Çalışma Hayatında işçi alacakları arasında baş köşe de duran işçinin güvencesi Kıdem tazminatı kaldırılıyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklama ile Ocak 2022 tarihine kadar teknik çalışmaların tamamlanıp Kıdem Tazminatının kısa adı TES olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine entegre edilmesi için düğmeye basıldı.

Çalışan kesim için Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile Bireysel Emeklilik Sistemi yeniden yapılandırılıyor.Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin ana finansörü işçinin Kıdem Tazminatı olacak yani çalışarak elde ettiğiniz emeklilik için artık ek bir ödeme daha  yapıp kendi emekli aylığınızı da  artırmanız planlanıyor.

KIDEM TAZMİNATI VE TAMAMLAYICI EMEKLİLİK ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

A)Kıdem Tazminatı işçinin aynı işverene bağlı olarak bir yıl çalışması karşılığında son aldığı bir aylık brüt ücreti , yol, yemek ,sosyal yardım gibi haklar da ilave edilerek ödenen emeğinin karşılığı ücrettir. İşçi kıdem tazminatını aşağıda sıraladığım ana şartların oluşması halinde hemen veya beş yıllık zaman aşımı süresini geçmemek şartıyla alır.Bu şartları ;

1)İş sözleşmesi işveren tarafından sonlandırılırsa,

2)Haklı nedenle işçi iş akdini sonlandırırsa,

3)Kadın işçi evlendikten sonra bir yıl içinde işi bırakırsa,

4) İşçinin sağlık nedeniyle çalışamadığını belgelemesi halinde,

5)İşçi ücret, fazla mesai gibi haklarını alamazsa,

6)İşçi askere giderse,

7) İşçi Emekli olursa,

8)İşçinin ölümü halinde, şeklinde sıralayabiliriz.

Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde ise bu şartların tümü kaldırılıyor.Sadece emeklilik yaşınız geldiğinde yani 60 yaşında Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde biriken tazminatınızın %25 i ödeniyor.Geri kalan tutar her ay emekli aylığı olarak ödeniyor.

B) Bugün için Kıdem Tazminatı İşveren tarafından ödeniyor. İşçi kıdem tazminatı için bir ödeme yapmıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde ise çalıştığınız süre boyunca her ay kesilecek olan primin %3’ü işçiden %4 işverenden %1 devletten,%1 de İŞKUR dan ödenmesi planlanıyor.

Yani bugüne kadar  hiç prim ödemeden hak ettiğiniz kıdem tazminatını bundan böyle her ay prim ödeyerek alacaksınız.

C) Kıdem Tazminatı almak için bugün yaş şartı bulunmuyor. Kıdem Tazminatı kaldırılır ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi gelirse artık yaş şartı da olacak. Planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile  60 yaşından önce sistemden para ödenmeyecek.

D)Kıdem Tazminatı nakden ve bir kerede ödenirken, Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde %25 ‘i 60 yaşında kalan kısım ise Emekli aylığı olarak her ay ödenmesi planlanıyor.

E) Bireysel Emeklilik Sisteminde 2017 yılından itibaren başlayan işçi kesiminin zorunlu olarak dahil edildiği sistemden çıkışların ortadan kaldırılması planlanıyor.Bireysel Emeklilik sisteminde 45 yaş altında olan çalışanlardan kesilen Bireysel Emeklilik Primlerinden  iki ay içinde cayma hakkı verilmişti. Devlet katkısının %25 olduğu BES ‘de işveren katkısı bulunmuyordu. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde ise işveren de katkı da bulunuyor.

F) Kıdem Tazminatı bir işçi için her ay brüt ücretin  %8.33 kadarı olarak ayrılıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde bu oranın %5,84 olması planlanıyor.Yani her yıl için 30 gün ücret olarak ödenen kıdem tazminatı tamamlayıcı emeklilik sisteminde 21 güne düşürülüyor.

G)Kıdem Tazminatında kendi isteği ile ayrılan yukarıda saydığımız şartlar dışında işten ayrılıyorsa, tazminatı işverene bırakıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde her işçi için bir fon hesabı açılıyor ve primler burada toplanıyor.

H) Kıdem Tazminatı işçi işveren arasında bir bağ sağlarken , Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde bu bağ tamamen kopuyor.Çalışma hayatında işçi de işveren de bağlayıcı bir neden olarak görülen kıdemi artık dikkate almayacağı için iş sonlandırma ile daha fazla karşılaşılacaktır.

I) İşverenin haklı nedenle iş akdini fesih etmesi durumunda dahi  Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde işveren kıdem tazminatını peşinen her ay ödemiş olacaktır.İşverenler haklı nedenle iş akdini fesih ettikleri işçilerin fondan biriken tutarlarının işveren paylarının kendilerine iade edilmesini istiyorlar.Kıdem Tazminatında işverenin kasasında duran para artık devletin kasasında duracak.

Sonuç olarak Hükümetin Kıdem Tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine dönüştürülmesini tasarrufun artmasını sağlamak , artan tasarrufun sermaye piyasalarının derinleşmesine ve Finansal istikrarın güçlenmesine katkı sağlayacağı konusunda yaptığı açıklamaların tamamının işveren kesimini kalkındırmaya yönelik olduğu açıktır. Toplanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi  primlerinin  TEFAS  (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu ) da Sanayi Projelerine yatırım yapılmasına imkan tanınacağı söylendiğinde dahi işverenlerin gelişmesine katkı sağlanmasının amaçlandığı açıktır.

Sosyal Güvenlik Sisteminde mevcutta işçi ve işverenden kesilen aylık %37 primle dahi  emekli olunduğunda yaşanılabilecek emekli aylığını ödeyemeyen hükümetin Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde toplamayı planladığı %5,84 ile ikinci bir emekli aylığını nasıl ödeyeceği açıklamaya muhtaçtır. 

Kıdem Tazminatına alternatif olamayacak kadar zayıf bir Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin kabul edilebilir değildir. Emekli olduğunda dahi tamamını alamadığın , ev alırsan %10 unu alabildiğin senin adına biriken ama hiçbir zaman senin olmayan bir paranın işçi lehine olması da mümkün değildir.Bugün için asgari ücretin altında ödenen emekli aylıkları varken yeni bir Emeklilik Fonu kurulacaksa dahi Kıdem Tazminatına el konularak kurulmamalıdır.

Kıdem Tazminatı işçinin, çetin yaşam şartlarında limanıdır,sığındığı evidir adeta sigortasıdır.İşçinin son limanını da elinden almayın, kıdem tazminatına dokunmayın!!! 

DİLEK ETE

www.dilekete.com

[email protected]