(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-ÇEŞTUR Genel Müdürü Muzaffer Tuğsavul ile pandemi döneminde değişen kafe ve restoran işletmelerini ve tatil alternatiflerini konuştuk. İşte Muzaffer Tuğsavul ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar...

 


Sektörünüz pandemiden nasıl etkilendi?

(Muzaffer Tuğsavul)-Dünya genelinde yaşanan pandemi, birçok sektörde olduğu gibi, kafe ve restoran işletmelerimizin kapalı olması sebebiyle, şirketimizi de ekonomik olarak etkiledi. Kafe ve restoran işletmelerimiz kapanma tedbirleri kapsamında 2020’de 5 ay , 2021’de 4,5 ay olmak üzere hiç çalışamamıştır. Bu durum da doğal olarak ciro kaybına neden olmuştur. Bu nedenle 12 ay faal çalışan işletmelerimize ağırlık verdik, Halk Ekmek Fabrikası’nın kapasitesini arttırarak, Haziran ayından itibaren günlük 25.000 ekmek üretebilir bir duruma geleceğiz. Ayrıca; yeni ürün çeşitlerini de ekleyerek, Çeşme dışına da hizmet vermeyi hedefledik. Otelimizin 2021/2022 kış aylarında da tam kapasite çalışması için tüm hazırlıklarımızı tamamladık.

Belediye Şirketi olduğumuz için devlet desteklerinden (SGK ve vergi, ciro kaybı desteği) yararlandırılmadık. Buna rağmen sevindirici olarak, şirket çalışanlarımızda Covid-19 görülme sayısı personel sayımıza oranla çok düşüktür. Ayrıca özel bir sağlık kuruluşuna, çalışanlarımız için düzenli olarak COV2 antikor testi yaptırıyoruz ve anlaşmalı sağlık kurumundan, bu teste ilaveten çalışanlarımız için iki adet isteğe bağlı online psikolog randevu hizmeti aldık. Bu süreçte hijyen tedbirlerimizi en üst noktaya çıkardık. Mevzuat ve genelgelerdeki tedbirleri harfiyen uyguladık.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu Turuncu Çember Sertifikasını almaya hak kazandık. Şifne Termal Otel, ayda bir kere özel bir Alman şirketi tarafından denetlenmekte ve güvenli turizm sertifikamız sürekli olarak güncellenmektedir. Tüm çalışanlarımıza hijyen belgesi aldırdık. Turizm sektörü çalışanlarına öncelik tanınması ile birlikte Covid-19 aşısının ilk dozunu personellerimize Mayıs ayı başında yaptırmaya başladık. Bu zor günleri en az zararla atlatmaya çalışıyor ve yeni sezona hazırlanıyoruz.

Sektörünüzün geleceğini nasıl görmektesiniz?

(Muzaffer Tuğsavul)-Genellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren işyerlerimizin sadece turizm sezonunda 3 -4 ay değil bütün yıla yayılarak 12 ay boyunca faaliyet göstermesini amaçlıyoruz. Çeşme Turizmi’nin en önemli ihtiyacı da kanımca budur. Bu konuda belediyemiz başta olmak üzere, Çeşme’mizin tüm dinamikleri ve özel sektör çaba göstermekte, girişimlerde bulunmaktadır.

İnsanların tatil anlayışı yavaş yavaş değişiyor. Artık insanlar alternatif tatiller, kış tatilleri, hafta sonu tatillerine de ilgi duymaktadır. Şifne Termal Otel'imizi bütün yıl hizmet verecek şekilde organize ediyoruz. Bu kapsamda, onarım ve tadilatlarımız devam ediyor. Kapalı havuzumuzu tekrardan faaliyete geçirmek niyetindeyiz. Çeşme'de kış mevsimi en az yaz ayları kadar güzeldir ve insan ruhuna huzur verir. Çeşme'de kış ve bahar aylarını da insanların değerlendirmesi gerektiğine gönülden inanıyoruz. Ayrıca Dalyan Yat Limanı’mız çok rağbet görmektedir ve tam kapasite çalışmaktadır. Amatör denizcilerimize daha fazla hizmet verebilmek için kapasitemizi arttırma planlarımız vardır. Bu girişimimiz için maalesef pandeminin yavaşlamasını beklemek durumundayız.

Halk Ekmek Fabrikası’nın modernizasyonunu tamamladık ve yerel üreticiden satın aldığımız karakılçık buğdayı ile karakılçık ekmeği üretmeye başladık. Fabrikanın alt katına butik bir pastane açtık. Bu pastanede, tatlı ve unlu mamül çeşitlerini Çeşme Halkı’nın beğenisine sunuyoruz. Tedarikçilerimizi olabildiğince Çeşme esnafından ve Çeşme işletmelerinden seçiyoruz.

Çoğu 2020 sezonunda hizmet vermeye başlayan/yenilenen kafe, restoran, çay bahçesi ve plaj işletmelerimiz Çeşme halkından ve misafirlerinden onay ve ilgi aldı. Bu da bizi başka işletmeler açmak konusunda yüreklendirdi. İşletmecilik konusunda edindiğimiz tecrübeyi Çeşme'nin çeşitli mevkilerinde açacağımız yeni iş yerlerimizde kullanacağız.

ÇEŞTUR HAKKINDA

(Muzaffer Tuğsavul)-1959 yılında İstanbul'da doğdum. Evliyim ve iki kızım var. Öğrenim hayatımın ardından 37 yıl Migros'ta hizmet verdim. 5 yıl İstanbul'da mağaza müdürü, 32 yıl da İzmir merkez olmak üzere mağaza müdürü ,Bölge satış müdürü ve son 10 yıl Migros Ege Bölge Direktörü olarak çalıştıktan sonra, Migros’tan emekli oldum. Yoğun bir çalışma hayatından sonra, emeklilik hayatı kolay alışılacak bir durum değildi benim için. Çeşme Belediye Başkanımız Ekrem Oran'ın daveti üzerine 2019 yılının sonunda ÇEŞTUR'da Genel Müdür olarak göreve başladım. ÇEŞTUR, hem kamu hem de özel mevzuata göre yönetilen ve işleyen bir kurumdur. Bu durum aynı anda hem halka hizmet tatmini sağlamakta hem de alıştığım özel sektör kurallarını ve rekabetini canlı tutmaktadır.

ÇEŞTUR, Çeşme Belediyesi şirketi olup, Çeşme halkına ve misafirlerine hizmet etmektedir. Bünyemizde Halk Ekmek fabrikası, Dalyan Yat Limanı, Şifne Termal Otel, et ve balık restoranları, kafe ve çay bahçeleri ve plaj işletmelerimiz bulunmaktadır. Yüzlerce çalışanımız ile Çeşme gençlerine ciddi bir istihdam alanı yaratıyoruz. Çalışanlarımızın %48’ i kadınlardan oluşmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve cinsiyetlere eşit koşullar sağlanmasını önemsiyoruz. Bunun yanında özellikle yerel halkın kaliteli hizmetten yararlanabileceği şekilde ekonomik ve demokratik bir fiyat politikası uygulamaktayız. Çeşmeli gençlerin emeklerini ortaya koyduğu büyük bir iş organizasyonumuz vardır. Ondan fazla işyerimizde sosyal belediyecilik anlayışı ve başkanımız Ekrem Oran'ın vizyonu ile belirlediğimiz ilkeler çerçevesinde hizmet veriyoruz. Şirketimiz her geçen gün büyümekte ve yeni hizmet alanları yaratmaktadır.