Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Farklı bölgelerden gelen orman yangını haberleri hepimizi üzdü ve üzmekte. Özellikle Manavgat, Marmaris, Bodrum ve Milas yangınları büyük yaralar açtı. Can kayıpları yaşadık. İzmir, iki şehit birden verdi. Bergama Orman İşletmesi’nde görevli Erdal Tovga ile Yaşar Cinbaş yangınla mücadele ederken hayatlarını kaybetti. Şehit ormancılarımızı Türkiye unutmayacak, isimlerini muhakkak yaşatacaktır. Günlerdir devam eden yangınlar, bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: ”THK Yangın Söndürme Uçakları”… Uçaklar vardı-yoktu tartışmaları arasında ormanlarımız yanmaya devam ediyor. Bu tartışma mevcut duruma hiçbir yarar getirmiyor. Yangınlar, devletin tüm organlarıyla yangın söndürme uçakları konusunda yeniden bir yapılanmanın içine girmesi gerekliliği kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkarttı. Yangın mevsiminin olduğu bir ülkede söndürme ve yangını durdurma yeteneği en üst safhada olmasını sanırım kimse tartışmaz. Açık ve net olarak ortaya çıkan sonuç şudur: “Türkiye’nin yangın söndürme uçaklarına ihtiyacı vardır…” Bu uçak filosunu oluşturacak tek organ da devlettir. Bu saatten sonra herkes bu projeye destek vermelidir. 

HANGİ ÜLKENİN KAÇ UÇAĞI VAR?
Resmi açıklamalara göre, Türkiye’nin elinde uçabilecek kendine ait yangın söndürme uçağı yok. İhaleyle kiralanmış Rus yangın söndürme uçakları var. Bizim gibi Akdeniz sahilini paylaşan ülkeler yangın söndürme uçaklarında ne durumda? Kimin hangi özellikte kaç uçağı bulunuyor. Kısaca size rakamları aktarayım. Kapı komşumuz Yunanistan ile başlayalım. Yunanistan’ın Canadair CL-415 modelinden 20 uçaklık bir yangın söndürme filosu var.  İtalya’nın 16 CL-415 ile 3 CL-215'ten oluşan 30 uçaklık bir Canadair yangın söndürme filosu var.  Fransa’nın 29 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Filonun içinde 12 adet Canadair CL-415, 10 adet Grumman S-2 Tracker, 4 adek Dash-8 Q400 ile 3 adet Beechcraft King Air 200 bunuluyor. Türkiye gibi sık orman yangınlarının yaşandığı İspanya’da ise 17 uçaktan oluşan bir Canadair filosu bulunuyor. Bizim ormanlık alanlarımız birçok ülkeden daha fazla… En az 30 uçaklık bir filo gelecek için büyük güvence olur.
 
İZSİAD’DAN BİNLERCE FİDAN
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD), son yangınlardan sonra aksiyon alarak binlerce fidan dikme kararı aldı. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, İZİSAD Çevre ve Enerji Komisyonu tarafından başlatılan çalışmayla, üyeler yanan orman alanlarını yeniden hayat bulması için fidan dikme seferberliği başlatıyor. Başkan Hasan Küçükkurt öncülüğünde İZSİAD Hatıra Ormanı yangınların hemen ardından can bulacak… Bunun yanında İZSİAD üyeleri tarafından yangının olduğu merkezlere yangın tüpleri, kuru gıda, hayvan maması, kıyafet, ev malzemesi, temizlik maddeleri, tıbbi malzeme, el jeneratörü, tanker ve pompa benzeri ihtiyaçlar ulaştırıldı. 
 
Son cümle: “Yanan sadece ormanlar değildi. Ekolojik denge yandı. Can dostlarımız yandı. Önlem almak şart. Uçaksa uçak, filoysa filo…”