nin Karaoğlan’ı halk adamı Bülent Ecevit, soğuk bir Kasım günü veda etti. Yıllarca hizmet ettiği halkı O’nu yalnız bırakmadı cenaze töreninde. On binler yürüdü arkasından. Ecevit’e en zor vedayı, 60 yıllık hayat arkadaşı Rahşan Ecevit yaptı. 82 yaşında Rahşan Hanım, Ecevit’in cenaze aracının arkasından tutarak, bir Kasım günü tam 8 kilometrelik yürüyerek acı vedasını yaptı. Kasım, gözyaşıdır. O gözyaşları, bir Kasım günü Türk Müziği’nin efsane ismi Timur Selçuk için aktı. Timur Selçuk, vedasını bir Kasım günü yaptı. Ekranların Savaş Ağabeyi, Savaş Ay da bir Kasım günü bizden ayrılanlardan. Usta gazeteci arkasından birçok anı ve haber bırakarak Kasım’da göç etti bu dünyadan. Milyonlara güldüren büyük tiyatrocu Nejat Uygur, bir Kasım günü son sahnesi alarak çekildi aramızdan… Dünyayı kaldıran küçük dev adam Naim Süleymanoğlu. Cep Herkülü de bir Kasım günü veda etti bizlere. Bir dünya efsanesi Fidel Castro. Küba devriminin mimari veda etmek için Kasım ayını seçenlerden oldu. 
 
Kasım’ın hüznü toplum olarak ortak duygularımızdır. Kasım, yola çıkıştır. Geride kalıştır bazen Kasım… Gidende de, kalanda da bir yarısını bırakarak. İskender Türsen’in şiirinde olduğu gibi…
Yine aylardan Kasım
Sanki sende kaldı bir yarım
Her nefesim her anım
Sanadır canım…

Son cümle: “Kasım, sadece bir ay değildir. Kasım, hiç bitmeyecek bir özlem ve saygının diğer adıdır. Kasım, Atatürk’tür…”